Article_Top_970x250

Zovko imenovana izvjestiteljicom za produženje statusa prijestolnica kulture

zastupnica u EP

Zovko imenovana izvjestiteljicom za produženje statusa prijestolnica kulture

ruj 11, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko imenovana je izvjestiteljicom za revidiranje djelovanja Unije za europske prijestolnice kulture za razdoblje 2020. – 2033.

Zovko će kao članica Odbora za kulturu i obrazovanje raditi na izradi i koordiniranju Izvješća na temelju prijedloga Komisije, priopćeno je iz Ureda te eurozastupnice, prenosi Fena.

Zovko je ukazala na značaj ovog Izvješća za gradove Rijeku i Galway.

 "Slavljenjem europske kulturološke raznolikosti i promicanjem tradicije i kulturne baštine, djelovanje za europske prijestolnice kulture lokalnim kreativnim projektima otvara pozornicu s brojnim mogućnostima", izjavila je Zovko.

 "Na žalost, i na Rijeku i na Galway u velikoj mjeri su utjecale restrikcije uvedene zbog pandemije COVID-a 19".

Dodala je da su mnogi planirani događaji otkazani ili odgođeni, a organizatori nisu mogli kapitalizirati pripremne aktivnosti. 

"Prijedlog je Europske komisije da se status Rijeke i Galwaya kao europskih prijestolnica kulture produži do kraja travnja 2020. Ovim ću Izvješćem pozvati Europsku uniju da osigura potrebnu financijsku pomoć i tako preuzme dio tereta u ovim teškim vremenima. Na ovaj način Hrvatska i Irska će dobiti još jednu šansu da svijetu pokažu svoju kulturnu baštinu", – zaključila je Zovko.

Prijedlogom je predviđeno da se europske prijestolnice kulture, nominirane za 2021. godinu, pomjere na 2023. godinu. S obzirom na to da u razdoblju od siječnja ove godine nije bilo moguće provesti sve ideje u potpunosti kako je planirano, gradovi će ovom mjerom dobiti još jednu priliku da svoje ideje provedu u djelo u boljim okolnostima, koje bi, kako se nadaju, trebale nastupiti, stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba

Tagovi: