Article_Top_970x250

Turković pisala Tegeltiji: Obnovite mandat Osmici na čelu OSA-e

imenovanja

Turković pisala Tegeltiji: Obnovite mandat Osmici na čelu OSA-e

srp 14, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH Bisera Turković zatražila je od predsjedatelja Vijeća ministara Zorana Tegeltije da obnovi mandat Osmanu Mehmedagiću Osmici na čelu Obavještajno sigurnosne agencije (OSA).

Osmica je kontroverzni ratni kadar SDA, iznimno blizak obitelji Izetbegović, kojeg bošnjačka politika po svaku cijenu želi ostaviti na čelu obavještajnoga sektora. Sam gospodin Osmica je u zadnje vrijeme bio sudionikom više afera vezanih za neposjedovanje odnosno poništavanje fakultetskih diploma a cijela je stvar zataškana tako što je njegova fakultetska diploma proglašena "tajnom" te kao takva nije predočena javnosti.

"Kao što Vam je poznato, u drugoj polovini studenoga 2019. godine je između ostalih, istekao četverogodišnji mandat generalnom direktoru OSA BiH, gdinu Osmanu Mehmedagiću. Od momenta isteka mandata, pa do danas, imenovani je kao i mnogi drugi rukovoditelji institucija, u skladu s važećim zakonskim propisima u BiH nastavio obavljati poslove i zadatke rukovoditelja institucije sa svim pravima, obvezama i ovlastima, do novog imenovanja na istu dužnost. Smatram kako je Mehmedagić u svom dosadašnjem radu pokazao visok stupanj profesionalnosti te posjeduje potrebno iskustvo na obavještajno-sigurnosnim poslovima i provođenju zakona. U njegovom mandatu OSA je postigla izvanredne rezultate u borbi protiv organiziranog kriminala", napisala je Turković Tegeltiji.

"Kao zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara BiH, iniciram da se u skladu sa važećim odredbama Zakona o OSA BiH pokrenete proceduru obnove još jednog mandata na poziciji generalnog direktora OSA BiH za gdina Mehmedagića", napisala je Turković, također kadar SDA.

Navela je i kako se iskreno nada da će Tegeltija uvažiti ovu inicijativu kako bi se u što kraćem roku izvršila zaostala imenovanja u Vijeću ministara BiH i zajednički nastavilo s donošenjem odnosno usvajanjem mnogih propisa koji će značiti ubrzanje puta BiH ka EU i boljem životu svih građana.

Inače, ova inicijativa dolazi usred sukoba političkih predstavnika triju naroda upravo oko imenovanja i to nakon što je pogažen sporazum predsjednika Izetbegovića, Dodika i Čovića iz Istočnog sarajeva a koji se tiče upravo imenovanja.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tako je jučer izjavio kako je sporazum trojice lidera praktično mrtav. 

Pismo koje je Turković uputila Tegeltiji datirano je na 9. srpnja ove godine.

J.G. / Dnevnik.ba