Article_Top_970x250

Bradara za Dnevnik.ba: Nova izborna pravila za Mostar tek su prvi korak

hrvatsko-bošnjački odnosi

Bradara za Dnevnik.ba: Nova izborna pravila za Mostar tek su prvi korak

srp 08, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Izravno sam zamolila predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da svojim autoritetom doprinese tomu da se Travnik ponajprije proglasi gradom. Naime, Travnik je danas jedino županijsko sjedište koje nema status grada. Također, tražila sam da se Travnik uredi sukladno dogovorenim rješenjima za Mostar, izjavila je predsjedateljica Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH Lidija Bradara za Dnevnik.ba

Činjenica da su danas u Domu naroda Parlamenta BiH usvojene izmjene Izbornoga zakona BiH kojima se omogućava održavanje izbora u Mostaru iznimno je važna ne samo za BiH nego za BiH u cjelini, izjavila je Lidija Bradara, predsjedateljica Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH.

Također, dodala je, jako je važno da je usvojen i Zaključak kojim se traži od Vijeća ministara da se napravi prijedlog izmjena izbornih pravila za Travnik i to na tragu usvojenih izbornih pravila za Mostar.

„Kroz svoju raspravu sam napomenula kako je jedini Ustav u ovoj zemlji donesen na demokratski način Ustav FBiH donesen na ustavotvornoj skupštini Federacije iz 1994. godine. Taj dokument je podrazumijevao da su  HNŽ i SBŽ županije s posebnim režimom. Međutim, kroz čak 75 nametnutih izmjena tog ustava to se negdje izgubilo. No, tomu se treba težiti“, izjavila je Bradara komentirajući usvajanje zaključka kojim se od Vijeća ministra traži donošenje prijedloga uređenja Travnika po uzoru na Mostar.

„Izravno sam zamolila predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da svojim autoritetom doprinese tomu da se Travnik ponajprije proglasi gradom. Naime, Travnik je danas jedino županijsko sjedište koje nema status grada. Također, tražila sam da se Travnik uredi sukladno dogovorenim rješenjima za Mostar“, izjavila je.

Istaknula je i kako je usvajanje novih izbornih pravila za Mostar  tek prvi korak ka rješavanju ostalih problema koji opterećuju Izborni zakon BiH.

„Vlast pripada narodu i iz naroda proistječe i to se mora reflektirati u Izbornom zakonu“, izjavila je Bradara.

Iako smo pod dojmom da se bošnjački i hrvatski politički faktor svakodnevno udaljavaju, kazala je, ipak je usvajanje izmjena izbornih pravila za Mostar dokaz da se ti odnosi mogu uspješno urediti.

„Ovo je jedan od rijetkih primjera gdje se politički sporazum uspješno pretočilo u zakonsko rješenje. Mislim da će upravo drugi dio sporazuma biti test za sve naše odnose“, istaknula je.

Podsjećamo kako se u političkom sporazumu predsjednika SDA i HDZ-a Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića naglašava obveza da se nakon Mostara riješe i izborna pravila za izbor članova Predsjedništva i izaslanika u Domove naroda u skladu s načelom legitimnog političkog predstavljanja.

„U zadnje vrijeme dvije strane (hrvatska i bošnjačka, op.a.) su izgubile čak i partnerske odnose što je jako loša poruka svima. Mi ovdje moramo neprestano izgrađivati odnose, nastojati da se međusobno čujemo, razumijemo i dogovaramo. Za budućnost BiH je nužna relaksacija međunacionalnih odnosa. Nama su potrebna rješenja koja će dovesti do pune jednakopravnosti svih naroda u BiH. Kad se riješimo balasta koji sa sobom nosi frustracija koju izaziva neravnopravnost, onda će biti mnogo lakše rješavati sve druge probleme“, izjavila je Bradara.

S osiguranim legitimnim političkim predstavljanjem, zaključila je, sve bi išlo puno brže.

„Brže bismo se integrirali u EU i NATO, brže bismo rješavali unutarnje probleme, jednostavno bismo bili manje opterećeni nacionalnim odnosima“.

J. Gudelj / Dnevnik.ba