Article_Top_970x250

Tko će biti novi ministri u Vijeću ministara BiH?

podjela resora

Tko će biti novi ministri u Vijeću ministara BiH?

kol 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Nakon što su u ponedjeljak čelnici SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH potpisali sporazum, odnosno principe kojima se obvezuju da u roku od 30 dana bude formirano Vijeće ministara, već su počele spekulacije tko bi mogao zauzeti koju fotelju u novom sazivu Vijeća ministara BiH.

Prema dogovoru koji su postigli čelnici, SNSD-u, osim mjesta predsjedatelja Vijeća ministara, pripadaju ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, komunikacija i transporta te ljudskih prava i izbjeglica.

SDA i partnerima ove stranke pripadaju resori vanjskih poslova, sigurnosti i obrane, a HDZ BiH je dobio financije i trezor, civilne poslove i pravdu.

Kako javlja BHRT, Dodik je nakon potpisivanja sporazuma rekao da kandidat za prvog čovjeka Vijeća ministara treba biti osoba koja je ranije spominjana, što znači da bi to trebao biti Zoran Tegeltija, bivši ministar financija Republike Srpske i aktualni zastupnik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

Kad je riječ o Ministarstvu vanjskih poslova, to je mjesto rezervirano za SDA, a kao nasljednik Igora Crnatka najčešće se spominje Denis Zvizdić. Međutim, čini se kako on nije baš zainteresiran za tu funkciju te se spominje i ime Bisere Turković.

Ministar sigurnosti skoro izvjesno će biti Fahrudin Radončić, čelnik SBB-a, koji je već jednom i obnašao ovu funkciju. On bi tako trebao zamijeniti SDS-ov kadar Dragana Mektića, koji će svoju političku karijeru nastaviti kao zastupnik te stranke u Parlamentu BiH. Ministarstvo obrane trebala bi preuzeti Demokratska fronta, a ta pozicija, kako se spekulira, bit će dodijeljena Sifetu Podžiću, koji će sjesti u fotelju umjesto Marine Pendeš.

Vjekoslav Bevanda, kadar HDZ-a BiH, trebao bi biti novi – stari ministar financija i trezora BiH.

Resor pravde bi, kako se spekulira, trebao opet voditi aktualni ministar Josip Grubeša, ali nije isključena ni mogućnost da se na tu poziciju vrati hrvatski izaslanik u Domu naroda BiH Bariša Čolak, koji je tu funkciju već dva puta obnašao.

Zasad najbliži fotelji ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je, kako se spekulira, zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu BiH, Staša Košarac, koji bi tako zamijenio Mirka Šarovića.

Još se ne zna tko će zasjesti u fotelje ministara komunikacija i prometa, koja je namijenjena kadru SNSD-a, zatim u fotelju ministra za ljudska prava i izbjeglice koja je rezervirana za narod iz reda Ostalih, ali će ga delegirati SNSD, te je nepoznanica i kome će pripasti funkcija ministra civilnih poslova. Ova ministarstva su do sada vodili Saša Dalipagić, Semiha Borovac i Adil Osmanović.

Dnevnik.ba