Article_Top_970x250

BiH na europskom začelju po razini ekonomskog blagostanja

zajedno s albanijom

BiH na europskom začelju po razini ekonomskog blagostanja

pro 14, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija

Indikatori koji mjere razinu ekonomskog blagostanja pokazuju da je Bosna i Hercegovina uz Albaniju na europskom začelju, piše Indiaktor.ba.

Najnoviji podaci Euroastata pokazuju da BDP po stanovniku za Bosnu i Hercegovinu, izražen u standardu kupovne moći, za 2018. iznosi 31% prosjeka EU.

Po ovom kriteriju, BiH je, zajedno s Albanijom, koja ima isti omjer, posljednja u Europi.

Od zemalja iz regije, Slovenija prema istraživanju Eurostata ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 87 posto prosjeka EU, slijedi Hrvatska sa 64 posto, Crna Gora s 58 posto prosjeka EU.

Za ovim zemljama zaostaje Srbija koja je na 39 posto prosjeka EU i Sjeverna Makedonija s 37 posto.

U 2018. BDP po glavi stanovnika izražen u paritetu kupovne moći u zemljama članicama EU kretao se između 51% prosjeka EU u Bugarskoj i 261% u Luksemburgu.

Iako se BDP po stanovniku često koristi kao pokazatelj razine blagostanja u zemljama, on nije jedini takav indikator. Alternativni indikator blagostanja, koji bolje odražava stanje u domaćinstvima, je stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku.

Ona je, prema podacima Eurostata, u 2018. godini za Bosnu i Hercegovinu iznosila 41 posto prosjeka EU.

Po ovom kriteriju BiH je nešto bolja od Albanije u kojoj je ovaj omjer 39 posto, ali zaostajemo za svim drugim zemljama u regiji i ostalim europskim zemljama.

Ovaj indikator je za Sloveniju 79 posto prosjeka EU, za Hrvatsku 64 posto, Crnu Goru 58 posto, Srbiju 48 posto, a Sjevernu Makedoniju, kao i za BiH, 41 posto prosjeka EU.

Deset država članica EU zabilježilo je stvarnu individualnu potrošnju po stanovniku iznad prosjeka EU u 2018. Najviša razina  zabilježena je u Luksemburgu, 34% iznad prosjeka EU, ispred Njemačke, koja bilježi 20% iznad prosjeka EU.

Standard kupovne moći (SKM) je jedinica umjetne valute koja eliminira razlike u razinama cijena među zemljama. Na taj način jedan SKM kupuje istu količinu roba i usluga u svim zemljama.

Ova jedinica omogućava smislenu usporedbu opsega ekonomskih indikatora kroz zemlje.

Dnevnik.ba

Tagovi: