Article_Top_970x250

Hrvatski stručnjaci podijeljeni oko ruskog cjepiva: Evo što kažu

koronavirus u svijetu

Hrvatski stručnjaci podijeljeni oko ruskog cjepiva: Evo što kažu

kol 11, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Đikić smatra da bi ovo moglo biti destruktivno za one koji intenzivno rade na otkriću cjepiva, dok je farmakologu Francetiću sumnjivo što se cjepivo odjednom pojavilo, a stručnjak za cijepljenje Tešović kaže da ga vijest iz Rusije zapravo uopće ne čudi

Više mi se ovo čini kao medijsko politički spin, nego kao konkretna najava cjepiva koje je djelotvorno i nije štetno, kaže za 24sata hrvatski  znanstvenik prof.dr. Ivan Đikić, komentirajući objavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da Rusija ima gotovo cjepivo za COVID-19, koje u rujnu kreće u masovnu proizvodnju.

Prof.dr. Đikić također ističe da mu Putinova objava djeluje kao spin u natjecanju među zemljama tko će prije pronaći cjepivo, i ona je, smatra znanstvenik, u ovoj krizi posve nepotrebna, jer stvara opasne rasprave, destruktivne za ljude koji intenzivno rade na otkriću cjepiva.

Naš poznati klinički farmakolog, prof.dr. Igor Francetić, smatra kako bi bilo fantastično da je sve onako kako Putin kaže, odnosno, da imamo učinkovito i neškodljivo cjepivo. No prof.dr. Francetić se pita kako to da odjednom postoji cjepivo, kada se zna da je njegov razvoj jedan kontinuirani proces koji traje prilično dugo.

- Ako je sve stvarno tako, zašto se ne govori ništa o komercijalnoj svrsi za ostale zemlje. Jer ukoliko je cjepivo stvarno dobro ispitano, nema razloga da i u drugim zemljama ne započne proces njegove registracije – smatra klinički farmakolog.

Prof.dr. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike "Fran Mihaljević", i vodeći hrvatski stručnjak za cijepljenje, kaže da ga vijest iz Rusije zapravo uopće ne čudi. Jer Rusi, kaže prof.dr. Tešović, imaju dugogodišnje iskustvo u proizvodnji učinkovitih cjepiva, a ujedno imaju i svu moguću tehnologiju.

- Ovo što sada znamo zvuči dobro, a za bilo kakve daljnje komentare trebali bismo znati više detalja o cjepivu – kaže prof.dr. Tešović.

Rusi: 20 zemalja naručilo milijardu doza cjepiva

Nakon prvih informacija o odobrenom cjepivu protiv korona virusa, Rusija je izvijestila i kako će industrijska proizvodnja novog cjepiva krenuti u rujnu, prenosi AFP. Isto tako, navode i da je 20 zemalja već naručilo milijardu doza njihovog cjepiva.

Dnevnik.ba