Article_Top_970x250

BHRT ODGOVORIO NA UPIT DNEVNIK.BA: "Sve smo odradili profesionalno, moguća interna istraga..."

Komentar odgovornog urednika

BHRT ODGOVORIO NA UPIT DNEVNIK.BA: "Sve smo odradili profesionalno, moguća interna istraga..."

kol 09, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Marko Radoja, glavni urednik informativnog programa BHT 1 kazao je za Dnevnik.ba da postoji mogućnost interne istrage nad kolegicom Amelom Pokvić čiji je brat sam pisao uvredljive grafite u Uskoplju koji su potom povezani s tamošnjim Hrvatima.

Nakon što je policijska istraga utvrdila da je za pisanje uvredljivih nacionalšovinističkih grafita kriv sam Adis Pokvić, inače brat Amele Pokvić, novinarke BHRT-a koja je na svome facebook profilu napisala status u kome se zgražavala nad "Hrvatima koji su pisali prijeteće i uvredljive grafite protiv Bošnjaka Uskoplja-Gornjeg Vakufa", komentar smo zatražili i od samog vrha ove medijske kuće koja je, podsjetimo, javni servis i nosi slogan "Jedan za sve".

Glavni urednik informativnog programa Marko Radoja rekao je za Dnevnik.ba da je sve bilo u skladu s visokim profesionalnim standardima.

Pitali smo Radoju postoji li mogućnost istrage nad kolegicom Pokvić, kao i zašto je ista izvještavala o slučaju koji se ticao njenog brata i njene obitelji.

Radojin odgovor prenosimo u cijelosti i bez uredničkih intervencija:

Kao urednik informativnog programa , želim Vas informisati da koleginica Amela Pokvić, nije radila prilog i uključenje u program BHT1, a vezano za slučaj grafita u Gornjem Vakufu /Uskoplju, već novinarka Arijana MISIMOVIĆ, a po nalogu uredničkog kolegijuma. 

Po pojavljivanju informacije u javnosti, informativni program je, profesionalno postupio i uputio ekipu na događaj koji je izazvao veliku pažnju i uznemirenost javnosti. 

BHRT je profesionalno izvijestio o događaju. Mi nismo istraži organ i u tom slučaju, nismo mogli znati da je riječ o bratu naše uposlenice... Kao što to nije znala ni naša uposlenica. 

Čim je policija saopštila detalje istrage, BHRT je odmah obavijestio javnost, tako da mi kao Javni servis, niti u jednom trenutku nismo izašli iz svoje nadležnosti i sve je urađeno po najvišim profesionalnim standardima. 

Što se tiče disciplinske odgovornosti naše uposlenice, to će biti utvrđeno kako policijskom, tako i internom istragom. 

M. Soldo/Dnevnik.ba