Article_Top_970x250

Gradonačelnik Širokog o Danu branitelja, "Zaboravljenim braniteljima", generalima HVO-a koje Tužiteljstvo BiH tereti...

MIRO KRALJEVIĆ ZA DNEVNIK.BA

Gradonačelnik Širokog o Danu branitelja, "Zaboravljenim braniteljima", generalima HVO-a koje Tužiteljstvo BiH tereti...

svibnja 03, 2018

Piše: Ivan Crnjac

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega (foto: Toni Galić / Dnevnik.ba)

U subotu, 05. svibnja, po prvi put bit će održan Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega. Tim povodom razgovarali smo s gradonačelnikom Širokog Brijega, Mirom Kraljevićem.

Poštovani gradonačelniče Kraljeviću, recite nam što predstavlja Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega?

Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega u prvom redu predstavlja zajedništvo. Zajedništvo koje smo imali u ratu, danas nam je i više nego potrebno u miru. Ovo je dan svih hrvatskih branitelja. Dan kojim želimo odati počast svima koji su svoj život položili na oltar Domovine, koji su žrtvovali svoju budućnost kako bi mi danas bili slobodni ljudi. Među braniteljima ne smijemo praviti razlike. Ovaj dan želimo proslaviti dostojanstveno i svečano, kako i priliči. Ne smijemo zaboraviti našu povijest, ne smijemo zaboraviti obol koji su Širokobriježani dali u Domovinskom ratu. Iako je bio rat, to su bili dani ponosa i slave.

Kada ste došli na tu ideju i zašto? 

Prije nego što smo donijeli odluku o obilježavanju održan je veliki broj sastanaka. Ti sastanci su ukazivali na potrebu proglašenja i obilježavanja dana branitelja Širokog Brijega. U koordinaciji braniteljskih udruga i Odbora za branitelje i stradalnike Domovinskog rata uputio sam prijedlog Gradskom vijeću za proglašenje „Dana hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijeg“. Prijedlog je bio da to bude datum zaustavljanja tenkova u Pologu, 7. svibnja 1991. Taj datum je izabran zbog simbolike. Zajedništvo o kojem govorim vidjeli smo tih dana na Pologu kada je goloruku hrvatski narod stao pred tenkove JNA i jasno rekao „Nema prolaza“.

Kakav je odnos Grada prema braniteljskim udrugama u Širokom Brijegu?

Prema braniteljskim udrugama u Širokom Brijegu imamo korektan odnos. Svim udrugama smo konstantno na raspolaganju, a suradnja je i više nego dobra.

Očekuje li se dolazak nekih gostiju sa strane na obilježavanje? O kome se radi? 

Očekujemo dolazak velikog broja branitelja, Širokobriježana i naših prijatelja. Također očekujemo i dolazak hrvatskih dužnosnika sa svih razina vlasti. Prema dosadašnjim potvrdama gost na proslavi će biti Ivan Del Vechio, veleposlanik RH u BiH i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. 

Komunicirate li s udrugom 'Zaboravljeni branitelji'? 

Kao što sam već rekao, komuniciram sa svim braniteljskim udrugama, pa tako i s udrugom „Zaboravljeni branitelji“.

Jeste li u kontaktu s pripadnicima i generalima HVO-a koji su iz Širokog Brijega, a bili su prisiljeni napustiti BiH i Široki Brijeg zbog najava iz Tužiteljstva da bi protiv njih mogle biti podignute optužnice? 

Svjestan sam i žao mi je situacije u kojoj se nalazi određeni broj branitelja zbog mogućeg podizanja optužnica. Pravi branitelji su časno i pošteno branili svoje domove, ne smijemo im to zaboraviti. U kontaktu sam s njima, želim im biti podrška u bilo kojem smislu.

Na sredini ste mandata, koliko ste zadovoljni dosadašnjim radom, što bi ste izdvojili kao vaš najbolji potez u trenutnom mandatu? 

Na poziciji načelnika, odnosno gradonačelnika sam već četvrti mandat. Kroz proteklo razdoblje u Širokom Brijegu je puno toga urađeno. U ovom mandatu želimo završiti započete projekte. Bazirali smo se na infrastrukturne projekte komunalne prirode. Također, veliki broj projekata je u izradi ili je već spreman. Sad je na nama da pronađemo financijska sredstva za njihovu realizaciju. Iako smo svrstani među najrazvijenije sredine, problemi i dalje postoje. S obzirom na okolnosti sustava, uređenja države i raspodjele novce pokušavamo maksimalno iskoristiti ono što imamo na raspolaganju. 

Planirate li se nakon ovog mandata još jednom natjecati za titulu gradonačelnika?

Do kraja mandata je ostalo skoro dvije i pol godine. Ovaj mandat želim iskoristiti da završim započete projekte i pokrenem neke nove kako bi naš Široki Brijeg bio grad kakav zaslužuje biti. O budućem političkom angažmanu nisam donio konačnu odluku, ali sa sigurnošću mogu potvrditi da ću se nastaviti baviti politikom. O konkretnijim političkim potezima kada za to dođe vrijeme.

Dnevnik.ba