Article_Top_970x250

Preko "priznavanja" Komšića do državnog Doma naroda

komentar

Preko "priznavanja" Komšića do državnog Doma naroda

velj 21, 2019

Piše: Ivan Crnjac

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija (arhiva)

Dom naroda je jedna od ključnih institucija države i, vojnim rječnikom rečeno, zadnja obrana linije nacionalnih interesa.

dnevnik.ba
POVEZANO

Ostavka

Solidan rezultat koji je koalicija okupljena oko HNS-a osvojila na zadnjim izborima nije plod (ne)rada pojedinih članova najjače stranke iz koalicije nego činjenice da je bošnjačka politička elita bila pripremljena za konačni obračun s Hrvatima kao konstitutivnim narodom u BiH.

To im je donekle pošlo za rukom i uspjeli su izigravanjem biračke volje Hrvata u instalaciji Komšića u Predsjedništvo.

Kad se situacija malo smirila i kad je emotivna strana pobijeđena racionalnom, situacija za Hrvate nije ispala tako loša.

Naime, ključan je trenutak za to bio svjesnost činjenice da vrlo vjerojatno nema formiranja vlasti bez legitimno izabrani političkih predstavnika Hrvata. Dom naroda Federacije BiH ne može biti Hrvatima izbijen iz ruku, samim time ni državni. Uzročno-posljedičnom vezom, Hrvati, ispalo je tako, neće ostati ni bez pozicija u Vladi FBiH...

Ponižavanje biračke volje

Sve te političke dogovore i kombinacije zasjenilo je nekoliko stvari, a s dvije od njih veze ima bivša ministrica obrane Marina Pendeš. Pendeš je prvo, podsjetimo, sve ljude u BiH koji su glasovali za stranke HNS-a ponizila šetnjom s Komšićem prilikom jedne od "fešti" Oružanih snaga BiH.

Taj čin je, ispostavit će se kasnije, naljutio i neke ljude bliske premijeru RH Andreju Plenkoviću. On je sam bio zgrožen činjenicom da Pendeš legitimira Komšića dok istovremeno cijeli vrh HDZ-a u BiH očekuje od službenog Zagreba da Komšića smatra personom non grata.

Svoj potez Pendeš je kasnije pravdala izjavom kako je slavlju nazočila zbog hrvatske komponente u Oružanim snagama i bivših pripadnika HVO-a. Obrazloženje bi imalo smisla da se cijela dva mjeseca prije njene šetnje s Komšićem nije uporno pričalo o tomu kako je Željko Komšić zapravo bošnjački član bh. Predsjedništva. Nejasno je bilo zašto ga HDZ najedanput de facto priznaje prisustvom Pendeš i šetnjom rame uz rame s Komšićem.

Ujeo vuk kenjca

Nakon nekoliko dana reakcija i nekoliko izjava koje su osudile ministričin čin situacija se smirila. Dvoličan politički potez i legitimacija Komšića odjednom je zaboravljena i apsolutno cijeli vrh HNS-a i HDZ-a BiH se ponašao kao da Marina Pendeš nije napravila prvoklasan politički skandal i nepotreban čin.

Dio javnosti smatrao je tada kako je tim potezom Pendeš završila svoju političku karijeru. Ipak, da sve ne bude tako, pobrinula se HDZ BiH koja je Pendeševoj uručila "nagradu" iako je pogazila princip za koji su se, premda načelno, zalagali svi u HDZ-u.

Marina Pendeš u srijedu je tako završila u državnom Domu naroda i Hrvatima u BiH kao političkom narodu poslala jasnu poruku. Ona je prva iz HDZ-a BiH legitimirala Komšića, čovjeka koji je najveći simbol političke obespravljenosti Hrvata u BiH. Odlaskom u državni Dom naroda to joj je očito oprošteno.

Dom naroda je jedna od ključnih institucija države i, vojnim rječnikom rečeno, zadnja obrana linije nacionalnih interesa.

Pravo pitanje je zašto je Čović ili netko iz vrha stranke dao direktivu zastupnicima u federalnom Domu naroda da pošalju Pendeš u državni. To jednostavno nema logike i takve stvari se ne bi trebale lomiti radi mira u stranci.

Dnevnik.ba