Article_Top_970x250

Jelena Milušić za Dnevnik.ba: Šantićevim “Pahuljama” dozivam Mostar prijateljskih i nježnih nota

INTERVJU

Jelena Milušić za Dnevnik.ba: Šantićevim “Pahuljama” dozivam Mostar prijateljskih i nježnih nota

ožu 18, 2020

Piše: Gloria Lujanović

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

(Marko Ercegović)

Šantićevi topli stihovi i lepršava kompozicija Merime Ključo vraćaju me u grad iz mog sjećanja, grad bezbrižnog djetinjstva. Dozivaju Mostar skladnih, prijateljskih i nježnih nota, kazala je Jelena Milušić u intervjuu za Dnevnik.ba.

Jelena Milušić, bosanskohercegovačka umjetnica, “Pahuljama” Alekse Šantića najavila je solo-album na kojem će se naći originalne kompozicije nastale prema tekstovima različitih pjesnika i pjesnikinja, ne samo iz regije, nego i puno šire.

U intervjuu za Dnevnik.ba Milušić govori o tradicionalnoj glazbi, ljubavi prema Mostaru, novom albumom, suradnji s Merimom Ključom, jednom od svjetski poznatih harmonikašica.

Novi album Jelene Milušić najavljen je interpretacijom Šantićevih “Pahulja” i posvećen je, kako kaže, Mostaru i svima onima koji vole i poštuju taj grad, njegovu različitost i ljepotu.

“Šantićevi topli stihovi i lepršava kompozicija Merime Ključo vraćaju me u grad iz mog sjećanja, grad bezbrižnog djetinjstva. Dozivaju Mostar skladnih, prijateljskih i nježnih nota”, kazala je Milušić za Dnevnik.ba.

Publika može očekivati orginalne kompozicije urađene prema tekstovima različitih pjesnika i pjesnikinja, ne samo iz regije nego i šire.

 

 

 

 

Album intimnih pjesama o ljubavi, samoći, smislu postojanja

“Biće to album intimnih pjesama koje propituju smisao našeg postojanja, ljubavi, samoće”, izjavila je Milušić.

Merima Ključo, svjetski poznata harmonikašica, kompozitorica je i producentica solo-albuma i bila je, kako otkriva Milušić, zadužena za glavni dio kreativnog i muzičkog dijela.

“O njoj najviše ovisi koji instrumenti će biti upotrebljeni za koju pjesmu tako da izbor gostiju nije finaliziran. Još uvijek se bavimo izborom tekstova, a neki su stihovi već dobili svoju muzičku odoru. Sigurno je da će se na albumu pojaviti barem još jedna pjesma prema stihovima Alekse Šantića”, izjavila je. 

Pozitivne reakcije slušatelja i muzičkih profesionalaca već su ‘pale’, a Milušić je time, jako zadovoljna.

“Pahulje” će se slušati i u Europi

“’Pahulje’ su našle svoj put i do evropskih radio stanica tako da će se pjesma emitovati u srijedu, 18.3. u 19 sati na MDR Kultur radio stanici iz Njemačke. Osim toga, dostupna je svima na YouTubeu i prikazuje Mostar i život u tom gradu na najljepši mogući način”, kazala je.

Inspiraciju crpi iz života, ljudi, iskustava i sjećanja.

“Ljubav prema Mostaru i tradiciji sastavni su dio moje inspiracije. Oni su dio mog bića i mog ličnog iskustva. Ovisi, naravno, o pjesmi do koje mjere je tako i da ta pjesma crpi inspiraciju iz neke druge sfere mog života i iskustva”, kazala je.

“Lume” s Merimom Ključo i “Barimatango” s Atilom Aksojem

Album “Lume” Merime Ključo i Jelene Milušić, objavljen prošle godine, sadrži 10 obrada pjesama iz različitih krajeva svijeta i pet autorskih brojeva inspiriranih rumunjskom, hrvatskom, kosovskom i sefardskom tradicijom. Među njima su i uspješnice poput “Ima dana”, “Zaspo Janko”, “Maruzella” i “Danka”, a kao gosti se pojavljuju renomirani gitaristi Miroslav Tadić i Atilla Aksoj.

“Merima je prije svega izuzetna osoba i veliki čovjek. Mislim da je to jako važno, ako ne i presudno. Pored toga je vrsna umjetnica, kompozitorica i producentica koja zna kako iz vas da izvuče najbolje. Rad s njom je konstantno razvijanje i spoznaja nečeg novog. Jako sam sretna da imam priliku i dalje sarađivati s njom i učiti od nje”, kazala je.

 

 

“Lume” je snimljen u mostarskom studiju Pavarotti, u kolovozu 2018. godine. Audio zapis, mix i mastering potpisuje Saša Karabatak, dok je producentica izdanja Merima Ključo. Poznata splitska slikarica Tisja Kljaković Braić autorica je ilustracije koja je “Lume” učinila ne samo iznimnim glazbenim, nego i likovnim djelom. Uz fotografije Marka Ercegovića, likovno oblikovanje zaokružio je Siniša Cvahte.

Osim s Ključo, Milušić već godinama surađuje i s Atilom Aksojem kroz duo "Barimatango".

 

(Facebook:Jelena Milušić) 

 

Uskoro album sefardske muzike s Aksojem

“S Atillom sarađujem od 2014. godine i naša saradnja traje i nadam se da će još dugo trajati. Upravo treba izaći nas album sefardske muzike u izdanju Odličnog Hrčka iz Beograda.”

Tradicionalna glazba, smatra Milušić, ima posebnu ljepotu i važnost u našim životima, a u dosta slučajeva je osnova i ima uticaj na različite muzičke pravce i izražaje.

 

(Magazin Urban; Milušić i Aksoj) 

“Tradicionalnom glazbom istražujemo kreativne kapacitete”

“Daje nam mogućnost da pomoću nje istražujemo svoje kreativne kapacitete i da na osnovu toga pružamo svoje viđenje i svoje iskustvo tradicionalne muzike”

Milušić, također, vjeruje kako njihove izvedbe daju novi život glazbi prošlih vremena i ljude podsjećaju koliko su istinski dobre stvari vječne i neprolazne.

“Po reakcijama publike i slušalaca koji nam se javljaju s porukama i komentarima izgleda da smo na dobrom putu”, kazala je.

Ipak, zbog situacija s pandemijom korona virusa, koncertne aktivnosti Jelene Milušić stavljene su  na čekanje do ljeta kada bi se trebali održati ostali koncerti koji su dogovoreni uglavnom u Hrvatskoj, Sloveniji i Europi.

Koncertne aktivnosti zbog korona virusa otkazane

“Trebala sam putovati u Leipzig zbog nastupa na Sajmu knjige, ali to je otkazano. Upravo danas sam trebala putovati za Ameriku gdje smo Merima Ključo i ja trebale održati nekoliko koncerata na istočnoj i zapadnoj obali. Srećom, ti koncerti nisu otkazani već pomjereni za kraj ove i početak iduće godine”, kazala je.

Milušić se nada da će se situacija s korona virusom što prije smiriti i da ćemo iz nje izaći pametniji i bolji nego što smo bili.

“Jako je važno da smo solidarni s ostalima, pogotovo onima koji su ugroženi i u težoj situaciji od nas. To podrazumijeva i ljude i životinje”, zaključila je Jelena Milušić u razgovoru za Dnevnik.ba.

Dnevnik.ba