Article_Top_970x250

Mamić je pi*ka, ill...

Spolni organi (i)li karakterna osobina?!

Mamić je pi*ka, ill...

lip 12, 2019

Piše: Josip Vričko

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

(Foto: Pixsell)

Sjetite se onoga predratnog filma u kojemu još jedan tip s više domovina, Rade Šerbedžija, naime, tumači razliku između spolnog organa i karakterne osobine. Pa izaberite što preciznije definira Dinamovog gazdu.

Nije Zdravko Mamić mogao izabrati gori trenutak e kako bi hvalio bh pravosuđe i Bosnu i Hercegovinu – općenito; Jer zemlja je to u kojoj ministar sigurnosti Dragan Mektić potiče, gotovo organizira prosvjede pred  zgradom Suda BiH, a sve zbog Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, a dopredsjednica Vijeća Ružica Jukić piše otvoreno pismo troglavom bh rukovodstvu, informirajući ih kako - nju i kolege joj -veleposlanici privode u nekakve gumene (i staklene?!) sobe e kako bi ih povremeno uvjerili da se ne treba uvijek držati zakona k'o pijan plota. Što no rek'o drug Tito!

Da ne spominjem sad slučaj kada je ex-ministar sigurnosti otvoreno tvrdio kako mu je uhićenje s filmskim policijskim presretanjem a onda i zatvor sredio tadašnji član državnog kolektivnog rukovodstva. No oni su se u međuvremenu pomirili, pa taj slučaj ionako treba zaboraviti. 

Bježali su i gori

Uostalom, taj će bivši „Bakirov uznik“ uskoro biti Mektićev nasljednik... Imamo se, dakle, pravo nadati pravnoj državi... Od ponedjeljka... prvog nakon što neimar Fahro sjedne u staru fotelju.

Jasno mi je, kao što nam je, dakako, svima jasno još od prošle godine u ovo doba kada je utekao iz Zagreba uoči izricanja presude, zašto se u Dinamovom gazdi naprasno razigrao zavičajni gen. Nije ni prvi ni posljednji koji su iskoristili dvostruko državljanstvo. Bježali su i gori od njega. U oba pravca. Dojam je, međutim, kako je Maminju tijekom izgnanstva, unatoč čak i međugorske sveprisutne duhovnosti i navodne svakodnevne molitve, popustila koncentracija. 

Znalo se to, istina, događati i ranije. Kada bi se, primjerice,  obračunavao s novinarima, što verbalno što fizički i inače dijelio lekcije svakomu, koga bi se god sjetio u trenucima inspiracije. 

Prije nekoliko dana, iščekujući pravorijek o (ne)izručenju, potpuno je izgubio prisebnost ((Pristojnosti ionako nikad nije imao.); Najavio je, naime, kako živ neće u domovinu. Prvu ili drugu, nije (više) lako znati. Uz to, brecnuo se na novinare koji su ga preneraženo gledali te im je, onako baš mamićevski, dodatno rastumačio: „Pa živ neću izaći pred hrvatski sud. I neću živ sjediti u hrvatskom zatvoru, a u bosanskom bez problema. Vrlo jednostavno, slučaj Praljak. Šta sad hoćete da vam nacrtam kako bih to napravio“? 

Ne spominji Praljkovo ime uzalud!

Ne može nikakav Mamić devalvirati hašku žrtvu domoljubnog romantika i ratnog junaka koji je, primjerice, u Oluju sudjelovao kao običan vojnik i postavio hrvatski stijeg na mostu u oslobođenom Dvoru. Ipak, bilo bi puno bolje da ga je njegov odvjetnik Veljko Miljević odvratio od ovoga „spominjanja imena Božjeg uzalud“, kao što ga je na koncu odvratio i od konferencije za novinstvo koju je zakazao nakon što je za njim raspisana Interpolova tjeralica. 

Mamić je, naime, s „dragim novinarima“ kanio svoje pravosudne jade podijeliti na dan kada mu je potencijalno policija trebala pokucati na vrata.

Znači li to - sad! - da nekadašnjem(?!) gospodaru treba staratelj. Netko tko će, tomu hrvatskome Muhhamadu Alliju, savjetovati što treba govoriti, autoritet koji će ta Velika usta znati zatvoriti u pravo vrijeme? Je li se takav rodio?!

Nakon što je u utorak održano ročište na Sudu BiH, uz ostale mjere zabrane, Mamiću je onemogućen i izravni kontakt s medijima. Budući je njegov odnos s „sedmom silom“ zapravo na razini (obostranog) stockholmskog sindroma, tegobni su dani pred međugorskim izgnanikom. Bez te, u biti, emocionalne, gdjekad doduše i patološke, veze, gazda Zdravko teško će durati u vreloj Hercegovini. Bez obzira koliko ga, po osobnome svjedočenju, „ljudi ovdje vole“.

No kako smo počeli Mamićevim veličanjem ovdašnjeg pravosuđa, treba kazati kako toga, sad već, staroga Međugorca u Hrvatskoj možda ponajviše smeta to što je umislio da je nedodirljiv; Na rođendan mu je dolazila predsjednica države, pomagao je - šakom i kapom, predmnijevam! - vladajućoj stranci, pio rujno vino (i ine tekućine) s sucima... Kadli... oni njega lijepo u zatvor. Eh, za to Hrvatska više nije za Mamića Lijepa naša. Lijepa je zato Bosna, osobito Hercegovina!

Ma, dočekat će on duboku starost

Vjerujem kako je očekivao da osječke suce netko pozove u nekakvu „gumenu sobu“ i lijepo im objasni kako je Mamić zlatni donator i da ga treba pustiti da i dalje pronosi slavu hrvatskoga nogometa. Uostalom, zar nije tako bilo godinama... Vjerujem, usprkos tomu što po definiciji ne može biti dokraja objektivan, njegovu branitelju Milojeviću kada kaže kako je njegov klijent prva osoba za koju je određen drugi istražni zatvor.

No, pravno ću huliti, pa kazati kako je Mamić sam godinama inzistirao na svojoj izuzetnosti, pa , eto, i ovdje je izuzetak. Uz to, višegodišnjim pokazivanjem svoga bajkovitoga bogatstva iritirao je javnost, a kako je vrijeme prolazilo čak i one koji su mu u početku bili skloni. Mnogi su jedva dočekali da ga zaključaju u Remetinac, gdje su već zbrinuti i neki bolji od njega.

Početkom tjedna u Maksimiru su osvanuli grafiti koji ga nutkaju da ispuni obećanje: „Popij otrov, pičko“, zovu mu turu Dinamovi navijači. Neki su hrvatski mediji te uratke što evo rese zapadnu tribinu nazvali morbidnim. Morbidno je, međutim, da se on - bjegunac - uopće stavlja u kontekst s generalom koji se dragovoljno predao Tribunalu u Haagu. Znajući što ga tamo čeka!

Zapravo, sjetite se onoga predratnog filma u kojemu još jedan tip s više domovina, Rade Šerbedžija, naime, tumači razliku između spolnog organa i karakterne osobine. Pa izaberite što je, u slučaju Mamić, primjerenije.

Uz opasku, ruku na sebe su u posljednje vrijeme dizali domoljubni romantici, poput rečenoga generala Praljka ili  Zvonka Bušića... Za Mamića nema straha, on će, potpuno različit od ove dvojice, dočekati duboku starost.

Dnevnik.ba

Tagovi: