Article_Top_970x250

U Sarajevu napokon počinju shvaćati Hrvate: Komšić je SDA-ova podvala cijeloj Bosni i Hercegovini

"nadošli" nakon 15 godina

U Sarajevu napokon počinju shvaćati Hrvate: Komšić je SDA-ova podvala cijeloj Bosni i Hercegovini

sij 30, 2020

Piše: Jurica Gudelj

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Rušenje Vlade Kantona Sarajevo na noebičan je način važno za budućnost BiH. Posebno je važna činjenica da se rušenjem ove vlade do kraja razgolitilo najveću poslijeratnu podvalu SDA: Željka Komšića.

Bakir Izetbegović, uz pomoć svojih „jataka“ Fahrudina Radončića i Željka Komšića uspio je ponovno ovladati milijardom proračunskih maraka u Kantonu Sarajevo. Davno je Izetbegović rekao kako je jedna sarajevska općina važnija nego „bog te pitao“ koliko nekih drugih općina. Na tom tragu, i Kanton Sarajevo je, naravno, važniji od bilo kojeg drugog kantona, ali i od bilo koje druge razine vlasti. Samo u KS, naime, SDA može sisati milijarde bez potrebe da plijen dijeli sa „srpskim i(li) hrvatskim političkim faktorom“.

SDA, SBB i DF nekako su jučer okupili 18 skupštinskih ruku i oborili Vladu ovog kantona. Skupštinska većina im je „na knap“ i veliko je pitanje koliko dugo će uopće potrajati. Posebno ako se zna da Radončić cijelo svoje političko egzistiranje temelji samo na sukobu s SDA. Kako  se izbori budu približavali, morat će ponovno zavatriti  među ovim partnerima. Stoga ostaje prilično neizvjesno koliko će nova vlada biti stabilna.

Neki analitičari smatraju kako će ljubav spomenute trojice ipak preživjeti do sljedećih općih izbora jer i Radončić i Komšić znaju da na ovogodišnjim lokalnim izborima nemaju što tražiti te da mogu biti sretni ako osvoje po koje vijećničko mjesto. Već sad su sebi trasirali put ka sudbini Stranke za BiH Harisa Silajdžića.

No, to kako će SBB i DF proći na sljedećim lokalnim izborima i nije toliko važno. Puno je, naime, važnije to što se do kraja razotkrila travestija oko Željka Komšića. Napokon su u Sarajevu počeli shvaćati ono što Hrvati pričaju već 15 godina: Komšić je podvala velikobošnjačkog projekta kojem je cilj istisnuti u prvom redu Hrvate iz Bosne i Hercegovine, dok je istovremeno on i „trojanski konj“ unutar tzv. bošnjačke ljevice. Njegov je zadatak jednako širiti kroatofobiju kao i onemogućavati konsolidaciju oporbe SDA-u.

To su sada počeli shvaćati neki važniji sarajevski ljevičari, iako to još nije shvatio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić. Samo da napomenemo, dok je Izetbegović s Radončićem i Komšićem rušio Vladu KS, Nikšić je po društvenim mrežama trabunjao o „segregacijskom Izbornom zakonu po željama Dragana Čovića“. Nije, predsjednik SDP-a, čini se, još uvijek svjestan da igra ulogu „korisnog idiota“ u velikobošnjačkoj igranci oko Izbornog zakona.

Hrvatska javnost u BiH već godinama priča kako je Komšić velikobošnjačka podvala kojoj nije cilj dolazak do stvarne „građanske“ BiH, nego do pretvaranja Federacije BiH u unitarni entitet pod bošnjačkom dominacijom.

Pojava Komšića na političkoj sceni u BiH upravo je razorila svaku mogućnost okupljanja birača svih nacionalnosti oko jednog političkog projekta. On je zacementirao nacionalno definiranje biračkih baza, dok je o razdoru koji je unio između Hrvata i Bošnjaka suvišno i govoriti.

Također, hrvatska javnost već godinama tvrdi kako je Komšić marioneta SDA. Mnogi sarajevski ljevičari to nisu željeli prihvatiti nego su na njega gledali kao na nekog tko se uistinu bori „prevladati nacionalne podjele“. No, sada se sve to razotkrilo.

I upravo tu leži nova šansa za Bosnu i Hercegovinu. Napokon su se počele bistriti pozicije političkih snaga čije je sjedište u Sarajevu.

Potpuno je jasno da SDA i HDZ ne mogu povesti kvalitetan i konstruktivan međunacionalni dijalog, te su potrebne neke druge snage da to učine.

Što se hrvatske strane tiče, tu adresa i dalje ostaje Hrvatski narodni sabor jer jednostavno druge političke adrese nema. Ali u Sarajevu se počinju nazirati jasne konture neke alternative politici SDA koja jednako vara sve one s kojima ima posla.

No, komunikacija mora biti dvosmjerna. HNS BiH ne smije propustiti ovu šansu. Ako se s SDA ništa ne može dogovoriti, onda se mora tražiti one politike s kojima je dogovor moguć.

Jednako kao što je Komšić za račun SDA izvarao Hrvate, sad je to uradio i Bošnjacima-ljevičarima. Dobro je da se to sada napokon počelo shvaćati u Sarajevu.

Izborni zakon BiH mora biti pošten prema svima, svi moraju moći nesmetano izabrati svoje političke predstavnike i mora postojati jasna veza između onih koji biraju i onih koji su izabrani. Samo tako se političare može natjerati na odgovorno djelovanje. Sve drugo je prodavanje magle, kojom je Sarajevo svakako prezasićeno.

Dnevnik.ba