Article_Top_970x250

Hodak: Ovo je presedan i najveća pobjeda Thompsona i njegove Bojne Čavoglave! Ovdje smo imali priglupu situaciju...

ŠIMUNIĆEM JE POČELO, OVIME JE ZAVRŠILO

Hodak: Ovo je presedan i najveća pobjeda Thompsona i njegove Bojne Čavoglave! Ovdje smo imali priglupu situaciju...

lip 03, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: faH/ Direktno

Ugledni odvjetnik i kolumnist portala Direktno Zvonimir Hodak komentirao je presudu Visokog prekršajnog suda, kojom će Marko Perković Thomson poklič "za dom spremni" i dalje moći neometano izvikivati na koncertima u Hrvatskoj.

"To je najbolja i najveća stvar koju je neki sud u Hrvatskoj napravio. Tu se radi o činjenici da je 20 sudaca, veliko i opće vijeće Prekršajnog suda, donijelo odluku koje se svi prekršajni suci u Hrvatskoj moraju držati. To je presedanska odluka, 15 sudaca je protiv toga da se 'Za dom spremni' smatra prekršajem i remećenjem javnog reda i mira, četiri suca su za to da se primjenjuje u negativnom kontekstu, dok je samo jedan neutralan", rekao je Hodak, prenosi Direktno.hr.

Kako navodi, ovdje se radi o presedanu koji predstavlja veliki udarac sudovima koji na temelju ideoloških razmišljanja donose presude.

"To je veliki udarac vijeću koje je do sada forsiralo i tvrdilo da je to dio zakona o prekršajima, no po današnjoj odluci tome se više ne može suditi. Sada se na temelju nekakvih ideoloških tvrdnji ne može suditi nikome.

Morat će se mijenjati zakon. Neće se dozvoliti da se poklič legalizira u obliku u kojem je u srijedu na sudu utvrđeno. Da bi se promijenio zakon, trebat će puno muke. Ovo je velika stvar gdje se godinama tvrdilo da sudovi ne poštuju zakon, međutim taj zakon je teško poštivati kada odredbe niti u jednoj sferi ne postoje", rekao je Hodak.

Upitan je li ova odluka vezana uz nadolazeće parlamentarne izbore, Hodak odgovara:

"Nipošto. Prekršajno vijeće neprekidno je mijenjalo prvostupanjske presude i odluke kojima se oslobađalo optužbi ljude koji su uzvikivali 'za dom spremni'. Posljednji put se drugo vijeće protivilo sudskoj praksi i oslobodilo Marka Perkovića Thompsona optužbi. Nakon toga zatražena je opća sjednica Prekršajnog suda. Oni su se tu morali izjasniti i odlučeno je da je dosadašnja praksa pogrešna.Ovo je najveća pobjeda Thompsona i njegove pjesme Bojna Čavoglave", rekao je Hodak.

Kako navodi, ovdje je bila riječ o ideološkoj borbi.

"Ovdje imamo priglupu situaciju, gdje su se ljudi borili protiv crvene zvijezde i uzvikivali 'za dom spremni' u Vukovaru i diljem Hrvatske, a sada poklonici te iste zvijezde traže da se poklič iz Domovinskog rata zabrani, toga ima samo u Hrvatskoj.

Ta poruka ima desni odjek. Zastupao sam i Joe Šimunića, koji je kažnjen s pet tisuća kuna jer je vikao 'za dom', ne 'za dom spremni'. Visoko prekršajno vijeće tada je povisilo kaznu s pet na 25 tisuća kuna. Onda je počela procesna borba, koja je danas okončana", rekao je Hodak.

Dnevnik.ba