Article_Top_970x250

"Nemoj me buditi" Marka Tomaša uskoro pred publikom u Zagrebu

"NAPISAN KAO BESKONAČNI KOMŠARNI DAN"

"Nemoj me buditi" Marka Tomaša uskoro pred publikom u Zagrebu

lip 08, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

(vreme.com)

"'Nemoj me buditi' je roman napisan kao beskonačni košmarni dan u kojemu se ne pojavljuje svjetlo Andie MacDowell, po mnogočemu studija alkoholizma, usporediva i s filmom Leaving Las Vegas, potresan dokument o razorenoj deliričnoj svijesti koja u trenucima lucidnosti govori istine, da bi ih tren poslije posrala i prezrela i s lakoćom ih se odrekla", napisao je Kruno Lokotar u recenziji romana "Nemoj me buditi" autora Marka Tomaša.

U zagrebačkom baru Botaničar idućeg će tjedna biti predstavljen prvi roman bh. autora Marka Tomaša "Nemoj me buditi".

Roman "Nemoj me buditi" objavljen u nakladi zagrebačkog VBZ-a, uz autora, predstavit će Tomislav Brlek, Marko Pogačar i Kruno Lokotar u baru Botaničar, u utorak, 16. lipnja s početkom u 20 sati. 

"Metafora o raspadu suvremenog društva i suvremenog čovjeka" 

Rumena Bužarovska, makedonska književnica, navela je kako je "Nemoj me buditi", (anti)roman u kojem su raspad naratora, ali i raspad priče koja sadrži traume iz prošlosti i surovu korumpiranost sadašnjosti, metafora o raspadu suvremenog društva i suvremenog čovjeka. 

"Kroz svoj prepoznatljivi stil – oštar i koncizan, a duboko liričan i osoban – Marko Tomaš bespoštedno nas vodi kroz mračne putešestvije u kojima su bolesna ravnodušnost prema postojanju i panični strah od smrti u postojanom konfliktu", navela je Bužarovska. 

Kruno Lokotar, pak, piše kako je riječ o romanu koji će nesumnjivo postati kultan i nadgeneracijski. 

"'Nemoj me buditi' je roman napisan kao beskonačni košmarni dan u kojemu se ne pojavljuje svjetlo Andie MacDowell, po mnogočemu studija alkoholizma, usporediva i s filmom Leaving Las Vegas, potresan dokument o razorenoj deliričnoj svijesti koja u trenucima lucidnosti govori istine, da bi ih tren poslije posrala i prezrela i s lakoćom ih se odrekla", napisao je Lokotar. 

"Nemoj me buditi" postat će kultan i nadgeneracijski roman 

Robert Perišić, hrvatski književnik, piše kako je riječ o natruhama krimi-priče koje se toše u atmosferi, između teškog umora i laganog humora junaka koji bi trebao poduzeti nešto - samo što nije. 

"Dok Tomašev bluz vijuga i spušta se niz serpentine poput prvog pelinkovca", napisao je Perišić. 

Prividno odsustvo radnje, piše Mehmed Begić,  u romanu Nemoj me buditi donekle je i njegova sudbina – stvarna poput sudbine svakoga od nas, nakon što se u sopstvenoj prolaznosti suočimo s vremenom koje nam je iscurilo kroz prste. 

"Ono što svi očekuju se ne događa. Ali samo je tako moguće naglasiti prisustvo svega što okružuje nedogađanje, ono što pulsira u napetosti do završne rečenice. Silovito i realno, košmarno i očajno, priča natopljena ljekovitim drogama i alkoholom diše jedinom stvarnošću koja je bitna. Zvučna pratnja dobrog dijela ove knjige naoko je nasumično odabrani Chet Baker. Pa ipak, ovom čitatelju se kao prateća podloga nameće tvrđi jazz-zvuk – harder post-bop – kao neizostavni dio Tomaševog remek-djela", naveo je pjesnik Mehmed Begić. 

Marko Tomaš rođen je u Ljubljani 1978. godine. Piše poeziju, novinske tekstove i eseje. Živi na relaciji Mostar, Zagreb, Ljubljana, Beograd. 

Bibliografija:

Knjige pjesama: S rukama pod glavom, Mama, ja sam uspješan, Život je šala, Marko Tomaš i druge pjesme, Zbogom, fašisti, Bulevar narodne revolucije, Crni molitvenik, Regata papirnih brodova, Trideset deveti maj, Varanje smrti – izabrane pjesme.
Publicistika: Ivica Osim, utakmice života, biografija; Kolodvor i paranoja, novinski tekstovi; Pisma s juga, eseji.

Knjige izabranih pjesama objavljene su mu na slovenskom i makedonskom jeziku. A biografija Ivice Osima objavljena je i u Japanu 2015. godine. Nemoj me buditi njegov je prvi roman.

G. L. /Dnevnik.ba