Article_Top_970x250

Iza najboljeg razvojnog projekta u Hrvatskoj stoji Busovljak

priča filipa dujmušića

Iza najboljeg razvojnog projekta u Hrvatskoj stoji Busovljak

velj 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Art Info

Mislav Javor, Branimir Ambreković i Filip Dujmušić osnivači su AMPnet startup-a, razvojnog projekta koji je proglašen najboljim u Hrvatskoj u 2019. godini.

Filip Dujmušić, jedan od osnivača, podrijetlom je iz Središnje Bosne. Rođen je u Novoj Biloj, a odrastao u Busovači, gdje je još kao dijete znao da će njegovo buduće zanimanje biti vezano uz informacijske tehnologije. Po završetku Srednje tehničke škole u Travniku, uspijeva upisati te u roku završiti željeni Fakultet elektronike i računalstva, popularni FER u Zagrebu. S titulom magistra, inženjera informacijske i komunikacijske tehnologije, ovaj 24- godišnjak uključuje se u brojne projekte, a nagrađeni AMPnet, čiji je jedan od osnivača, svakako je najznačajniji u karijeri ovog IT stručnjaka koja tek počinje.

„AMPnet je startup koji smo kao partneri osnovali Mislav Javor, Branimir Ambreković i ja. Branimir je pilot, softverski inženjer i investitor u startupe iza kojeg je nekoliko uspješnih pothvata. Upoznali smo se prije otprilike dvije godine, dok smo još Mislav i ja radili u istoj softverskoj firmi u Zagrebu. U slobodno vrijeme radili smo na Branimirovoj ideji koja kombinira blockchain tehnologiju i energetski sektor, pokušavajući se pritom probiti u svijet startupa. Ideja je evoluirala nekoliko puta i za to je trebalo skoro godinu dana, no u konačnici smo imali jasnu viziju proizvoda na osnovi kojeg su uslijedili svi kasniji uspjesi, prva investicija u Bugarskoj, razna partnerstva i konačno proglašenje AMPnet-a kao najboljeg hrvatskog startupa u 2019. godini“, kaže Filip Dujmušić za Art Info.

Objasnio je i principe na kojima radi AMPnet, čiji je prvi proizvod financijska platforma usmjerena prema energetskim zadrugama, alternativnom modelu prodaje električne energije i financiranja obnovljivih izvora energije, koje zbog nedostatka dobre softverske podrške za poslovanje usporavaju procesi registracije novih članova, a imaju poteškoća i u organizaciji financiranja obnovljivih izvora energije. AMPnet je prvi na tržištu ponudio rješenje svih navedenih problema, kažu njegovi osnivači.

„Kada zadruge ulažu u obnovljive izvore energije, to obično podrazumijeva nekoliko tisuća članova koji sudjeluju u investiciji - svako proporcionalno svom udjelu. Ukoliko se takav složen proces prepusti zastarjelom softveru, ili još gore – papirima, nastaje nered. Tu je AMPnet ugledao svoju priliku te smo osmislili, a trenutno i završavamo, financijsku platformu čija je svrha eliminirati sve navedene probleme. Preko naše platforme novi članovi se mogu registrirati u zadruge doslovce ´na klik´ . Nakon toga, korisnik kao punopravni član zadruge može pretraživati sve projekte obnovljivih izvora energije koji se trenutno pokušavaju financirati, te po želji investirati određenu količinu novca. Trenutno smo jedini na tržištu koji možemo pružiti ovakvu uslugu, a da smo pri tome unutar svih zakonskih okvira Europske unije. Jedna od značajki platforme je i automatska raspodjela profita koji kreće pristizati nakon što se projekt uspješno financira, izgradi, te započne prodavati električnu energiju. Ovo je izvedeno pomoću pametnih ugovora - tehnologije iz blockchain svijeta, na kojoj nam je zapravo implementiran cijeli transakcijski dio platforme“, pojasnio je Dujmušić, koji ističe da je platforma, koja je u zadnjoj fazi izrade, već pronašla put do kupaca kupaca, odnosno projekata koji će se ovog ljeta zaista financirati uz pomoć njihovog softvera.

Ciljevi koje su sebi postavili osnovači APMnet-a su podizanje svijesti,educiranje o zadrugarskim modelima, kao i važnosti brzog prelaska na obnovljive izvore energije“. Bez razvoja informacijskog društva, smatra Dujmušić, niti jedno društvo se ne može učinkovito razvijati.

„Najveća opasnost je ne držati korak s razvojem tehnologije, a to nam se događa u svim generacijskim rasponima. IT i startup sektori su jako zahvalni, uz malu investiciju u opremu moguće je ostvariti velike uspjehe i poslovne ideje. To je za našu regiju put prema napretku. Da bismo to i ostvarali, potrebno je promijeniti način razmišljanja, a to nije nimalo lako“, poručuje IT stručnjak podrijetlom iz Središnje Bosne.

Dnevnik.ba