Article_Top_970x250

Milović za Dnevnik.ba: Neravnopravnost u BiH je najveći problem Hrvata u svijetu

Intervju

Milović za Dnevnik.ba: Neravnopravnost u BiH je najveći problem Hrvata u svijetu

lip 30, 2020

Piše: Jurica Gudelj

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Tvrtko Milović, kandidat MOST-a - HRS-a na predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj u intervjuu za Dnevnik.ba govori o tomu kakva bi politika Hrvatske trebala biti prema BiH i bh. Hrvatima, motivima koji su ga potaknuli da uđe u politiku, poslu saborskog zastupnika i drugim temama.

Gospodine Miloviću, kakva bi trebala biti uloga zastupnika iz 11. izborne jedinice (Hrvati izvan RH) u Saboru RH?

Zastupnik ne mora raditi ništa, može čekati mirovinu, može raditi samo što mu stranka naredi, može praviti cirkus iz saborske klupe, a može biti konstruktivan u svom radu. Što se mene tiče, Sabor je platforma za mnogo šire političko djelovanje, posebno u Bosni i Hercegovini. Hrvatima u BiH treba kvalitetan, uvijek dostupan i agilan zastupnik ne samo u Saboru, nego na desetinama drugih mjesta. I ja ću to biti.

 

Što vas je osobno motiviralo da se uključite u politiku, s obzirom na to da ste imali do sada ulogu novinara/komentatora?

Motivi su oduvijek isti – pomoći Hrvatima u BiH. U zadnje vrijeme sam posebno razočaran činjenicom da Hrvati BiH, a posebno u Bosni, nemaju autetničnog zastupnika ni u Hrvatskoj, a izgleda ni u Sarajevu. Ovaj narod mora imati nekoga tko prepoznaje i artikulira njihove interese gdje god je to potrebno. Do sad sam to činio kao novinar ali osim nekog društvenog utjecaja i podrške, realno ništa nisam postigao. Na žalost, politika je jedini način da se neke stvari zaista pokrenu, i zato Sabor.

 

Kako bi prema Vašem mišljenju trebala izgledati politika Hrvatske prema BiH i Hrvatima u BiH?

Ona u verbalnom smislu i nije loša. Dakle mi imamo potrebnu podršku i razumijevanje trenutne hrvatske vlade. Neke se stvari u pozadini i rade. Nema smisla to osporavati. Ipak, nedostaje energije, agresivnosti i jasnosti. Nitko iz hrvatske vlade već godinama nije nedvosmisleno rekao u Sarajevu što su problemi i što se mora učiniti. S druge strane, Hrvatska ima mehanizme utjecaja u Europskoj uniji, pa je zaista nevjerojatno ponašanje europskih veleposlanika u BiH, posebno onih utjelovljenih u PIC-u.

Hrvatska stoga mora učiniti nekoliko stvari: Jasno reći što se od BiH očekuje u njenom odnosu prema Hrvatima i koje su posljedice ako do toga ne dođe. Drugo, Hrvatska mora unaprijediti svoj sustav financijske pomoći Hrvatima. Oko dvije trećine tih sredstava idu na potpune gluposti, dok neke vitalne grane poput medija nemaju nikakvu podršku. I treće – mora smijeniti trenutnog veleposlanika Hrvatske u BiH Ivana Sabolića. Taj čovjek je promašio državu.

 

Što realno mogu uraditi tri zastupnika iz 11. izborne jedinice u Saboru RH kad je položaj bh. Hrvata u pitanju?

Sabor nije samo mjesto donošenja zakona. Rad zastupnika nije samo dizanje ruke. Sabor je nacionalna govornica gdje se mogu iznijeti i zastupati najvažniji problemi hrvatskog naroda u svijetu. Trenutni ustavni položaj Hrvata u BiH, i činjenica da im Bošnjaci nameću predstavnike jeste najveći nacionalni problem hrvatskog naroda u svijetu.

Meni je jasno da se hrvatska javnost voli zabavljati partizanima, četnicima i ustašama. Ali postoje realni problemi čije odgađanje čini nepopravljivu štetu. A pitanjima drugog svjetskog rata se možemo baviti u slobodno vrijeme, u kafanama, ili eventualno ponovo oživjeti gornji dom Sabora pa nek se samo o tim budalaštinama priča.

Tri zastupnika iz 11. izborne jedinice mogu u tom smislu dati nevjerojatan doprinos. Prvenstveno u kontroli vlade da provodi ispravnu politiku prema Hrvatima u BiH.

 

Trebaju li zastupnici iz 11. izborne jedinice biti uz svaku vlast u Zagrebu?

Primarna obaveza zastupnika iz 11. izborne jedinice jeste zastupanje interesa onih koji su ih birali. Naravno, procjenu o tome trebaju donositi sami zastupnici. Bilo bi najbolje da sva tri zastupnika budu iz BiH i da sva tri budu s liste MOST-a. Mi ćemo najbolje znati što su interesi Hrvata u BiH, pa bismo prema tome znali i hoćemo li podržati vlast ili ne.

Nadam se i da će MOST dobro proći u ostalim izbornim jedinicama, jer ne moram posebno napominjati da Nino Raspudić, Nikola Grmoja i Božo Petrov razumiju situaciju u BiH. To je ekipa koja će uraditi više za BiH nego bilo tko, a i ako podrži buduću vladu, znat će se unutar nje boriti za Hrvate u BiH.

Najgora bi opcija bila da se tri zastupnika iz 11. izborne jedinice nađu u potpunoj opoziciji vlasti. To ne koristi Hrvatima u BiH, ali ne bi valjalo ni da budu presudna tri glasa u sastavljanju parlamentarne većine.

 

Slogan Vam je „Prvo Hrvati Bosne“. Zašto? Jesu li Hrvati u BiH podijeljeni regionalno?

Nisu ni blizu podijeljeni koliko ih se pokušava podijeliti. Hrvati u regionalnom smislu žive u ponešto različitim okolnostima, ali to ne znači da nisu jedno političko tijelo. Naprotiv. Upravo su Hrvati najviše puta pokazali koliko su zajedno.

Zato ih se i tako uporno nastoji regionalno podijeliti. Rekao bih da ti pokušaji dolaze uglavnom iz Sarajeva.

S druge strane, činjenica je Hrvati u Bosni nemaju kvalitetno političko vodstvo, odnosno sve je prepušteno Mostaru koji objektivno nema snage rješavati ni svoje probleme.

Moj slogan „Prvo Hrvati Bosne“ ustvari je poruka Hrvatima Bosne da ću biti posvećen prvenstveno njima. To ne umanjuje ni moju ljubav ni posvećenost Hercegovini ali svoj najveći doprinos mogu dati u Bosni. Uostalom, od stotinjak kandidata iz 11. izborne jedinice, mislim da je svega nekoliko iz Bosne.

Dnevnik.ba