Article_Top_970x250

Kako banjolučki i mostarski Caritas motiviraju mlade da ostanu i pokrenu posao u BiH

your job

Kako banjolučki i mostarski Caritas motiviraju mlade da ostanu i pokrenu posao u BiH

ožu 03, 2020

Piše: Andrijana Pisarević

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Dajana Umičević

Kako bi mlade motivirali za ostanak u BiH nasuprot emigraciji, banjolučki i mostarski Caritas pokrenuli su odličan projekt pod nazivom Your Job s ciljem osposobiti ih za zapošljavanje ili samozapošljavanje.

Njihov „boot camp“ koji počinje ovoga mjeseca u ovim gradovima obuhvatiti će 22 mlade osobe s biznis idejama, a koje će tijekom obuke naučiti koncipirati svoje planove za pokretanje posla i s trenerima stići do plasmana proizvoda ili usluga na tržište.

Kako je za Dnevnik.ba ispričala Dajana Umičević, savjetnica za zapošljavanje u banjolučkom Caritasu, šest mladih osoba iz kampa sa najinteresantnijim idejama bit će nagrađeni sa 10.000 KM bespovratnih sredstava za realiziranje svoje biznis ideje.

- Ntječaj za nove biznis ideje zatvoren je 10. veljače i na njega se u Banja Luci prijavilo 11 mladih, a dosta ih se prijavilo i u Mostaru i Čapljini. Krug se prvo sužava na 22 osobe koje će u kampu naučiti sve što je potrebno za realizaciju njihovih ideja, a šest najboljih dobiti će bespovratna sredstva u iznosu od 10.000 KM za pokretanje biznisa – objasnila je ona.

Osnovna ideja je, objašnjava Umičević, pomoći mladima koji žele pokrenuti vlastiti biznis ili socijalno poduzeće, kako bi umjesto emigracije odabrali ostati ovdje, zaposliti se ili se samozaposliti. S obzirom da nemamo zakon koji regulira socijalna poduzeća, naglasak se stavlja na socijalnu komponentu u vlastitom biznisu.

- Ovo je za one koji su prodorniji i koji imaju vlastite ideje za posao, koji žele da se okušaju i sami sebe zaposle. Njihove ideje ne bih otkrivala ali želim ih pohvaliti za odlična i inovativna rješenja. Jedino što ću otkriti je nekoliko poslovnih ideja koje se vrte oko starih izumirućih zanata. Voljela bih da neke od tih ideja zažive i dobiju grant. Također, nakon ovog natječaja, sljedeće godine i godinu kasnije objavit ćemo nove natječaje za pokretanje biznisa – rekla je i dodala kako su pokrovitelji ovog projekta Austrijska razvojna agencija ADA i Caritas Austria, a od prošlog mjeseca, i njemački Renovabis za Banju Luku i Čapljinu.

Zahvaljujući njihovoj viziji, kaže, kandidati će imati potpuno slobodu u smislu upravljanja svojim biznisom, ali tek pod budnim okom trenera i savjetnika.

- Imat ćemo ih na oku u smislu izvještavanja i praćenja u što je novac utrošen. To će istovremeno pojačati i odgovornost osobe koja je u projektu jer će znati da ako iznevjere nas, zapravo će iznevjeriti svoju šansu – kazala je Umičević.

Projekt "Your Job" je započeo u travnju 2019. godine i kao takav trajat će do ožujka 2022. godine. Radi se o regionalnom projektu koji se provodi u četiri partnerske zemlje. Kosovo s posebnim statusom, Albanija, Srbija i Bosna i Hercegovina.

Prvenstveni je cilj, kaže ona, povećanje zapošljivosti mladih u ove četiri zemlje i gradovima u kojima će se provoditi. Rukovodili su se logikom da se projekt realizira u gradovima u kojima postoji Caritas, kako se ne bi morala izdvajati dodatna sredstva za opremanje i iznajmljivanje prostorija.

Prvo savjetovalište otvoreno je u Mostaru 7. listopada prošle godine, a samo nekoliko dana kasnije počelo je raditi i ono u Banja Luci. Na ovom mjestu će korisnici do kraja projekta u suradnji s njom i drugim savjetnicima dobijati pomoć za pisanje CV-ja i motivacijskog pisma, preporuke i savjete za traženje posla, a onda i neke ozbiljnije stvari kakve su obuke, doškolovanje, prekvalifikacije i eventualno organizacija pripravničkog staža.

- Do sada je kroz savjetovalište u Banja Luci prošlo tridesetak mladih. Prošlog mjeseca je projekt proširen i na druge općine i gradove u banjolučkoj regiji i zahvaljujući sredstvima Renovabis-a zaposlili smo još jednog savjetnika koji će djelovati na širem području i koji će pomoći onima kojima je teže doći kod nas. Idemo mi k njima – objasnila je Umičević.

Ona govori o neophodnosti širenja ovakvih informacija u ruralnim područjima u kojima nema mnogo prilika za zapošljavanje mladih. Osim toga, Caritas u sklopu Savjetovališta nudi i razne obuke za one koji žele, a ne mogu lako pronaći posao.

- U okviru naše djelatnosti nudimo mogućnost i za dodatno usavršavanje mladih u nekim vještinama. Sredinom prosinca prošle godine realizirali smo trening iz oblasti komunikacijskih vještina, takozvanih „soft skills“, iz asertivne komunikacije, vještine slušanja, predstavljanja sebe na intervjuu. U planu je niz aktivnosti, razne obuke, usavršavanja i savjetovanja, a koje ćemo realizirati putem javno važećih i akreditiranih ustanova i organizacija, a ako ne uspijemo s nekima, onda ćemo u svojoj režiji. Mnogo mladih koji dođu kod nas ne znaju napisati motivacijsko pismo i biografiju jer ih školski sistem tome ne uči. Mi ih tome učimo. Ukoliko im treba još neka obuka ili vještina, u mogućnosti smo ponuditi i financiranje ili djelomično učešće u iznosu do 250 eura, kako bi im se pomoglo u povećanju zapošljivosti. Ideja je da mladi budu u fokusu, što nije slučaj kod drugih, klasičnih agencija ili ustanova za posredovanje pri zapošljavanju – objasnila je Umićevićka.

Sve ovo namijenjeno je mladima od 15 do 30 godina, a mapiraju se mladi koji nisu u procesu obrazovanja niti na nekom treningu ili obukama.

- Naši mladi su na prekretnici, završili su srednju školu i ne nastavljaju studije, ili su završili studije i nemaju posao. Umjesto odlaska u inozemstvo, takve želimo motivirati za iskorištavanje prilike koje nudi ovaj projekat jer im se otvaraju mogućnosti. U naše savjetovalište dolaze osobe sa završenim fakultetom, često profesori stranih jezika, ekonomisti, pravnici i liječnici, a imamo i nekoliko tehnologa. Imamo i nekoliko kandidata sa srednjom školom, s nekim konkretnim zanatom. Svi su nam izazov i teško je reći koga je lakše ili teže zaposliti. Tražimo način i rješenje za te ljude, kako da na najbolji način nađu posao – rekla je ona.

Za one koji traže posao u svojstvu pripravnika Caritas pregovara s četiri poslodavca koji bi im mogli pomoći pronaći prvu plaćenu praksu na šest mjeseci. Posao na ovaj način dobilo je do sada četvoro mladih, a u Caritasu se nadaju kako će ih u budućnosti biti još, kao i kvalitetnije suradnje s poslodavcima.

- S poslodavcima je izazov raditi jer im nekada treba objasniti koliko je važno prepoznati ovakve projekte. Uz malo dobre volje, dobijaju radnike i za njih plaćenu plaću i doprinose, a nakon pola godine preuzimaju naučenog radnika koji nastavlja doprinositi – rekla je ona.

Nadamo se da će mladi uvidjeti priliku za sebe, te ih ohrabrujemo da dođu u savjetovalište i saznaju više o mogućnostima koje im se nude. Pokretanje posla za mlade može biti motivirajuće jer svjedočimo kako odlaze cijele obitelji zbog čega na ovaj način žele doprinijeti šansama koje bi ih zadržale ovdje.

Dnevnik.ba