Article_Top_970x250

Jelena Kordić - Kuret uoči premijere "Spremni": Moderna predstava o univerzalnom fenomenu straha kojeg nitko ne može izbjeći 

REDATELJICA I GLUMICA ZA DNEVNIK.BA

Jelena Kordić - Kuret uoči premijere "Spremni": Moderna predstava o univerzalnom fenomenu straha kojeg nitko ne može izbjeći 

lip 24, 2020

Piše: Gloria Lujanović

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

"Ako smijem biti neskromna pa reći - napravili smo kvalitetnu predstavu. Pred sami smo kraj procesa i u konačnici sam jako zadovoljna. Proces je bio vrlo hektičan jer, uz režiju, i igram ulogu Majke, tako da nije bilo jednostavno posložiti cijelu priču da ima glavu i rep. Nadam sam uspjela, a zasluge idu cijeloj autorskoj ekipi koja je  svojom kreativnošću, idejama i rukopisom oplemenila cijelu priču, kao i tehničkoj, koji su sve naše lude ideje realizirali", kazala je Kordić- Kuret za Dnevnik.ba, redateljica i glumica nove predstave "Spremni" HNK Mostar.

Jelena Kordić Kuret, redateljica i glumica u novoj predstavi "Spremni" HNK Mostar prema tekstu Kristine Gavran, za Dnevnik.ba, je uoči sutrašnje premijere, kazala kako je riječ o kvalitetnoj, modernoj predstavi koja govori, ne samo o vremenu krize koju trenutno živimo, nego o jednom univerzalnom fenomenu koji nitko od nas ne može izbjeći - fenomenu straha i svemu što strah uzrokuje kao posljedicu. 

"Ako smijem biti neskromna pa reći - napravili smo kvalitetnu predstavu. Pred sami smo kraj procesa i u konačnici sam jako zadovoljna. Proces je bio vrlo hektičan jer, uz režiju, i igram ulogu Majke, tako da nije bilo jednostavno posložiti cijelu priču da ima glavu i rep. Nadam sam uspjela, a zasluge idu cijeloj autorskoj ekipi koja je  svojom kreativnošću, idejama i rukopisom oplemenila cijelu priču, kao i tehničkoj, koji su sve naše lude ideje realizirali", kazala je Kordić- Kuret za Dnevnik.ba. 

Kroz prizmu jedne obitelji, navodi Kordić-Kuret, priča je ovo o cjelokupnom društvu i različitim fenomenima te načinima održavanja na pojedinca i posljedicama. 

"Protagonisti nemaju imena, a radnja nas zatiče in medias res - dramaturgija dakle nije linearna nego podliježe zakonitostima antidrame. Prostor je univerzalan, a dijalozi su, u vidu, parola obesmišljenje, sve s ciljem prikazivanja besmisla", kazala je. 

Drama "Spremni", mlade hrvatske dramaturginje, Kristine Gavran, napisana 2012. godine, Kordić-Kuret, privukala  je jako i-  sadržajem i formom. 

"Umjetničko vijeće bilo je suglasno da vodim cijeli proces na čemu sam beskrajno zahvalna jer su bili velika podrška u ovoj mojoj pustolovini, nadam se da neću iznevjeriti njihovo povjerenje, kao ni ono publike", zaključila je Kordić- Kuret. 

U predstavi pod redateljskom palicom Kordić - Kuret koja igra Majku, igraju Robert Pehar (Otac), te mlade snage HNK Mostar - Ana Kraljević (Kćer) i Dražen Pavlović (Sin). 

Autor scenografije je akademski kipar Dalibor Nikolić, a glazbu potpisuje Andrijan Zovko. Autor likovno-grafičkih rješenja je Marin Musa.

Premijera predstave "Spremni" je u četvrtak, 25. lipnja, a prva i druga repriza bit će odigrane u petak, 26. lipnja, i subotu, 27. lipnja, obje s početkom u 20 sati i s jako ograničenim brojem ulaznica.

Dnevnik.ba