Article_Top_970x250

USPOSTAVA VLASTI Tko i zašto blokira rad Skupštine HNŽ-a?

borba blokova

USPOSTAVA VLASTI Tko i zašto blokira rad Skupštine HNŽ-a?

lip 05, 2019

Piše: Jurica Gudelj

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Uspostava vlasti u HNŽ-u pala je u sjenu hrvatsko-bošnjačke borbe za osvajanje srpske pozicije u rukovodstvu županijske Skupštine.

Iako se već mjesecima govori kako nema nikakvih prepreka za uspostavu nove vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, te nove vlast još uvijek nema. Ispostavilo se kako je pozicija srpskog potpredsjednika županijske Skupštine postala glavni kamen spoticanja između hrvatskih i bošnjačkih stranaka.

Naime, za poziciju potpredsjednice Skupštine HNŽ-a ispred srpskog naroda bore se Zora Dujmović iz HDZ-a BiH i Vesna Saradžić iz SDP-a. Kako su njih dvije jedine Srpkinje u Skupštini, još uvijek nije formiran ni Klub Srba.

„Mjesto zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda u HNŽ je važno zbog funkcioniranja rada Skupštine, odnosno rada kolegija, organiziranja sjednica, definiranja dnevnog reda, a ono najvažnije je što o njemu ovisi mehanizam vitalnog nacionalnog interesa“, pojasnio je za Dnevnik.ba Slaven Raguž, skupštinski zastupnik HRS-a.

Tko dobije srpsko mjesto, rekao je, koordinira mehanizmom vitalnog nacionalnog interesa, budući da ako predsjedavajući i jedan od zamjenika tvrde kako je neki zakon od vitalnog nacionalnog interesa, pokreće se taj mehanizam.

Ovaj stav ranije je potvrdio i sam SDP. Tako je upravo Vesna Saradžić na jednoj od konferencija za medije pokušala krivnju za neuspostavu vlasti prebaciti na HDZ BiH, ali pojašnjenja koja je dala su u najmanju ruku upitna.

„Izborom gospođe Dujmović HDZ bi u rukovodstvu Skupštine imao dva člana i apsolutnu dominaciju u rukovođenju Skupštine, što bi bilo pogubno za funkcioniranje vlasti“, rekla je Saradžić.

Njena „briga“ za funkcioniranje vlasti u županiji je dvojbena, s obzirom na to da SDP planira četiri godine biti u oporbi. To je potvrdila i sama Saradžić, kazavši kako HDZ ne smije upravljati Skupštinom HNŽ-a.

„HDZ bi onda u svakom momentu mogao neki zakon proglasiti vitalnim nacionalnim interesom i tu bi bio kraj što se tiče demokratskog rada Skupštine. SDP neće sudjelovati u nečem ovakvom i nama nije cilj doći do fotelju, to su ciljevi HDZ-a“, izjavila je Saradžić.

Problem je, pak, što ona iz oporbenog SDP želi sjesti u fotelju rezerviranu za one koji tvore vlast.

Na ove tvrdnje iz SDP reagirali su i iz HDZ-a BiH optuživši SDP da zajedno sa SDA provodi bošnjački koncept blokade uspostave vlasti i implementacije izbornih rezultata. Blokada se, navode iz HDZ BiH, očituje u tome da SDP ne želi sudjelovati u vlasti u HNŽ, a istovremeno blokira imenovanje Zore Dujmović (HDZ BiH) na mjesto zamjenice predsjedatelja županijske Skupštine.

„Također je poznato kako je protuustavna blokada imenovanja gospođe Dujmović za zamjenicu predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije glavni razlog zašto ovo tijelo nije konstituirano u potpunosti“, podsjetili su iz HDZ-a BiH.

Razvidno je kako se ovdje zapravo vodi bitka za kontrolu Skupštine HNŽ i to između hrvatskog i bošnjačkog političkog bloka. Ovoga puta to se odvija preko leđa Srba.

Raguž, pak, upozorava kako su to sve sekundarni problemi.

„Primaran problem je što Skupština uopće ne radi. Već pola godine se nije održala niti jedna sjednica, a plaće i naknade se isplaćuju. Neizbor zamjenika predsjedavajućeg ne može biti i nije izgovor za nerad“, istaknuo je.

Ukoliko predsjednik Skupštine Šerf Špago ne želi sazvati sjednicu, dodao je Raguž, prema Poslovniku mogu je sazvati zamjenici ili najmanje trećina zastupnika.

„HDZ BiH ima dakle mogućnost sazivanja sjednice ukoliko želi“, kaže Raguž.

No, stvar je, veli, sljedeća: ovaj nerad ide na ruku i HDZ BiH i SDA, budući da Vlada neometano radi, netransparentno troši novac poreznih obveznika, nikome ne odgovaraju, nikome ne polažu račune.

„U ovih pola godine podijeljeno je više milijuna KM, navodno za razvoj turizma i poduzetništva, a nitko ne zna po kojim mjerilima i po kojim osnovama. Osobno sam tražio, kao zastupnik, izvješća, slao zastupnička pitanja, ali bez ikakvog odgovora, iako su zakonski obvezni to učiniti. Tražio sam da se odreknu primanja zbog nerada. Nevjerojatno je da se plaće i naknade isplaćuju, a više od pola godine nitko ništa ne radi. Ukoliko se ova praksa nastavi, prinuđen ću biti podići kaznene prijave i protiv vodstva Skupštine i protiv Vlade“, izjavio je Raguž.

Zaključio je kako problem izbora zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda jeste bitan, ali za „običnog čovjeka“ apsolutno je nebitno tko je na čelu Skupštine.

„Ono što je bitno jeste da Skupština radi i da institucije djeluju za opće dobro“, rekao je Raguž.

Dnevik.ba