Article_Top_970x250

Uzavrelo u RS-u: Tko je u koaliciji s SDA, a tko izvršava "produženu izdaju"

imenovanje članova sip-a

Uzavrelo u RS-u: Tko je u koaliciji s SDA, a tko izvršava "produženu izdaju"

ožu 12, 2020

Piše: Andrijana Pisarević

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH nazvao je predstavnike oporbe izdajnicima i usporedio ih sa Srbima u Pavelićevoj vladi nakon usvajanja odluke Parlamenta BiH o prestanku mandata starih, kao i o izboru i stupanju na dužnost novih članova SIP-a BiH. 

Tom odlukom, čiji je predlagač bio Dragan Mektić (SDS) prestao je mandat Srbima Branku Petriću i Novaku Božičkoviću na čija mjesta su došli Vanja Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba, dok su Bošnjaci Ahmet Šantić i Suad Arnautović ponovo imenovani. 

Dodik je istaknuo kako je ovo produžena izdaja Mirka Šarovića, predsjednika SDS-a i ostalih iz oporbe koji, prema njegovom mišljenju, nisu ispoštovali zaključke Narodne skupštine Republike Srpske zbog čega biti podnesen izvještaj ovom tijelu.
 
"Što se tiče ovog Borenovića i ovih iz PDP-a, oni ništa ne razumiju. Ne znaju se baviti politikom, ovo je antipolitika kad s Osmanovićem iz SDA prave entitetsku većinu zajedno sa dva poslanika iz PDP-a i SDS-a. To govori kako su oni spremni učiniti sve i sa svakim. Naravno, galamit će i govoriti kako smo mi po njima sa SDA, a oni to vidljivo rade. Zaključci su bačeni što se njih tiče, povrijeđeni su stavovi Narodne skupštine. Mislim da ljudi moraju znaju o izdaji NSRS i Republike Srpske od strane rukovodstva SDS-a i PDP-a. Često razmišljam o tome kako je bilo moguće da, u vrijeme najvećeg pokolja Srba u Pavelićevoj vladi, sjede tri Srbina i daju legitimitet nekima u toj Vladi. Sada mi je jasno ponašanje Šarovića i Branislava Borenovića to je nešto slično, samo u nekoj novoj verziji, jedna vrsta izdaje i patološke mržnje prema onome što je odluka naroda u Republici Srpskoj. Ovdje su pokazali koliko nemaju ni ljudskog ni političkog dostojanstva. Koliko su spremni biti podanici muslimanskih interesa kojoj su dali kontrolu izbora. Desilo se, ostala su dva člana komisije od muslimana, jer su dva Srbina i dva Hrvata prethodno smijenjena, a uvedeni novi, navodno, Srbi i Hrvati koji će biti poslušnici i formirati većine i izborni proces voditi onako kako oni žele", rekao je Dodik. 

Na prozivke o izdaji, za Dnevnik.ba reagirao je i Branislav Borenović, lider PDP-a. Oko smjene članova SIP-a podignuta je histerija, kaže on, koja u konačnici govori kako su ova tijela pojedine stranke smatrale svojim vlasništvom. 

"Ova histerija i mržnja od sinoć i danas od strane Milorada Dodika i njegovih satelita ukazuje koliko su oni očito SIP, preko kojeg su mogli manipulirati i krasti izbor, smatrali svojim vlasništvom. Ispoljena je nevjerojatna količina bijesa u njihovim izjavama i nije bilo biranja riječi. Poređenje s Pavelićevom NDH je sramotno, ali ako ćemo praviti neka poređenja, pitat ću ih samo tko je predao jasenovačku građu o NDH? Tko gubi ima pravo ljutiti se, znamo svi, ali je jako ružno što su pobjegli jučer sa sjednice Parlamenta BiH i što nisu dali na značaju ratifikaciji sporazuma o izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo-Beograd potpisanom još 13. prosinca prošle godine u Beogradu. Bježanje sa sjednice je demonstracija kukavičke nemoći, jer ‘nije srpski bježati’. Treba biti u institucijama i pokazati stav. Sve što imaju reći, neka to urade kolegama iz koalicije koja čini vlast, sa SDA i HDZ-om", rekao je Borenović. 

On govori koliko je značajno što su nakon isteka mandata izabrali nove članove SIP BiH i tako stavili u rad u punom kapacitetu, kao što je prije par mjeseci formirano Vijeće ministara BiH i prateća povjerenstva. 

"Ovo je bila zaista dobra odluka, potrebna, jer je rad SIP-a izuzetno važan za provođenje izbora. Ovo što se desilo sinoć je prvi korak kao poštenijim izborima, slobodnijem i boljem izbornom procesu. Kada bi svi u SIP-u dobro radili svoj posao, bilo bi svejedno tko tamo sjedi, vjerojatno ne bi bilo onog izvještaja iz OSCE-a kojim je jasno ukazano na brojne nepravilnosti i manipulacije u posljednjih izbornih procesa. Zato je krajnje vrijeme nešto učiniti po tom pitanju i insistirati na poštenim izborima. Šanse ima ako je damo ljudima koji odgovorno i bez političkih pritisaka rade svoj posao", rekao je Borenović. 

Inače, Vanja Bjelica-Prutina nekadašnja je savjetnica Mirka Šarovića (SDS) iz vremena dok je obnašao funkciju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dok je Jovan Kalaba dužnosnik PDP-a koji je ispred ove stranke bio i kandidat na izborima u BiH.

Zbog nedostatka entitetske većine, na usuglašavanje Kolegiju Zastupničkog doma PSBiH upućena je Odluka o izboru i stupanju na funkciju i prestanku funkcije člana SIP-a BiH iz reda Hrvata. Tako funkcija prestaje Stjepanu Mikiću, a bira se Željko Bakalar, trenutni savjetnik u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji je istu dužnost obnašao i u drugom njegovom mandatu u Predsjedništvu BiH od 2010-2014.

Poslije usvajanja ove odluke bh. parlamentarcima se obratila zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto ističući kako "ovo nije samo politička kriza, nego je upitnost budućnosti BiH", a zastupnici SNSD-a i HDZ-a napustili su sjednicu.

Tanja Topić, politička analitičarka kaže kako su sada političke maske definitivno pale i pokazale pod kakvom se "šapom" krio utjecaj politike na izborni proces. Iako je javna tajna, smatra ona, kako politika vlada SIP-om BiH, zapravo je najzanimljivije to što se na odluku buni dio političara koji je izgubio kontrolu od drugih političara. 

"Dakle, dobro je dok mi imamo kontrolu nad tom ‘neovisnom’ institucijom, ali kada nam ona izmakne iz ruku, onda dolazimo na ivicu histerije. Ovo pokazuje koliko je SIP zapravo poluga u izbornim procesima svih ovih godina. U svim institucijama koje su tobože neovisne znamo sve o ‘šarenim lažama’ i ‘magli’ koja se prodaje građanima. Nemamo mi nezavisne ljude u tim institucijama jer ih bira politika. Bilo kakav stručnjak nigdje neće dospjeti ako nije na liniji onog političkog kursa stranke koja odlučuje. Prva maska o neovisnosti te institucije je pala kada je Branko Petrić otišao na skup koji je Dodik sazvao. Stranke koje galame na sav glas očito su imale povjerenje u ljude koji su sjedili do sada tamo uzdajući se u njihovu naklonost u toku izbornog procesa. I imali su je, što smo vidjeli u odluci gdje će se štampati glasački listići i kada su izborni rezultati objavljeni nakon mjesec dana. Dalje, pitanje dokumentiranja izborne krađe, koje kada se utvrde, ne donose promjene u rezultatu. Nema epiloga - kaže Topić. 

Sama reakcija koja i sada odjekuje, smatra ona, govori koliki problem je nastao kada su drugi iz svijeta politike preuzeli kontrolu nad tijelom koje je do sada netko drugi kontrolirao. 

"I ova novoizabrana lica su problematična jer su neki od njih bili savjetnici dužnosnika ali i na listama nekih političkih stranaka. Napravljen je model gdje se političari hvataju za vratove kako bi u određene fotelje stavili svoje ljude, što je izgleda jedini način za promjene. Matricu ponašanja koju ste kritizirali kod drugih, preuzimate i sami, što je apsurdnost našeg političkog sistema, koji je konačnici postao besmislen i gadljiv ljudima", kaže Topić.

Odluku Parlamenta BiH komentirali su danas i brojni drugi političari u RS. Šefica Kluba SNSD-a Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać istaknula je kršenje zaključaka NSRS od strane SDS-a i PDP-a. 

"Ponovo su prekršeni zaključci NSRS koji nas iz Republike Srpske obavezuju da ne sudjelujemo u donošenju odluka u zajedničkim institucijama. Prekršen je i Izborni zakon, jer su predstavnici SDS-a i PDP-a zajedno sa SDA i DF usvojili odluku kojom prestaje mandat četvorici članova SIP-a i imenovali nova četiri. Od ta četiri samo su dva nova, predstavnici Srba, a dvojica su predstavnici Bošnjaka koji su već članovi SIP-a. Prekršen je Izborni zakon jer mandat SIP-a traje dok se ne završi izborni period", rekla je ona.  

Lider SDS-a Mirko Šarović kaže kako mu nije jasno što Dodik "toliko pjeni" kada je i sam u koaliciji sa SDA. 

Dnevnik.ba