Article_Top_970x250

Dr. sc. Vedran Markotić za Dnevnik.ba: "Kad osjetite taj endorfin i zadovoljstvo samim sobom, nikad nećete prestati trčati"

zdrav život

Dr. sc. Vedran Markotić za Dnevnik.ba: "Kad osjetite taj endorfin i zadovoljstvo samim sobom, nikad nećete prestati trčati"

ožu 04, 2020

Piše: Emili Ibrulj

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Za trčanje vam nije potrebna dvorana, nije potrebno članstvo u fitness centru, nije potrebna skupa oprema niti neko veliko znanje o tjelovježbi. Jednostavno, potrebna je samo dobra volja i čvrsta odluka. Ustrajte osam tjedana i trčanje će postati lijep dio vašeg života, sasvim sigurno.

Ukoliko razmišljate o tome kako započeti sa zdravijim načinom života i nekim oblikom tjelesne aktivnosti, a niste sigurno što bi to bilo, mi ćemo vam pomoći. Upoznati ćemo vas sa Školom trčanja Sanus Motus koja građanima Mostara i okolice pruža priliku za bavljenjem rekreativnim trčanjem te uistinu radi pohvalne stvari. O čemu se točno radi, kako je došlo do osnivanja i kako im se svi zainteresirani mogu pridružiti, saznali smo za Dnevnik.ba iz razgovora s dr. Vedranom Markotićem, osnivačem i predsjednikom Udruge Sanus Motus koji je pokrenuo prvu školu trčanja u Hercegovini.

Ideja za osnivanjem Udruge Sanus Motus, a zatim i Škole trčanja, pojavila se prije nekoliko godina kada se dr. Markotić vratio rekreativnom sportu kroz trčanje, a u to vrijeme u Hercegovini nije bilo slične organizacije posvećene ovoj aktivnosti.

„Prepoznao sam kako u tom trenutku nije bilo nikakve organizacije koja bi dala prave upute rekreativcu koji tek počinje s trčanjem, nema organizirane skupine koja zajednički trenira i odlazi na utrke barem povremeno, a postojao je i veliki prostor za razvoj i napredak respektabilne rekreativne trkačke zajednice u Mostaru i Hercegovini.“.

Sanus Motus za svoj glavni cilj ima unaprijediti sve segmente rekreativnog trčanja u Mostaru, a i Hercegovini.

„Kroz naše djelovanje, naravno da su se razvili i brojni drugi ciljevi i područja djelovanja, a isto se može prepoznati u našem svakodnevnom radu.“

Treninzi Škole trčanja trenutno se održavaju tri puta tjedno u večernjem terminu, a u dijelu godine kada su pogodni vremenski uvjeti treniraju i na tri različite lokacije u Mostaru.
„Treninzi se trenutno održavaju ponedjeljkom, srijedom i petkom na Vojničkom igralištu (pored zgrade Mercatora). Donedavno smo održavali i trening utorkom u prostorijama fitness dvorane Studentskog centra u Mostaru što nam dosta pomaže tijekom zimskih mjeseci. Veći dio godine, kad su u Mostaru dobri vremenski uvjeti, treniramo na tri lokacije; Vojničko igralište, atletska staza Univerziteta Džemal Bijedić i šetalište Bare. Treninzi se održavaju od 19 sati, a u najtoplijim mjesecima od 20 sati.“

Tim Sanus Motus je doista „bogatstvo u različitosti“, navodi dr. Markotić. Kako se radi o jednom kvalitetnom i organiziranom timu potvrđuje i to da njihov sastav čine liječnik, dva kineziologa, dvije nutricionistkinje, trener atletike, voditeljica marketinga, a zatim i trenerski tim koji vodi treninge škole trčanja, a čini ga sedam trenera.

„Uskoro ćemu u timu dobiti i psihoterapeuta specijaliziranog za rad sa sportašima, tako da ćemo sigurno doprinijeti i razvoju drugih sportskih disciplina.“

Sanus Motus broji skoro 70 polaznika, a raspoređeni su u početnu i naprednu skupinu. Za polaznike Škole trčanja ne postoje nikakvi preduvjeti što se tiče fizičke pripremljenosti.

„Jedni preduvjeti su dobra volja i nepostojanje ograničavajućih zdravstvenih stanja koja
su doista rijetkost.“

Markotić objašnjava i koliko traje adaptacija za one koji do polaska u Školu trčanja slabije prakticiraju fizičku aktivnost.

"Adaptacija traje obično nekih 8 tjedana, a trkači nam obično prijavljuju već nakon mjesec dana. Endorfin je glavni i odgovorni za ove pozitivne reakcije u tako kratkom razdoblju. Tijelo je čudesan stroj i reagira zadovoljstvom kad ga pravilno koristite.“

S obzirom da je škola trčanja nešto sasvim novo u gradu na Neretvi, Markotić ističe da je odaziv Mostaraca odličan te da ove godine očekuje još veći odaziv na programe koje organiziraju.

„Pored škole trčanja, skupina trkača pod nazivom Mostar Runners također u suradnji s organizacijskim timom Mostar polumaratona organizira treninge nedjeljom ujutro na Trimuši. Osim ovih aktivnosti, imali smo i dosta dobar odaziv trkača za sudjelovanje u rekreativnoj trkačkoj ligi Sanus Motus prošle godine. Izdvojio bih i Sanus Motus Kids program u kojem trener atletike Vladimir Pokrajčić radi na poboljšanju trkačkih sposobnosti s najmlađim uzrastima.“

Mostar i Hercegovina, navodi dr. Markotić, sigurno imaju „perspektivu što se tiče trčanja, ali i atletike.“

„Trčanje vam u život donosi cijeli niz pozitivnih promjena i prednosti, kako u fizičkom tako i mentalnom segmentu. Ne bih puno o ovoj temi. Samo bih poručio svima da dođu na treninge škole ili jednostavno sami krenu trčati triput tjedno. Kad osjete taj endorfin i zadovoljstvo samim sobom, nikad neće prestati trčati.“

Iako se često opravdavamo s „nemam vremena“ kada je u pitanju tjelesna aktivnost, Markotić objašnjava kako se uvijek može organizirati trening što se tiče trčanja, barem triput tjedno, minimalno pola sata.

„Za trčanje vam nije potrebna dvorana, nije potrebno članstvo u fitness centru, nije potrebna skupa oprema niti neko veliko znanje o tjelovježbi. Jednostavno, potrebna je samo dobra volja i čvrsta odluka. Ustrajte osam tjedana i trčanje će postati lijep dio vašeg života, sasvim sigurno.“

Osim Škole trčanja, vrijedna ekipa iz Sanus Motus organizira i različite aktivnosti i radionice, a imaju i neke nove planove u nadolazećem razdoblju.

„Pored škole trčanja, prethodno sam spomenuo Rekreativnu trkačku ligu koja će ove godine poprimiti novi format te Sanus Motus Kids program rada s najmlađima. Osim ovih programa i projekata, mi tijekom cijele radimo na humanitarnom području, organiziramo konferenciju za trkače i članove udruge, sudjelujemo volonterski u raznim projektima lokalne zajednice.“

Ove godine, u suradnji sa sekcijom za hitnu medicinu studenata Medicinskog fakulteta SUM, organiziraju tečaj prve pomoći.

„Tečaj je namijenjen svim trkačima koji se mogu odazvati pozivu, a cilj je podizanje zdravstvene sigurnosti na utrkama i treninzima.“

Sanus Motus možete potražiti i na njihovim stranicama na društvenim mrežama, na Facebooku i Instagramu te na taj način pratiti njihove nadolazeće projekte i aktivnosti.

„2020. godina će biti bogata novim Sanus Motus projektima i velikim pomacima u razvoju trkačkog pokreta i rekreativne trkačke zajednice, a o svemu ćemo blagovremeno informirati i vaše čitatelje.“

Dnevnik.ba