Article_Top_970x250

S 22 godine je zapovijedao obranom Mostara: San mu se ispunio 25 godina nakon Oluje

general zlatan mijo jelić

S 22 godine je zapovijedao obranom Mostara: San mu se ispunio 25 godina nakon Oluje

kol 06, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

General Zlatan Mijo Jelić ratni zapovjednik Specijalne policije MUP-a HR HB, koju je odlikovao predsjednik Milanović, s 22 godine je zapovijedao obranom Mostara

Snage koje idu na Knin su: 400 dobrih pješaka iz 3. bojne 126. pukovnije, koji su svi iz ovog kraja, poznaju odlično taj kraj, a imaju razloga da se bore tu, i ovog trenutka ih je teško držati na uzdi, 1. hrvatski gardijski zdrug, koji ima 300 pješaka, koji se ovog trenutka u ovom prostoru dokazao, i u svakom slučaju, na te pješake možemo računati, Specijalna policija MUP-a Herceg-Bosne, koji imaju 350 odličnih pješaka koji su se pokazali u ovome prostoru i operacijama kao izvanredni. Znači da mi imamo negdje oko tisuću dobrih pješaka uvježbanih za brzo prebacivanje na ovom teškom terenu - mi možemo ovladati Kninom bez ikakvog problema."

Piše: Zoran Krešić/Večernji list

Iskazao se u akciji Cincar

To je dio izvještaja generala Ante Gotovine koji je podnio predsjedniku Franji Tuđmanu, a javnosti postao dostupan nakon 'curenja' Brijunskih transkripata. No, ova se želja specijalcima MUP-a Herceg-Bosne nije ostvarila. Iz 'političkih razloga' oni su ipak ostali s desne strane Dinare, a na prilazima Kninu za srpsku stranu su se posve neočekivano pojavili s bh. strane pripadnici postrojba Hrvatske vojske.

No, dan uoči ulaska u Knin specijalci kojima je zapovijedao najspominjaniji časnik posljednjih dana, general Zlatan Mijo Jelić, zauzeli su dvije vrlo važne lokacije, Malo Tićevo i Gveri koji su nadzirali komunikaciju između već zauzetog Grahova te Drvara, koji je bio sljedeća destinacija hrvatskih postrojbi. Upravo je hrvatski predsjednik Zoran Milanović zbog zasluga postrojbe Specijalne policije MUP-a Hrvatske republike Herceg-Bosne i četiri gardijske brigade HVO-a odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog. Odličje je u ime specijalaca preuzeo i general Jelić, što je izazvalo oštre osude bošnjačkih političara u Sarajevu. Protiv Jelića su pravosudne vlasti BiH podigle optužnicu u kojoj ga se tereti da je "sudjelovao u organiziranju i izvršenju širokog i sustavnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Mostar u cilju realizacije strateških ciljeva hrvatskog naroda, i to: etničkim čišćenjem ... odvođenjem u logore".

'Veliko priznanje herojima'

Dvadeset pet godina poslije dočekao je da postrojbe kojima je on zapovijedao konačno budu nagrađene odličjem predsjednika Milanovića, što je i ispravljanje svojevrsne nepravde. "Ovo je veliko priznanje za sve pripadnike HVO-a i živuće heroje i poginule pripadnike. Priznanje je trebalo biti dodijeljeno prije, a ne da se čeka 25 godina jer smo ravnopravno s Hrvatskom vojskom sudjelovali u operaciji Oluja. Mislim da je predsjednik Milanović povukao državnički potez ispravivši nepravdu", rekao je Jelić.

Dnevnik.ba