Article_Top_970x250

Domišljati Tuzlak prodaje struju

obnovljivi izbori energije

Domišljati Tuzlak prodaje struju

ruj 24, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Alatumbabić, kazao je da su oni, ustvari mala termoelektrana, odnosno, solarna elektrana.

Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora je odavno zaživjela u svijetu, dok se u Bosni i Hercegovini čine pionirski koraci. Tuzlak Reuf Altumbabić vidio je u zemljama Europske unije da domaćinstva proizvode energiju od sunca za svoje potrebe pa je odlučio pokušati. Danas, ne samo da oosigurava energiju za svoju kuću, već i prodaje distributivnoj mreži.

Obitelj Altumbabić iz Tuzle prije pet godina aplicirala je kod Operatora za obnovljive izvore energije Federalnog resornog ministarstva. Prošli su projekt te instalirali fotonaponsku elektranu snage 17 KW. Jednosmjerna struja proizvedena od sunca, sa krova ide u ove invertore gdje se pretvara u naizmjeničnu, prenosi N1.

"Ova električna energija koja se proizvede na fotonaponskoj elektrani, ide u distributivni sistem BiH. Ugovor je potpisan na 12 godina sa Operatorom za obnovljive izvore. Poslije 12 godina postoji mogućnost produženja ugovora po referentnim cijenama koje budu tada važile", rekao je Reuf Alatumbabić.

Kvarova nije bilo, a jednom godišnje potrebno je pranje ploča. Manipulacije nema jer je sve automatizirano, tvrdi Altumbabić koji je, također uz pomoć subvencija, u kuću ugradio i toplotnu pumpu koja koristi energiju iz elektrane i ekološki zagrijava objekt.

"Toplinska energija proizvede se u toplinskoj pumpi. Dolazi ovdje u ovaj izmjenjivač toplote . Preko ove pumpe, ulazi u sistem centralnog grijanja. Instalacija je postavljena kada se postavila stara peć na čvrsto gorivo. Mi se grijemo toplinskom pumpom snage 17 KW", kazao je Alatumbabić.

A ta pumpa i elektrana, budućnost su elektroenergetskog sektora i Europe koja ide u pravcu dekarbonizacije energetskog sistema. U BiH ima pomaka i solarne elektrane se pojavljuju ali postoje otpori od postojećeg sistema, smatraju ekolozi.

"Javna poduzeća koja drže monopol nad opskrbom električnom energijom i bore se svim silama da iskompliciraju proces prelaska na obnovljive izvore enegrije i na tzv. prosumere. To je termin koji podrazumijeva domaćinstva koja proizvode i koriste električnu energiju, predaju energiju u mrežu i preuzimaju potrebne količine iz mreže", naveo je  Denis Žiško iz Centara za ekologiju i energiju Tuzla.

Alatumbabić, kazao je da su oni, ustvari mala termoelektrana, odnosno, solarna elektrana.

"Da je ovakvih više u BiH, ona bi bila neovisni samostalni proizvođač električne energije, imali bismo zdravu energiju, imali bismo manje fizičkog rada oko elektrane, a u svakom slučaju korisnije je za zaštitu čovjekove okoline", rekao je Alatumbabić.

Altumbabići kažu da se za pet godina isplatila elektrana te naglašavaju da su danas materijal i instalacija jeftiniji i moguće je proizvoditi energiju i sa puno manjom elektranom od njihove.

Fotonaponske elektrane poput ove ovdje sve su češća pojava u BiH što pokazuje da svako domaćinstvo može imati ovako nešto što je od višestruke koristi. Domaćinstva mogu sama proizvoditi energiju, čuvati okoliš i ali biti i energetski neovisna.

Dnevnik.ba