Article_Top_970x250

40% žena u BiH pretrpjelo je psihološko, fizičko ili seksualno nasilje

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

40% žena u BiH pretrpjelo je psihološko, fizičko ili seksualno nasilje

stu 25, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Shutterstock

Četiri od deset žena u Bosni i Hercegovini pretrpjelo je psihološko, fizičko ili seksualno nasilje, pokazalo je istraživanje koje je provela Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE), prenosi Anadolija.

Nasilje u obitelji je jedan od najrazvijenih problema, kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini. Broj žrtava nasilja u obitelji je u porastu iz godine u godinu.

U Bosni i Hercegovini trenutno ima devet sigurnih kuća, od toga je šest u Federaciji BiH, a tri u bh. entitetu Republika Srpska. Osobe koje su pretrpjele nasilje borave u tim kućama, imaju terapije i generalno mogu ostati do šest mjeseci, ali ima i onih koje ostaju i duže, ovisno o problemu.

OSCE je istraživanje o dobrobiti i sigurnosti žena u Bosni i Hercegovini proveo 2018. godine s ciljem prikupljanja usporedivih podataka o različitim oblicima nasilja koje žene doživljavaju tijekom čitavog života.

Analiza se bavila i nasiljem koje žene doživljavaju u konfliktnom i nekonfliktnom okruženju i utjecajem koji nasilje ima na žene i na društvo u širem smislu, uključujući i njegove trajne posljedice.

Rezultati za Bosnu i Hercegovinu pokazuju da tri od pet žena smatra da je nasilje nad ženama uobičajena pojava u njihovim zajednicama.

Četiri od deset žena u BiH izjavile su da su iskusile psihološko, fizičko ili seksualno nasilje nakon navršene 15. godine života, od strane partnera ili drugih osoba.

Gotovo polovina ispitanih žena smatra da je nasilje u obitelji privatna stvar, a više od 40 posto njih ne zna što treba činiti ako dožive nasilje.

Većina žena ne prijavljuje nasilje koje doživi, navodeći sram, materijalnu ovisnost/probleme, nedostatak informacija, nepovjerenje u službe i, u konačnici, strah, kao razloge zbog kojih ne prijavljuju nasilje relevantnim institucijama.

Studija je provedena u sedam država članica OSCE-a: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Moldaviji i Ukrajini i na Kosovu.

Više od 15.000 žena ispitano je o različitim oblicima nasilja koje su doživjele tijekom čitavog života. U istraživanju u BiH je sudjelovalo 2.321 žena u starosnoj dobi između 18 i 74 godine.

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji je ustanovljen 25. studenog 1981. godine. Taj datum je izabran kako bi se obilježilo ubojstvo aktivistica za demokraciju i pravdu, odnosno ubojstvo sestara Mirabal.

Dnevnik.ba