Article_Top_970x250

OBNOVA PARKA ZRINJEVAC Civilni aktivizam Mostar: Piši kao što žugaš, piši ne žugaj

PRITISAK GRAĐANA

OBNOVA PARKA ZRINJEVAC Civilni aktivizam Mostar: Piši kao što žugaš, piši ne žugaj

srp 14, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Neformalna udruga građana "Civilni aktivizam Mostar" pokrenula je akciju prema Gradskoj upravi grada Mostara kojoj je cilj obnova inventara u mostarskom gradskom parku Zrinjevac.

Poznata je činjenica svakom roditelju u Mostaru kako je gradski park Zrinjevac potencijalno vrlo opasno mjesto za djecu zbog istrošenog inventara, odnosno tobogana, ljuljački, klackalica, drvenih platformi... Svaki roditelj koji je bar jednom u posljednje dvije godine boravio u parku Zrinjevac s malom djecom zna da se dijete ne može niti na trenutak pustiti da se "samo igra" upravo zbog opasnosti koje vrebaju iz inventara, poput šarafa i sličnih opasnih predmeta.

"Naš prvi cilj je gradski park. U našem jedinom pravom parku godinama se ništa ne dešava. Zapušten i polomljen inventar, imamo fontanu koja ne radi, bez video nadzora, ili zaštitara, ljuljačke se raspadaju, plastični tobogani polomljeni još prije par godina i nikad zamijenjeni novima. Izgovor za ovakvo stanje svega lošega u gradu je nepostojanje Gradskog vijeća. Da je u pitanju nešto drugo(nemar i kršenje propisa) govore nam odluke poslijednjeg gradskog vijeća iz 2005g. koje se ne poštuju", navedeno je na Facebook stranici Civilni aktivizam Mostar.

Tako u Službenom glasniku grada Mostara broj 6 iz daleke 2005g. između ostalog stoji:

„Rekreacijske javne površine, športska i dječja igrališta i ostali javni športski objekti, kao i objekti na njima moraju se održavati u ispravnom stanju. Na površinama i objektima iz prethodnog stavka moraju na vidnom mjestu biti istaknute odredbe o održavanju reda, čistoće, zaštite zelenila i slično. Za urednost površina i ispravnost objekata brinu se pravne i fizičke osobe koje tim površinama i objektima upravljaju, odnosno koje se tim površinama koriste.“ (Članak 17.)

Građani iz Civilnog aktivizma Mostar naveli su i druge primjere postojanja odluka temeljem kojih Gradska uprava može postupati kako bi park Zrinjevac bio doveden u pristojno stanje.

"Vrijeme je za promjene i zato pozivamo sve one kojima je stalo do grada i željni su pozitivne promjene, prestanite žugati i počnite nešto raditi. PIŠI KAO ŠTO ŽUGAŠ! Pozivamo sve ljude da odgovornima upute žalbu/dopis i kažu šta misle o njihovom radu.
Pored neposredno odgovornih, želimo pisati i njihovim nadređenima i političkim strankama koje vrše kadroviranje i reći im što mislimo o svemu", navedeno je u pozivu od 3. srpnja u kojem su navedene i adrese naq koje građani mogu slati svoje pritužbe.

Naš prvi cilj je gradski park U našem jedinom pravom parku godinama se ništa ne dešava. Zapušten i polomljen inventar,...

Objavljuje Civilni aktivizam MostarPetak, 3. srpnja 2020.

Danas je pak Civilni aktivizam Mostar objavio i Facebook post u kojem rezimira učinke svoje dosadašnje akcije.

"Sve pohvale za nekolicinu građana koji su poslali upite prema nadležnim tijelima za upravljanje i održavanje gradskog parka u Mostaru. Neki su dobili kraće, a neki poduže odgovore. Uglavnom, zasad su dobili samo kulturne, formalne odgovore koji se doimaju jako slični onima koje u medijima možete pročitati već dugi niz godina (prebacivanje odgovornosti na razne institucije, pojedince, vandale i sl., te naravno u ovom trenutku neizostavan covid segment)", navedeno je u postu.  

"Ostaje nadati se kako će nešto od odgovora koje su dobili građani biti provedeno u djelo. Nadati se barem zbog djece, jer je njima doista teško objasniti zašto je park onakav kakav jeste i zašto nitko ne popravi igračke, zašto vodu ne mogu natočiti na česmi, zašto fontana nema vode... Ostaje nadati se kako današnja djeca neće biti u istoj situaciji kao odrasli ljudi. U komunikaciji s građanima bilo je dosta reakcija na prvu loptu kao i izraza želja da se potakne sve nadležne da napokon poduzmu nešto po pitanju uređenja i održavanja parka. No, kasnije se lako stječe dojam jedne letargije, straha, nezainteresiranosti za komunikaciju prema nadležnim institucijama, nezainteresiranost za rješavanje jednog svima očitog problema...#pišikaoštožugaš #pišinežugaj. Stoga, poruka dana jeste, piši kao što žugaš. Ili barem prestani žugati, tako vrijeđaš sve oko sebe a na kraju lažeš i samoga sebe", poručuju iz Civilnog aktivizma Mostar.

Sve pohvale za nekolicinu građana koji su poslali upite prema nadležnim tijelima za upravljanje i održavanje gradskog...

Objavljuje Civilni aktivizam MostarUtorak, 14. srpnja 2020.

R.I. / Dnevnik.ba