Article_Top_970x250

Hrvatska: Počinje Festival svjetske književnosti, sudjeluju i bh. književnici: Lana Bastašić, Nebojša Lujanović i Darko Cvijetić

KULTURA

Hrvatska: Počinje Festival svjetske književnosti, sudjeluju i bh. književnici: Lana Bastašić, Nebojša Lujanović i Darko Cvijetić

ruj 06, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

foto: Hina

U bogatom programu Festivala svjetske književnosti sudjelovat će više od stotinu inozemnih i domaćih autora. Ovogodišnji FSK otvara gostovanje nagrađivanog španjolskog pisca Fernanda Aramburua  te koncert Damira Kukuruzovića. 

Festival svjetske književnosti (FSK) koji sedmu godinu zaredom organizirala renomirana nakladnička kuća Fraktura održat će se od 8.  do 14. rujna u Zagrebu, te 9.i 10. rujna u Splitu. U bogatom programu Festivala svjetske književnosti sudjelovat će više od stotinu inozemnih i domaćih autora. Ovogodišnji FSK otvara gostovanje nagrađivanog španjolskog pisca Fernanda Aramburua  te koncert Damira Kukuruzovića. 

Više od stotinu umjetnika, s tri kontinenta, iz 18 zemalja 

Festival svjetske književnosti promovira Zagreb u jedno od središta književnosti uopće, ali i mjesto okupljanja domaća i inozemne književne elite. Uz središnji književni program tribina Razotkrivanje, Pisac i njegov čitatelj te Dvostruki portret,  ovogodišnje izdanje FSK-a prate i večeri poezije u suradnji s Hrvatskim PEN Centrom, Književne matineje za učenike srednjih škola, programi okruglih stolova i predavanja, novinarske radionice, filmski i kazališni program, izložbe te atraktivne glazbene događaje. 

"Jezgra festivala je uvijek ista – prije svega se fokusiramo na kvalitetu s jedne strane, dok s druge, nastojimo u Hrvatsku dovesti ponajbolje svjetske autore, pri čemu nam je najvažnije da je u fokusu autor, da on govori, da publika ima priliku čuti živog autora kako sam, uz moderaciju ponajboljih domaćih novinara, urednika i književnih kritičara, govori o svojem djelu", rekao je Seid Serdarević, programski direktor Festivala. 

Španjolska književnost u fokusu 

U fokusu ovogodišnjeg FSK  je španjolska književnost, a otvara ga jedan od najznačajnijih suvremenih španjolskih književnika, Fernando Aramburu, hrvatskoj javnosti poznatiji po nedavno objavljenom romanu Patria (prijevod Željka Solumun) u nakladi Frakture.  “Patria” je prevedena na više od 30 jezika, a u Španjolskoj je roman prodan u više od milijun primjeraka.  Pored Aramburu, na FSK stiže i kako ga je Serdarević ocijenio “miljenik zagrebačke publike”, Argentinac Jorge Buca za čije su predavanje “Priče koje su me naučile tko sam” karte već rasprodane.

 Zagreb je jedna od prvih postaja svjetske turneje Davida Lagercrantza koji je nastavio slavni serijal Millenium Stiega Larssona. “Djevojku koja je morala umrijeti” također je objavila Fraktura (prijevod Sandra Ljubas”. 

Prvi američki dobitnik Man Bookera, Paul Beatty koji se u svom romanu “Prodana duša” nemilosrdno, ali satirički, obrušio na današnju Ameriku, također je gost Festivala. Ruska spisateljica Ljudmila Ulicka, autorica romana Daniel Stein – prevoditelj, Zeleni šator, Jakovljeve ljestve, “jedna od najvažnijih svjetskih autora u stalnom užem krugu za Nobelovu nagradu”, također je gošća Festivala, te Francuskinju Leilu Slimani, "mladu zvijezdu svjetske književnosti, dobitnicu Goncourta", čiji razgovor s Mimom Simić u subotu 14. rujna zatvara festival.

Brojnim inozemnim autorima, pridružit će se i domaći, među kojima Julijana Adamović, Marina Vujičić, Tomica Bajsić, Olja Savičević Ivančević, Dinko Kreho, Marija Dejanović, Jurica Pavičić, Ivana Šojat, Tanja Mravak, Aleksandra Kardum, Tanja Mravak, Nada Topić. 

Na FSK gostuju i književnici iz BiH: Nebojša Lujanović, Lana Bastašić, Darko Cvijetić 

Na Festivalu svjetske književnosti sudjelovat će i autori podrijetlom iz BiH, Nebojša Lujanović (Novi Travnik), Darko Cvijetić ( Prijedor) i Lana Bastašić ( Banja Luka). U Dvostrukom portretu Lujanović i Bastašić, predstavnici generacije rođenih osamdesetih razgovarat će o gradovima, pisanju i “ovim prostorima”. Slojevit, bogat i stilski besprijekoran roman o ženskom prijateljstvu “Uhvati zeca” objavljen u nakladi beogradskog Kontrast izdavaštva i sarajevskog Buybooka, Lani Bastašić priskrbio je finale NIN-ove nagrade i  prepoznatljivost u čitavoj regiji. Nebojša Lujanović, autor je kratkih priča, eseja i romana, među kojima su najpoznatiji “Oblak boje kože” i recentni “Južina”. 

U Splitu će, pak, gostovati Darko Cvijetić, književnik i redatelj koji će s Nadom Topić razgovarati o nedavno objavljenom romanu “Schindlerov lift” u nakladi sarajevskog Buybooka i zbirci pjesama “Snijeg je dobro pazio da ne padne” (V.B.Z.). 
Od autora iz regije u Zagreb, među ostalima, dolaze Srđan Valjarević iz Srbije i Mojca Kumerdej iz Slovenije.

Izložbe, filmovi, okrugli stolovi 

Ovogodišnji program Festivala svjetske književnosti se zbog zatvaranja Kina Europe preselio u Hrvatski glazbeni zavod. Programi se odvijaju i u Knjižnici Marije Jurić Zagorke, Muzeju suvremene umjetnosti (MSU), galerijama Josip Račić i Šira, Kulturno informativnom centru (KIC), pa i paviljonu u Botaničkom vrtu.  Splitski dio FSK bit će održan u Gradskoj knjižnici Marka Marulića. 

Tradicionalan dio festivalskog programa su i izložbe likovnih umjetnika. U Studiju Moderne galerije "Josip Račić" bit će otvorena  tradicionalna izložba po književnim motivima, na kojoj će dvadesetak hrvatskih likovnih umjetnika pod kustoskim vodstvom Tomislava Buntaka izložiti slike, crteže i kolaže inspirirane djelimaknjiževnika. Izložba je otvorena do 15. rujna.

U Galeriji Šira bit će izloženi radovi studenata Akademije likovnih umjetnosti za plakat FSK-a; u suradnji s Hrvatskim PEN-om i ove se godine odvija bogat pjesnički program, dok filmski program obuhvaća projekcije poljskih filmova "Vještina ljubavi" (r. Maria Sadowska) i "Oproštaj od jeseni" (Mariusz Trelińśki) u KIC-u, francuski "Corniche Kennedy" (Dominique Cabrera) u MSU-u, te reviju nagrađenih radova sa Zebra Poetry Film Festivala u Berlinu.

Održat će se i nekoliko okruglih stolova, među kojima "Svijet bez zidova" u povodu 30. godišnjice pada Berlinskog zida, te "Uloga katedrala danas i sutra", u povodu požara na katedrali Notre-Dame u Parizu. Najavljen je i razgovor s njemačkim filozofom Wolframom Eilenbergerom, autorom jedne od najprodavanijih knjiga o filozofiji "Doba čarobnjaka", te predavanje o poljskom književniku Stanisławu Ignacyju Witkiewiczu o 80. godišnjici njegove smrti, kao i izlaganje Alessandra Vezzosija, najvećeg stručnjaka za Leonarda da Vincija u povodu obilježavanja 500 godina njegove smrti.

Scensko uprizorenje Krležinog zabranjenog predavanja 

Posebna poslastica Festivala bit će i scenska rekonstrukcija jednog od najvažnijih predavanja Miroslava Krleže, održanog 1930. u zgradi HGZ-a, na temelju kojeg je nastala slavna knjiga polemika “Moj obračun s njima” (1932.). Krležu je došlo slušati 800 Zagrepčana no već je sljedeće predavanje zabranjeno. "Treće" predavanje, prema zapisima iz Krležine ostavštine, priređuje krležolog Vlaho Bogišić, Krležu će uz glazbenu pratnju Mateja Meštrovića igrati Ozren Grabarić, a režiju potpisuje Aida Bukvić.

Sva će događanja biti simultano prevođena. Ulaz na većinu događaja bit će besplatan, dok će se večernji programi u velikoj dvorani HGZ-a naplaćivati, a svaka ulaznica bit će vaučer za popust u Festivalskoj knjižari.

G. L. / Dnevnik.ba