Article_Top_970x250

U BiH još uvijek djeluje najmanje jedanaest zajednica radikalnih islamista

paradžemati

U BiH još uvijek djeluje najmanje jedanaest zajednica radikalnih islamista

kol 15, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Stručnjaci su mišljenja da, promatrano sa sigurnosnog aspekta, fokus na paradžematima i dalje treba ostati prisutan, sve dok se ne riješi potpuna integracija svih njih.

Za nešto više od godinu dana u BiH je ugašeno deset paradžemata. Prije nekoliko godina, podsjetimo, bilo ih je blizu 70, sredinom 2019. bio je aktivan 21, a sada ih je, po informacijama kojima raspolaže Islamska zajednica (IZ) u BiH - svega 11.

Muhamed Jusić, savjetnik reis-ul-uleme za odnose s medijima, kaže za Nezavisne novine kako IZ u BiH i dalje vodi proces integracije i monitoringa grupa i pojedinaca koji organiziraju vjerski život muslimana izvan okvira IZ u BiH.

"U proteklom razdoblju evidentirano je 11 takvih lokacija ili skupina širom Bosne i Hercegovine. U nekim od tih objekata okuplja se do 10 ljudi, niti u jednom više od 30, osim kada organiziraju posebne tribine ili predavanja na kojima se okupi veći broj ljudi iz BiH i dijaspore", rekao je Jusić.

Prema njegovim riječima, nijedan od tih objekata ili organizacija nije uveden u registar IZ i IZ u BiH ne može odgovarati za njihove aktivnosti.

"IZ u BiH i dalje radi na integriranju svih pojedinaca i skupina koje prihvaćaju njeno učenje i njen organizacijski okvir, te istovremeno ne može snositi odgovornost za one koji djeluju izvan njenih okvira", rekao je Jusić.

Međutim, Dušanka Majkić, zamjenica predsjedatelja Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH, pita se je li zaista još "preživjelo" svega 11 paradžemata.

"Prvo, trebali bi znati kolika je točnost tih podataka da ih je svega 11. Postoji Ministarstvo sigurnosti BiH, koje bi trebalo taj podatak znati. Međutim, po tome do sada ništa nije učinjeno", kazala je Majkić.

Po njezinim riječima, poznato je i kako u mnoge dijelove BiH policijske snage nisu smjele ni ući.

"U BiH, kada je u pitanju sigurnosni rizik, znamo da nismo nikada imali pravu informaciju. Sve stvari koje čujemo ne možemo nikako shvatiti kao konačne i potpuno istinite. Ne postoji nijedan sigurnosni rizik u BiH kojim se zemlja uspješno bavila. Ostavili smo da to rješava ili međunarodna zajednica ili da ponešto mi uradimo, kada nas netko prisili", istaknula je Majkić.

Kako je dodala, pokazuje se potpuna neefikasnost zemlje koja na ključnim stvarima, a koje su važne za sve njene građane, nije u stanju dati bilo kakav odgovor koji će ulijevati povjerenje.

Podsjetimo, "obračun" s pojedincima i grupama koje organiziraju vjerski život izvan okvira IZ u BiH počeo je 2016. godine, kada su udruženim snagama djelovale i policija i inspekcija. Pritom su i predstavnici IZ u BiH razgovarali s predstavnicima paradžemata.

Neki od paradžemata koji su prije četiri godine bili pod lupom policije i inspekcije jesu i Stijena u općini Cazin te Ošve u općini Maglaj.

Stručnjaci su mišljenja da, promatrano sa sigurnosnog aspekta, fokus na paradžematima i dalje treba ostati prisutan, sve dok se ne riješi potpuna integracija svih njih.

Dnevnik.ba