Article_Top_970x250

Adrijana Prskalo za Dnevnik.ba: Kako sam se zbog Michaela Owena zaljubila u Liverpool?

Nikada nećeš hodati sam

Adrijana Prskalo za Dnevnik.ba: Kako sam se zbog Michaela Owena zaljubila u Liverpool?

sij 24, 2020

Piše: Azra Isic

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Adrijana Prskalo, Ramkinja, koja je završila Pravo na Sveučilištu u Mostaru autorica je knjige „Nikada nećeš hodati sam“. Putopis je to koji prati jednu vjernu navijačicu Liverpoola, uz koji čitatelj može i naučiti jednu pozitivnu životnu lekciju. Više o tome kako je počela pratiti nogomet i kako je došlo do toga da napiše knjigu, donosimo u razgovoru s Adrijanom za Dnevnik.ba.

Adrijana je imala 10 godina kada je počela pratiti nogomet. Bila je 1998. godina i Svjetsko prvenstvo u Francuskoj gdje je Hrvatska osvojila treće mjesto. Tada je mlada Adrijana gledala sve utakmice sa svojim tatom. Prateći njegove emocije koje je pokazivao tijekom tog prvenstva, u Adrijani se rodila ljubav prema nogometu.

„Svaki put kad bi Hrvatska pobijedila moj tata bi krenuo plakati od radosti. Tada me  to sve šokiralo. Kako nogomet može izazvati tolike emocije u čovjeku? Znači, to je ipak nešto više od sporta“, kazala je Adrijana.

Iste te godine i uz prvenstvo '98. mlada djevojčica je primijetila englesku reprezentaciju, i jednog mladog igrača. Bio je to Michael Owen. Otkrivajući više o Owenu ujedno je počela otkrivati i FC Liverpool.

„Internet nije bio dostupan kao što je sada. Tata mi je objasnio da Michael igra u Liverpoolu i ja sam tako počela pratiti klub“, objasnila je Adrijana.

„Dakle, baš radi Owena. Svaku utakmicu koju bi Liverpool igrao ili kad bi bila neka snimka na TV-u, ja bih to snimala. Imam i sada video kazeta na kojima su snimljeni njegovi golovi“

„Nikada nećeš hodati sam“ – od putopisa o Liverpoolu do nečega više

Kroz zadnje četiri ili pet godina, autorica je razmišljala napisati neki putopis o svojim navijačkim putovanjima i utakmicama Liverpoola te anegdotama koje je doživjela kao navijačica. No, nije imala hrabrosti misleći kako to nije za jednu osobu koja je završila pravo.

„No, kada sam čitala Zlatka Dalića, njegovu knjigu o prvenstvu u Rusiji i kako je on jednostavno to sve objasnio, tako predivno, iskreno, i uz puno emocija, onda mi je nekako došla ideja da probam i ja. Čisto da probam i da vidim kako će to ići“, kazala je.

„Nisam baš ni ja na početku mislila da će to otići toliko ozbiljno, da ću tako brzo završiti, i na kraju, da ću to izdati. Ja sam razmišljala da trebam krenuti pisati sve što smo mi navijači do sada prošli, pa vidjet ćemo kako će to jednog dana završiti. I evo završilo je“.

Knjiga je priča o Liverpoolu koji je glavna tema, ali je ujedno i autobiografsko djelo. Autorica kroz sve neke događaje spominje i svoj život, bitne ljude oko sebe, obitelj i prijatelje.  Priča nije samo namijenjena ljubiteljima kluba nego je i motivacijska, pogotovo za mlade ljude.

„Bitno je da mladi vjeruju u svoje snove jer mislim da tko god sanja, sigurno sve to može i ostvariti. Ništa nije nemoguće. Čak i knjiga završava u tom smislu, da svi moramo vjerovati u svoje snove i da su snovi upravo tu da ih ostvarimo“, priča Adrijana.

Predgovor knjige je napisao Dejan Lovren, profesionalni nogometaš koji igra kao stoper za Liverpool i hrvatsku reprezentaciju.

„Mi poznajemo Lovrena od 2015. godine kada smo prvi put otišli na Anfield. Imali smo preporuke od jednog našeg nogometaša koji ga poznaje. Tako smo poslije jedne utakmice malo pričekali te ga upoznali. Poklonio nam je svoj dres“.

“Predložila sam Dejanu da mi napiše predgovor, da vidim što misli o tome. On je rekao da neće biti to nikakav problem i to smo tako i odradili. Napisao je predgovor, a prije toga pročitao je knjigu, naravno, dok ona nije još bila otiskana, dok je bila u Wordu“, objasnila je.

Navijački stil života

U Mostaru postoji prvi Liverpool Pub na cijelom Balkanu, Shankly's Pub, u kojemu se ljubitelji Liverpoola okupljaju i prate utakmice.

„Ja volim reći da mi je Pub kao druga kuća“ rekla je Adrijana. „Jednostavno svi smo jedna obitelj, međusobno smo jedni drugovima kumovi, jedni drugima idemo na vjenčanja,  djeci na krštenja, pričesti. Neki dan smo slavili pet godina otvorenja Puba. Gledali smo Manchester United protiv Liverpoola tako da smo proslavili rođendan“, kazala je.

Promocija knjiga je već održana u Mostaru. Iduća promocija je dogovorena 1. veljače u Sarajevu. To neće biti zadnja promocija. Autorica planira više gradova u BiH, kao što su Tuzla i Rama, njezin rodni grad. Dogovorenu promociju ima i u Zagrebu 14. ožujka a poslije toga planira ići u sve glavne gradove u regiji

”Pošto mi djelujemo i regionalno, kao fan klub, prijatelj smo svih navijače iz svih zemalja regije. Tako da su mi na promocije došli navijači iz Hrvatske, Srbije i drugih zemalja. Stoga planiram promovirati knjigu i u svim zemljama regije“, kazala je.

Na pitanje ima li na umu napisati još knjiga, Adrijana je rekla kako u ovoj fazi još uvijek ne zna, ali ništa ne isključuje.

„Svakako mi treba još doživljaja i još utakmica za proći, ali mislim da je to neiscrpna tema, tako da se uvijek ima što pisati. Neću reći da neću ali nemam već napravljen neki plan“, zaključila je Adrijana razgovor za Dnevnik.ba.

Dnevnik.ba