Article_Top_970x250

HINA ignorira Hrvate u BiH, forsira Srbe i Bošnjake

božo ljubić

HINA ignorira Hrvate u BiH, forsira Srbe i Bošnjake

svibnja 13, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Nevjerojatno je i neprihvatljivo kako je malo i netočno hrvatska javnost informirana o političkim procesima u Bosni i Hercegovini posebice o položaju hrvatskog naroda u BiH, kako u elektronskim (elektroničkim) tako i pisanim medijima, poručio je zastupnik u Saboru RH Božo Ljubić.

Naime, posljednjih mjeseci Hrvatska novinska agencija (HINA) informira i promovira stajališta bošnjačke i srpske strane u Bosni i Hercegovini, dok istodobno gotovo u potpunosti ignorira stajališta legitimnih hrvatskih predstavnika. Pomalo čudno za službenu državnu novinsku agenciju Republike Hrvatske koja ima obveze i prema hrvatskoj zajednici (Hrvatima) izvan Hrvatske.

Stoji to u pismu koje je Božo Ljubić, predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske uputio Uredu predsjednika Hrvatskoga sabora, Odboru za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora, Uredu predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvu kulture RH, Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske te samo agenciji HINA.

"Nevjerojatno je i neprihvatljivo kako je malo i netočno hrvatska javnost informirana o političkim procesima u Bosni i Hercegovini posebice o položaju hrvatskog naroda u BiH, kako u elektronskim (elektroničkim) tako i pisanim medijima", stoji u pismu te se dodaje kako HINA u svojim izvještajima redovito hrvatske političke dužnosnike predstavlja kao "zločeste dečke", dok se istovremeno redovito prenose izjave bošnjačkih i srpskih političkih dužnmosnika.

"Njihova su stajališta predstavljena u pozitivnome svjetlu. Istodobno hrvatske se političare portretira kao, protudržavne, protuzapadno čak proruski orijentirane, stoje ne samo netočno već nevjerojatan nonsens jer zapravo jedino Hrvati u BiH, predstavljeni po njihovim legitimnim političkim predstavnicima, istinski zagovaraju i rade na priključenju euroatlantskim, integracijama, slijedeći u tome službenu politiku Republike Hrvatske. Naime, većina nas Hrvata iz BiH, kao hrvatski državljani, smo personalno već članovi i EU i NATO i svaki dan odgađanja integracije BiH u ove asocijacije onemogućava nas  da dijelimo sve benefite ovih asocijacija zajedno s našim sunarodnjacima u Hrvatskoj. Katkada se ima dojam kako HINA, želim vjerovati nesvjesno, služi kao servis paraobavještajnog, medijskog, političkog i drugog sustava u BiH koji agresivno plasira polu informacije i dezinformacije blateći i ignorirajući bosanskohercegovačke Hrvate. Sve to dovodi do daljeg slabljenja njihove pozicije u Bosni i Hercegovini. U HINA-i višestruko više prostora dobiva Dodik u promoviranju svojih stajališta, kojim se poziva na podjelu i raspad BiH nego cijela hrvatska politika u Bosni i Hercegovini", poručio je Ljubić.

Samo površnom analizom posljednjih mjesec dana HINA-inih naslova i aktualnosti objavljenih iz BiH, dodao je, proizlazi da Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH koji okuplja 15-tak najvažnijih hrvatskih stranaka u Bosni i Hercegovini, koji okuplja preko 95% svih izabranih i imenovanih hrvatskih predstavnika od lokalne do državne razine, uopće nema prostora u njihovu servisu. Dapače, čini se da je zabranjen ili svjesno ignoriran. 

"Upravo je ovo vrijeme obilježeno pokušajima bošnjačke, ali i dijela srpske politike, da  Hrvate istisne iz svih procesa kako na unutarnjem odlučivanju tako i u procesu euro integracija. Da ih nastavi dalje obespravljivati, sve do potpunog oduzimanja prava na izbor narodnih predstavnika čak i tamo gdje to Ustav izrijekom zahtijeva."

Ljubić je naveo i primjere neprofesionalnog rada agencije HINA, poput izvještavanja o bošnjačkom presuzimanju Središnjeg izbornog povjerenstva ili izbacivanju ministra zdravstva FBIH Vjekoslava Mandića iz Stožera Civilne zaštite FRBIH. Naveo je i najmanje desetak drugih slučajeva kad HINA nije nikako ili je neprofesionalno izvještavala o temama koje se tiču bh. Hrvata.

J. G. / Dnevnik.ba