Article_Top_970x250

Hercegbosanska županija izgubila grad veličine Tomislavgrada

video

Hercegbosanska županija izgubila grad veličine Tomislavgrada

velj 17, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Wikipedia

Da je život povratnika u BiH jako težak i nije neka novost, ali da se situacija u kojoj se oni nalaze itekako negativno održava na njihov natalitet ponajbolje govore statistički podaci.

Slučaj je to i u povratničkim općinama u Hercegbosanskoj županiji.

Demografski slom prisutan je u cijeloj Hercegbosanskoj županiji, ali je ipak najizraženiji u takozvanim povratničkim općinama: Drvaru, Glamoču, Kupresu i Bosanskom Grahovu. Riječ je po podacima koji se odnose na prošlu godinu.

U općini Bosansko Grahovo rođeno je samo četvero djece, a u isto vrijeme je umrlo je 29 osoba, kaže dr. Diana Mamić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije.

U Kupresu je pak rođeno desetero djece, Glamoču 13, dok je u Drvaru rođeno 31 dijete. Izravna je to posljedica starije populacije stanovništva i manjka radnih mjesta, posebice u Bosanskom Grahovu.

Mladi se u jednom dijelu raseljavaju jer je nemoguće doći do posla. Povratnicima je jednostavno nemoguće zaposliti se u javne ustanove, kaže Milorad Gligić, općinski načelnik Bosanskog Grahova.

Radi podizanja nataliteta grahovska, kao i ostale općine u ovoj županiji, izdvaja oko petsto maraka za svako novorođeno dijete. U tim nastojanjima dosta, ali izgleda još uvijek nedovoljno čini, i županijska vlada - uvođenjem odluke o isplati naknada za porodilje, zaposlene i nezaposlene, a 2018. uvođenjem dječjeg doplatka na području čitave županije i to bez ikakvih ograničenja. Znači ,sva djeca od rođenja do 15. godine mogu biti korisnici dječjeg doplatka, kaže za BHT Vasilija Broćeta, ministrica zdravstva i socijalne skrbi Hercegbosanske županije.

.

Dječji doplatak iznosi trideset maraka mjesečno ili 360 maraka godišnje.

Zbog negativnog prirodnog priraštaja , Hercegbosanska županija u proteklih petnaest godina izgubila je cijeli jedan grad veličine Tomislavgrada.

Dnevnik.ba