Article_Top_970x250

Mekić odgovorio Miloviću: Busovača ima svoje probleme, ali nismo najgori i nitko nije povlašten

reakcija načelnika općine

Mekić odgovorio Miloviću: Busovača ima svoje probleme, ali nismo najgori i nitko nije povlašten

kol 11, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Načelnik Općine Busovača Asim Mekić reairao je na tekst novinara portala Dnevnik.ba Tvrtka Milovića pod naslovom "Busovača kao ogledni primjer planiranog uništenja lokalne zajednice" u kojem se konstatira kako ova srednjobosanska općina izgleda "najjadnije i najzapušptenije" u konkureniciji malih mjesta u BiH. Reakciju načenika Mekića prenosimo u cijelosti i bez uredničkih intervencija.

Gospodine Milović,

vezano za vaš članak koji ste objavili dana 08.08.2017. godine na portalu Dnevnik.ba nisam mogao ostati ravnodušan i  da vam ne odgovorim na isti.

Poslije svega što ste napisali, moj komentar želim da čuju građani i svi oni koji su imali priliku ovo da pročitaju, a vama lično ne bih imao namjeru niti da se obraćam s obzirom na ono što ste napisali i kako ste me okarakterisali, a uopšte se ne poznajemo.

Istina je da ste u jednom dijelu svog komentara, a kada je riječ o izgledu Busovače, djelomično i  u pravu.  Busovača zaista treba i može da izgleda ljepše i tu se slažem sa vama, ali da smo najlošiji u cijeloj BiH to sigurno nije tačno.

Vizuelno lošu sliku gradskog područja Busovače čine uglavnom objekti sa lošim ili nikakvim fasadama koji su napravljeni uz samu cestu i to prije mog dolaska na mjesto načelnika općine Busovača. Istina je da tu ima i bespravno izgrađenih objekata kao i legalnih koji su neprimjereni gradskom području i koji narušavaju izgled Busovače, ali su takođe izgrađeni prije mog dolaska.

Što se tiče infrastrukture koju pominjete i tu ste djelomično u pravu, ali ni blizu onoga što ste rekli. Komentari su zaista neukusni i tendenciozni. Smatram da je bilo korektno da me kontaktirate i pitate zašto je Busovača u takvom stanju pa da čujete moje objašnjenje za to.

Prilikom preuzimanja dužnosti načelnika općine Busovača zatekao sam ogroman dug i samo za njegovu djelomičnu sanaciju do sada je Općina Busovača  u dva navrata digla kredit u ukupnom iznosu od 2.100.000,00KM.  Navedeni kredit dijelom još uvijek otplaćujemo.Kamate za navedene kredite iznosile su blizu još  200.000,00 KM.Da nisam naslijedio takav dug danas bi i sela imala trotoare –„ nogostupe“ kako to vi navodite u svom tekstu.

Pišete da građani nemaju mogućnost izbora, da je strašna nacionalna podijeljenost i da se unaprijed sve zna, što nije tačno. Do sada sam tri puta bio kandidat za načelnika općine Busovača,  a u dva navrata sam imao protukandidata, ne samo kandidata iz HDZ-a nego i drugog bošnjačkog kandidata. Jedan od njih (Bošnjak) je bio bivši načelnik općine Busovača  i kandidat iz SDP-a  što se ne može reći da je tek „usput kandidat“.

Kažete da želim uništitti gradsko područje zato što tu žive većinom Hrvati, a isto tako u nastavku kažete sljedeće:

“ S druge strane u svom trećem mandatu načelnik Asim Mekić nije posebno koristio ni bosanskim selima koja ga lojalno drže na vlasti već devet  godina. Kaćuni unatoč intenciji da se od njih napravi čaršija i dalje  izgledaju kao zaostalo selo“.

Gospodine Miloviću, ne treba puno pameti da se primijeti kontradiktornost iz ovoga, a pametan čovjek iz ovoga može zaključiti da u mom tretmanu svi građani su isti jer sami kažete da bošnjačka sela nisu imala neku korist od mene, a ko je onda?.

U najmanju ruku je sramotno i besmisleno reći kako ulažem znatan napor kako bi Busovača izgledala što gore kako kažete „da jadnije ne može“, a onda kažete „ sasvim je legitimno da načelnik općine koristi treći mandat kako bi uništio općinu na čijem je čelu, on to ima pravo.....! “.  Na ovo mislim da pametan čovjek ne može da ima komentar.

 Kažete da je zakon po kojem funkcionišu lokalne zajednice loše postavljen i da ne funkcioniše ni u praktičnom ni funkcionalnom smislu. Ne mogu a da ne navedem  i ovaj citat:

“Bošnjaci Busovače za Mekića očito ne glasaju jer je dobar načelnik ili što se trudi biti dobar.Ne. Oni glasaju za njega zato što je Bošnjak i zato što vjeruju da bi načelnik Hrvat bio jednak prema njima kao što je Mekić prema Hrvatima.“

Iznosite da su u Busovači Bošnjaci većina i da sam ja tako izabran za načelnika.Uzmite statistiku i provjerite da u zadnjih sto  godina Bošnjaci nisu imali  većinu u Busovači pa je nemaju ni danas. Po popisu iz 1991. godine, a i po  najnovijem popisu  iz 2013. godine građani hrvatske nacionalnosti čine većinu stanovništva Busovače pri čemu takođe treba napomenuti i da je hrvatsko glasačko tijelo za 6,5% veće od bošnjačkog ( kao ozbiljni novinar trebali bi ste  provjeriti ovaj podatak).

S obzirom na to, da su na posljednjim izborima bila tri  kandidata za načelnika općine Busovača, a da su građani meni dali preko 50% glasova slijedi da bi u demokratskim državama u  EU, gdje je između ostalog i Republika Hrvatska, bio izabran u prvom krugu glasanja za načelnika i pored toga što je iz reda bošnjačkog naroda bio još jedan kandidat. Provjerite i analizirajte ovo pa će vas biti stid što ste ovo sve rekli.

I da završim sa onim što je najvažnije. Naručilac teksta vam je rekao odprilike ovako: “nemojte reći za njega da je šovinista kao što su Refik Lendo  i Edin Hozan, što ste neveli u vašem tekstu, jer građani znaju da on to nije i onda bi cijeli tekst izgubio smisao“. Hvala vam na tome, barem ste tu bili korektni.

S obzirom na to da vas ne poznajem ja za vas ne mogu reći ono što ste vi rekli za moje kolege, Lendu i Hozana, da su šovinisti, ali je zanimljivo što niste naveli neko drugo ime koje nije iz bošnjačkog naroda.Okarakterisali  ste me kao da sam  gori od šoviniste, jer ste rekli da su moja djela daleko destruktivnija nego riječi načelnika Novog  Travnika i Jajca.

 Sada vas molim da budete čovjek i profesionalan novinar, da dođete u Busovaču, da u mojoj kancelariji popijemo kafu, da vas informišem o pravom stanju i o onome što je loše ali bogami i o onome što je  dobro i da vidite da selo iz kojeg dolazim, selo Kaćuni, nije toliko zaostalo kao što vi pišete a ni isforsirano od strane mene zato što „navijam za Bošnjake“.

Molim vas da budete korektni da ovo objavite,  a u cilju da građani dobiju priliku da čuju i drugu stranu.

Umjesto pozdrava upućujem vam pozivam  na kafu.

Dnevnik.ba