Article_Top_970x250

Davorin Jurovicki za Dnevnik.ba: Najbitniji su mi obitelj i istina; u Kanadi nema vrijeđanja na osobnoj razini i zadiranja u obitelj 

INTERVJU

Davorin Jurovicki za Dnevnik.ba: Najbitniji su mi obitelj i istina; u Kanadi nema vrijeđanja na osobnoj razini i zadiranja u obitelj 

ožu 13, 2020

Piše: Nikolina Lovrić

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Privatnost je ovdje svetinja, a dirati u nju je u najmanju ruku pogrdno. Upravo zato sam se, ali i šaroliko društvo za naša tri stola na Akademiji, među kojima je sjedio i otac poznatog tenisača Miloša Raonića, inače nuklearni fizičar, IT stručnjaci, znanstvenici i gospodarstvenici različitih profila među kojima je bilo i Bošnjaka, u najmanju ruku osupnuli u trenucima kada Željko Komšić počinje izlaganje o podrijetlu moje supruge, gospođe Jurovicki i da stvar bude gora o nacionalnoj pripadnosti djeteta, kazao je Davorin Jurovicki, istaknuti kanadski poduzetnik podrijetlom iz BiH, u intervjuu za Dnevnik.ba.

Davorin Jurovicki, ugledni kanadski poduzetnik bh. podrijetla i Mostar, našao se na meti Željka Komšića tijekom nedavno održane Akademije u povodu Dana neovisnosti BiH. Jurovicki je održao govor na Akademiji gdje je bio i Komšić, noć prije večerao s njime, najavio pitanja koja će mu javno postaviti, a jedini uvjet je bio da govori ono što zaista i misli. Ipak, na samoj Akademiji, Komšić je  Jurovickog i njegovu obitelj izvrijeđao. 

Tim povodom, Jurovicki za Dnevnik.ba, govori o pozadini skandala i tomu kako se našao na meti pojedinih bh. medija, ali i samog Komšića. 

“Svi su bili u šoku kada je Komšić govorio o mojoj supruzi Rumunjki i podrijetlu djeteta” 

U Kanadi je, navodi Jurovicki koji tamo već četvrt stoljeća živi i radi, sasvim normalno kritizirati bilo kojeg političara i njegovu politiku, dapače, to je i poželjno od strane njegovih birača i političkih konzumenata, no ono što je nezamislivo je da isti ti političari, ili bilo tko drugi zadire u privatni život, osobnost i obitelj drugoga.

"Privatnost je ovdje svetinja, a dirati u nju je u najmanju ruku pogrdno. Upravo zato sam se, ali i šaroliko društvo za naša tri stola na Akademiji, među kojima je sjedio i otac poznatog tenisača Miloša Raonića, inače nuklearni fizičar, IT stručnjaci, znanstvenici i gospodarstvenici različitih profila među kojima je bilo i Bošnjaka, u najmanju ruku osupnuli u trenucima kada Željko Komšić počinje izlaganje o podrijetlu moje supruge, gospođe Jurovicki i da stvar bude gora o nacionalnoj pripadnosti njegova djeteta", kazao je. 

U istinskim građanskim društvima, prema Jurovickom,  kao što je kanadsko, ne dolazi u obzir na eventualnu političku kritiku odgovarati "argumentacijom“ na osobnoj razini.

Komšić upirao prstom u gospođu Jurovicki 

"Moja supruga se osjećala jako neugodno dok je gospodin Komšić za govornicom problematizirao njezino rumunjsko podrijetlo, te me šokirana pitala ‘zašto ovaj čovjek na ovakvom skupu spominje mene i moje dijete i još upire prstom prema nama?’", istaknuo je. 

Nakon proslave Dana neovisnosti BiH u Kanadi, Jurovicki je u pojedinim bh. medijima zaradio prefiks nacionalističkog provokatora iako je srž njegova govora, ali i javnog djelovanja prema BiH, sažeta u kritici prema nacionalnim politikama u kojima se DF ne bi trebao prepoznati ako je uistinu demokratska fronta.
"Kako će uostalom nacionalistički provokator biti netko tko kritizira nacionalizam i Komšićevo koaliranje s njim?", upitao se. 

Podsjetimo, Željko Komšić, član Predsjedništva BiH nametnut bošnjačkim glasovima Hrvatima u BiH, nedavno je za vrijeme posjete Kanadi izazvao diplomatski skandal i to vrijeđajući Davorina Jurovickog, predstavnika kanadskih Hrvat i njegov tim gospodarstvenika, znanstvenika i ostalih uglednih kanadskih stručnjaka bosansko-hercegovačkog podrijetla. Jurovicki je, nakon susreta, reagirao na svom Facebook profilu, ali i samoj večeri i istaknuo kako je razočaran "takozvanom građanskom opciju koju Komšić zastupa". 

Razočaranje iseljeništva tzv. građanskom opcijom 

"Gospodine predsjedavajući moram istaći veliku razočaranost iseljeništva sa tkz. "građanskom opcijom" koju Vi zastupate. Ne može se građanska opcija graditi sa SDA koji su“ bratske“stranke sa HDZ i SNSD. Mislim,a to je mišljenje i većine da ste svojim djelovanjem i otklonom o kako takvim strankama slične orijentacije (SDP, NAŠA STRANKA) još više udaljili BiH od Vaše građanske", naveo je Jurovicki. 

Na Akademiju povodom Dana neovisnosti BiH organiziranu u gradu Mississaugi, milijunskom industrijskom zajedničkom i najjačom hrvatskom zajednicom u Kanadi, prema Jurovickom, bili su pozvani svi koji u Kanadi nešto znače, imaju bh. podrijetlo bez obzira na nacionalnosti. 

"Iako su na Akademiju bili pozvani i kanadski politički uglednici, od njih se nitko nije pojavio. Za našim je stolom bilo miješano društvo povezano s maticom BiH: akademskih građana, gospodarstvenika i znanstvenika", istaknuo je. 

Sam Jurovicki, na skup je odlučio otići jer se večer prije održavanja Akademije u društvu supruge našao sa Željkom Komšićem i razgovarao o izazovima koji stoje između BiH i iseljeništvom, zadovoljstvom, tj. nezadovoljstvom prema trenutnoj političkoj situaciju, gospodarskim projektima i najvažnije - uvjetima pod kojim će održati govor na Akademiji povodom Dana neovisnosti BiH. 

“Uvjet da govorim na Akademiji je bio da govorim ono što zaista mislim” 

"Uvjet je bio jedan jedini, a to je da govorim ono što zaista mislim. Dvije najvažnije stvari u mom životu su istina i obitelj", kazao je. 
Jurovicki je, tvrdi, tijekom trosatnog razgovora s Komšićem na privatnoj večeri čuo i neke konstruktivne kritike, a spominjala se i fiktivna građanska opcija koju u BiH gradi sa SDA, a koja je bratska stranka HDZ-u BiH i SNSD-u. 

Napominje i kako je na privatnoj večeri Komšiću rekao kakva će mu pitanje s govornice postaviti. 

"Čiste karte su bile na stolu. Jedini uvjet koji se morao ispoštovati da bi došao na Akademiju i održao govor je da mogu reži što mislim.  

Nakon govora je nagrađen pljeskom i, uglavnom se, obraćao aktualnom političkom vodstvu Hrvata u BiH, odnosno onima koji sebe nazivaju jedinim "legalnim i legitimnim predstavnicima", a koji su, kako ih Jurovicki vidi, legalni i legitimni samo za svoje interese i snose najveću odgovornost za iseljavanje Hrvata u BiH i njihov očajan položaj. 

Upitao se, također, zašto vodeće stranke u BiH imaju u imenima nacionalne predznake, ali i održao lekciju onima koji vladaju 30 godina šireći paniku i mržnju među narodima. 

Samog je Komšića čak i pohvalio jer nije upleten u kriminalne i koruptivne radnje u BiH zbog čega je, kako sam priznaje, uopće pristao razgovarati s njime, ali i zbog Komšićevog zalaganja za pristupanje  BiH u NATO savez. 

U Veleposlanstvu BiH u Kanadi zadnjih 15 godina nema Hrvata 

Jurovicki je istaknuo nezadovoljstvo funkcioniranjem Veleposlanstva BiH u Kanadi u kojoj tijekom zadnjih 15 godina nema nijednog Hrvata, a što je Komšić obećao razmotriti na zajedničkoj večeri. Ipak, Komšić je govorom Jurovickog bio silno uzrujan i to zbog onog dijela u kojem je govorio o političkoj trgovinu u Kantonu Sarajevu gdje je s Fahrudinom Radončićem odigrao negativnu ulogu. 

Komšić: Kakva to građanska opcija traži zajednički nazivnik s upravnicima konclogora? 

Komšić je, podsjetimo, Jurovickom, odgovorio kako je on rođeni Sarajlija, ali mu je BiH važnija od Sarajeva.

"A kakva je to građanska opcija koja bi da traži najmanji zajednički imenitelj s upravnicima konclogora, Heliodroma, Dretelja... To ne ide jedno s drugim. Nije to to. Na kraju krajeva, ja sam odabrao da se borim s onim što imam. To što je to danas SDA, HDZ i SNS, nemojte meni govoriti, ja nisam nikad glaso za njih. Morat ubijediti narod, da im ne daje glasove, pa ih neće biti na političkoj sceni", odgovorio mu je tada Komšić. 

"Iako razočaran pristupom Željka Komšića, neću stati u pokušajima gospodarskog osnaživanja i pomoći svojoj zemlji, a u prilog tome govore i projekti vezani za energetski sektor koje u BiH, u suradnji sa stručnjacima, u dogledno vrijeme namjerava provesti. S njima je upoznat i sam Komšić još večer prije (ne)slavne Akademije. U tome ima podršku, ne samo svojih sunarodnjaka, nego i čitave slobodnomisleće demokratske zajednice u iseljeništvu, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, kojima se u Kanadi ionako nitko ne opterećuje i zbog čega Kanada i jest stotinama godina ispred BiH", ocijenio je.

“Budućnost BiH vidim optimistično, potrebno je promijeniti Dayton” 

Za kraj razgovora, tijekom kojega nas gospodin Jurovicki moli da ne bude prenesen senzacionalistički, već u maniri pomirljivosti i demokratičnosti, pitamo ga kako iz perspektive života u jednoj razvijenoj političkoj zrelosti vidi budućnost BiH, odgovara "optimistično". 

"Po meni, treba ići na promjenu Daytona, ali prije promjene Daytona na promjene lidera. Bosni i Hercegovini potrebna su tri konstitutivna lidera koji će ići u susret jedan drugome, te zajedno graditi, a ne razgrađivati Bosnu i Hercegovinu.A onda, kada dosegnemo nivo u kojemu će se unutar države moći reći 'ajmo se natjecati tko će biti bolji, a ne gori, i to u gospodarskom smislu, napredak je zajamčen!“, zaključio je u razgovoru za Dnevnik.ba. 

Dnevnik.ba