Article_Top_970x250

VELIKI TEATARSKI DOGAĐAJ U MOSTARU: Uskoro predstava “Što te nema” o životu pjesnika Alekse Šantića

TRI KAZALIŠTA, TRI GRADA I  JEDAN VELIKAN

VELIKI TEATARSKI DOGAĐAJ U MOSTARU: Uskoro predstava “Što te nema” o životu pjesnika Alekse Šantića

ruj 12, 2019

Piše: Gloria Lujanović

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

“Šantićev pjesnički opus broji preko 1000 pjesama, ali je jako važan bio i njegov društveni i politički angažman. I tri ljubavi Alekse Šantića bile su iz tri naroda. U jednom trenutku kada je jedna od njih rekla da će promijeniti vjeru zbog ljubavi, on je rekao: 'Nećeš promijeniti vjeru, mi ćemo promijeniti  Mostar'. Šantić i danas mijenja Mostar, povezujući ljude, narode, gradove. Srećna sam i ponosna što su Šantić i ''Prosvjeta'' i kroz ovu predstavu i kroz 100. Šantićeve večeri poezije povezali cijeli Mostar, ali i Mostar s Banjom Lukom i Beogradom”, izjavila je Sanja Bjelica - Šagovnović, potpredsjednica mostarske "Prosvjete" u čijoj izvršnoj produkciji uskoro pred publiku stiže prva predstava o Šantiću pod nazivom "Što te nema".

Hrvatsko narodno kazalište Mostar, Narodno pozorište Mostar i Narodno pozorište Republike Srpske, koprodukcijski su partneri na predstavi “Što te nema”. Po prvi puta se u povijesti postavlja kazališni komad koji govori o životu poznatog mostarskog pjesnika Alekse Šantića. Izvršni producent koprodukcijske predstave “Što te nema” je mostarski gradski odbor SPKD “Prosvjeta”. Pjesnik, rodoljub, prosvjetitelj, ujedinitelj, sve to i puno više, bio je Aleksa Šantić.

Predstava “Što te nema” naslovljena prema jednom od javnostima najpoznatijih poetskih uradaka Alekse Šantića, prema tekstu Marijane Aracki, dramske spisateljice iz Beograda, u režiji Erola Kadića, s glumačkim ansamblom iz HNK Mostar, NP Mostar i Narodnog pozorišta RS-a, već sada je izazvala niz pozitivnih komentara i neskriveno oduševljenje onih kojima su Šantić, Mostar i teatar na srcu. 

Prva kazališna predstava o Šantiću 

“Predstava 'Što te nema' govori o nesretnoj ljubavi Alekse Šantića i Anke Tomlinović, ali i životu Šantića i tadašnjem Mostaru. Ovo je prvi put da se priča o našem velikom pjesniku postavlja na daske koje život znače. Predstava se radi povodom jubilarnih 100. Šantićevih večeri poezije koje zajednički organiziraju SPKD ‘Prosvjeta’ Gradski odbor Mostar i SPKUD ‘Gusle’ iz Mostara”, kazala je Sanja Bjelica – Šavognović, potpredsjednica mostarske “Prosvjete” za Dnevnik.ba.

 Prema njenim riječima, redatelj Erol Kadić je s tekstom “Što te nema” dramske spisateljice Marijane Aracki iz Beograda došao u Narodno pozorište Mostar s idejom o kazališnoj predstavi.

Scenografkinja predstave je Dragana Purković Macan, a kostimografkinja Ivana Ristić. U predstavi igraju glumci tri kazališne kuće: Bojan Kolopić i Ljiljana Čekić iz Narodnog pozorišta RS Banja Luka, Šerif Aljić, Jasmin Krpo, Ajla Hamzić i Vedran Vilogorac iz Narodnog pozorišta Mostar, te  Ivan Skoko iz Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

“Almir Mujkanović, direktor NP Mostar upoznao je nas iz ‘Prosvjete’ s idejom o predstavi i odmah smo znali da nema boljeg načina da se obilježe jubilarne, 100. Šantićeve večeri poezije i da na pozorišnim daskama oživimo priču o njegovom životu, vrijednostima koje je živio i ostavio nam ih u zalog i do dan danas”,  kazala je Bjelica- Šagovnović.

Aleksa Šantić povezivao je ljude, naglasila je Bjelica -Šagovnović.

Tri grada, tri kazališta i jedan pjesnički velikan 

“To je i danas misija naše ‘Prosvjete’. Uvezati pozorišne kuće iz Mostara i Banja Luke, povezati Mostar, Banja Luku i Beograd. Iako je bilo teško, uspjeli smo, predstava se radi u koprodukciji NP Mostar, HNK Mostar i Narodnog pozorišta Republike Srpske, a ‘Prosvjeta’ je izvršni producent”.

Bez entuzijazma, volje, pozitivne energije i velike želje da se Mostar oduži Šantiću, ništa ne bi bilo moguće. U projektu su krenuli zajedničkim snagama iako, kako to obično biva u kulturi u BiH, nisu imali ni potrebna financijska sredstava.

“Bez Erola Kadića koji s tolikom ljubavlju i entuzijazmu radi na ovom projektu, kao i svima koji su njegov dio, ne bi bilo ove divne priče. Mnogo ih je i svu su doprinijeli da naša maštanja, ipak, postanu kazališna stvarnost”, izjavila je.

Prema njenim riječima, Šantić je bio veliki srpski patriota iz Hercegovine, ali to nije mijenjalo njegov odnos prema Hrvatima i muslimanima koje je nazivao braćom.

“Na najljepši mogući način opjevao svoj Mostar i kažu da ne postoji na svijetu pjesnik koji se tako srodio s gradom, niti grad s pjesnikom, kao što su to Šantić i Mostar. Jednu od njegovih najpoznatijih pjesama koja danas, možda više nego ikad zvoni, ‘Ostajte ovde’ posvetio je hercegovačkim muslimanima koji su nakon turskog povlačenja iz ovih krajeva krenuli da odlaze iz Hercegovine prema Turskoj i Srbima koji su selili u Srbiju”, podsjetila je.

Samo kroz tu pjesmu, smatra Bjelica - Šagovnović, može se iščitati ta bratska ljubav i odnos prema komšiji.

"Nećeš promijeniti vjeru, mi ćemo promijeniti Mostar" 

“Šantićev pjesnički opus broji preko 1000 pjesama, ali je jako važan bio i njegov društveni i politički angažman. I tri ljubavi Alekse Šantića bile su iz tri naroda. U jednom trenutku kada je jedna od njih rekla da će promijeniti vjeru zbog ljubavi, on je rekao: 'Nećeš promijeniti vjeru, mi ćemo promijeniti  Mostar'. Šantić i danas mijenja Mostar, povezujući ljude, narode, gradove. Srećna sam i ponosna što su Šantić i ''Prosvjeta'' i kroz ovu predstavu i kroz 100. Šantićeve večeri poezije povezali cijeli Mostar, ali i Mostar s Banjom Lukom i Beogradom”, izjavila je

Predstava „Što te nema“ prilika je da se Mostar oduži najvećem pjesniku kojeg je imao, ali i nada da će se tretman prema Šantiću promijeniti.

„Iako je jedan od najvećih srpskih i bh. pjesnika, najveći kojeg je Mostar imao, u udžbenicima u RS-u Srbiji ga ima, mnoge škole i ulice nose njegovo ime. U Federaciji BiH i Mostaru je situacija potpuno drugačija. Znamo kakvu je sudbinu doživio u svom gradu kada je u Neretvi završila i njegova brončana statusa, kada je njegova ulica dobila novo ime, potom iz imena Gimnazije izbačeno Šantićevo. Gotovo 27 godina nakon rata, Šantić u svom gradu ima tek trećinu nekadašnje ulice, a nema ga ni u udžbenicima ni školama. To nije na ponos Mostaru“, podsjetila je i napomenula kako sjećanje na lik i djelo Alekse Šantića dostojanstveno čuvaju SPKD “Prosvjeta“ i SPKUD “Gusle“ kroz organizaciju Šantićevih večeri poezije i drugih brojnih aktivnosti.

„Šantićeve večeri poezije svake godine čuvaju ime velikana koji, ne samo da je bio među osnivačima društava 'Prosvjeta' i 'Gusle', nego i udario temelje srpske kulture u Mostaru s Dučićem, Šolom, braćom Ćorović, Radulović i ponio ime ovog grada širom svijeta“, naglasila je.

Njegova je univerzalne vrijednosti – ljubav, slobodu i suživot, odnosno, kako je ocijenila – komšiluk.

Premijerne izvedbe u listopadu 

„Aleksa Šantić i Šantićeve večeri poezije zaista mogu biti istinski brend grada Mostara. Raduje me, i moram to istaći, da posljednjih godina u Organizacionom odboru Šantićevih večeri poezije imamo predstavnike Grada Mostara, gradskih kulturnih institucija, prijateljskih kulturnih društava iz druga dva naroda. Ta saradnja za nas je jako značajna, tako vratili smo Šantića u cijeli Mostar i mislim da ćemo mu zajednički vratiti i mjesto koje zaslužuje.  Predstava 'Što te nema' zasigurno je prvi korak ka tome“, zaključila je Sanja Bjelica – Šagovnović u razgovoru za Dnevnik.ba.

Premijerne izvedbe predstave „Što te nema“ bit će odigrane u Narodnom pozorištu Mostar 11. listopada, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostar 15. listopada, a u Narodnom pozorištu Republike Srpke 30. listopada.

Dnevnik.ba