Article_Top_970x250

Mišurić-Ramljak: Kiseljak je mjesto ugodnog življenja u kojem je investitor na prvom mjestu

središnja bosna

Mišurić-Ramljak: Kiseljak je mjesto ugodnog življenja u kojem je investitor na prvom mjestu

sij 08, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: HDZ BiH

Kiseljak je primjer kako je i u teškim ekonomskim razdobljima moguće ostvariti ekonomski napredak. Općina Kiseljak predstavlja gospodarsku žilu kucavicu središnjeg dijela Bosne. Preko 3 000 zaposlenih na području općine djeluje u realnom sektoru, a broj zaposlenih, prema riječima načelnika Općine, Mladena Mišurića-Ramljaka, iz dana u dan raste.

Načelnik je mišljenja da je gospodarstvo jako važan segment života svake sredine, što otvara mogućnost za neke druge razvojne aktivnosti. Posebno je ponosan na tvrtke poput Sarajevskog Kiseljaka, potom četiri tvrtke specijalizirane za poslove niskogradnje koje su, kako tvrdi, najjače u državi. Kiseljak se može pohvaliti i gospodarstvenicima iz tekstilnog i drvoprerađivačkog sektora koji su orijentirane ka izvozu, potom i prirodnim resursima, poput kamenoloma.

Mišurić-Ramljak ističe kako je prednost Kiseljaka što ima tako jako šaroliku gospodarsku strukturu, tako da nisu vezani samo za jedan segment gospodarstva. Ističe kako Općina na različite načine nastoji pripomoći gospodarstvenicima, jer će se sve na neki način vratiti upravo lokalnoj zajednici.

''Tendencija općine je i uslužna djelatnost. Mi smo bili prepoznatljivi kao turističko odredište, vezano za banjski turizam i na tom polju intenzivno radimo kako bi doveli investitore i kako bi ponovno oživjeli taj segment gospodarstva'', dodao je načelnik.

Nismo orijentirani samo na jednu gospodarsku granu već je to disperzirano i prostorno, a i u smislu djelatnosti. Ono što posebno raduje je da je proizvodnja najzastupljenija, odnosno stvaranje novih vrijednosti.

Najvažnija infrastrukturna investicija trenutno je izgradnja nove zgrade Doma zdravlja Kiseljak. Općina kontinuirano ulaže u mlade ljude, bilo školarce, studente ili roditelje. Ulaganja su vidljiva i u sportsku infrastrukturu, dok se stalno grade i nova dječja igrališta te parkovi.

Poduzetnička zona "Dugo Polje", koja se prostire na 30 hektara u stopostotnom vlasništvu Općine, prva je službena gospodarska zona u općini Kiseljak, ali i jedna od najperspektivnijih u BiH.  Dosad je samo u infrastrukturu Zone uloženo oko dva milijuna KM, što vlastitih, što sredstava sa viših razina vlasti. Ulaganja su urodila plodom jer je prvi red zone rasprodan.

Osim zaokružene infrastrukture, od one cestovne, odvodnje vode, napajanja električnom energijom, od samog početka stvaranja Zone općinska administracija, uključujući i Općinsko vijeće, obvezala se maksimalno učinkovito završavati proceduru prodaje zemljišta, i to im zasad ide od ruke. Dalje, ponajveća prednost Zone je i njen strateški položaj, doslovno na raskrižju puteva sa izlazom na koridor Vc.

„Općina Kiseljak je kroz sve ove godine ulagače privlačila vrlo jednostavno - bez dugih razgovora i sastanaka. Poduzetničkom zonom smo na jednom mjestu stvorili preduvjete za njihova poslovanja, odnosno središte gospodarskog djelovanja izmjestili izvan središta grada, usmjerili naše resurse i aktivnosti glede razvoja velikog poduzetništva na jednom mjestu, te ovime općinu Kiseljak usmjerili maksimalno na razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta. Potencijalnim investitorima, osim svih infrastrukturnih uvjeta, nudimo i individualni pristup poslovanju, odnosno maksimalnu podršku glede cijelog administrativnog procesa“, kazao je načelnik Mišurić-Ramljak. Ističe da su cijene u radnoj zoni jako pristupačne, a do sada je oko 25 posto prostora prodano. ''U sljedeću godinu dana očekuje se značajnije investiranje u radnu zonu Dugo polje, a to podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta'', rekao je.

Dnevnik.ba