Article_Top_970x250

Višestruki državni prvak na pripremama u Neumu

HVK JADRAN NEUM posjetio mladi plivač APK ZRINJSKOG Kristian Alpeza

Višestruki državni prvak na pripremama u Neumu

kol 30, 2019

Piše: Nikolina Lovrić

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Dnevnik.ba

Kristijan Alpeza je jedan običan osnovnoškolac iz Mostara koji zadnje trzaje svog ljetnog raspusta koristi za uživanje u morskim radostima u Neumu.

Mogli bismo tako reći. No, priča zapravo ide ovako.

Kristian Alpeza, 13 godišnjak iz Mostara, član APK Zrinjski, višestruki državni prvak, te osvajač još pregršt medalja i izvrsnih rezultata, trenutno boravi u Neumu gdje u sklopu ljetne škole plivanja HVK Jadran Neum, odrađuje finalne ljetne pripreme za nadolazeću sezonu.

Kristianov trener Antonio Marić koji ujedno i vodi neumsku školu plivanja, ističe kako je Kristian isplivao kilometarski jako dugu sezonu u kojoj je i ostvario odlične rezultate. Pa ipak, skromnost i poniznost na prvom mjestu. Zato trener naglašava:

„Ne volimo isticati ni jedan rezultat naspram drugoga, jer zaista smatramo kako ni jedan nije manje vrijedan jer smo za svako natjecanje i rezultat dali svoj maksimum.“ – izjavio je Marić za Dnevnik.ba te dodao kako su u tom pogledu i povremene krize sasvim normalna stvar.

„One dođu i prođu, ali zajedno se trudimo prebroditi ih i izaći još jači i spremniji.“

 A Kristian? Dečko koji u neumskom morskom bazenu prepliva pedesetak kilometara i onda radosno otrči svojim vršnjacima kako bi se još malo kroz igru zabavio i sklopio nova prijateljstva.

„Plivanjem se bavim već sedam godina, no zadnje tri intenzivno. Kroz karijeru sam isplivao par odličnih rezultata, a od sezone 2019./2020. očekujem puno“ – sportskim će rječnikom mladi plivač koji nas idućim rečenicama zapravo obara s nogu.

„Bit je u tome da ne želim biti samo sudionik natjecanja nego na njima odraditi što bolje rezultate i učiniti svoje trenere ponosnim; bez njih zapravo niti jedan od ovih rezultata ne bi bio moguć.“

Osim Antonia Marića s kojim radi za vrijeme ljetnog boravka u Neumu, mladi plivač surađuje i sa drugim sportskim imenima. Neizostavno je zato spomenuti sve Kristianove ljude;  Marinka Ferenca, Dinka Cvitkovića, Antonia Marića, te Luku Margetu s kojim obavlja suhe treninge.

Postati profesionalac u tako zahtjevnom sportu nije nimalo lako, a mladi Alpeza zaljubljen u sport kojim se bavi otkriva; „treninge imam dva puta dnevno, prije škole u ranojutarnjem terminu, te poslijepodne iza školskih obveza.“ Mnogi se opravdano pitaju, pati li u takvom sportskom režimu škola, no Kristijan spremno odgovara; opet sportskim rječnikom:

„Sve svoje obveze odrađujem na vrijeme i bez problema, a i ovu sam školsku godinu završio sa odličnim uspjehom!“

Trener Marić nije čovjek od hvalisanja, no kada se govori o Kristijanu, onda je nemoguće napomenuti kako ovaj tinejdžer uspijeva ne samo zbog neospornog talenta , nego i zbog velikog rada iza kojega stoji jedna ljudska vrlina. Skromnost.

„S Kristianom je zadovoljstvo raditi. On voli to što radi i uživa u tome što radi. I to je, ističe Marić, dobitna kombinacija za isplivavanje sve boljih rezultata.“

I prije nego vratimo Kristijana ogrnutog ručnikom još jednoj turi mora, ovaj put u društvu svojih neumskih kolega, pitamo ga, što bi poručio vršnjacima koji sve više i više vrijeme ostavljaju pred ekranima pametnih telefona i televizora, a sve manje u zdravoj sportskoj aktivnosti.

„Poručio bih im da dođu i pogledaju jedan od mojih treninga. Možda i u Neumu. Do subote sam tu. Bilo bi ni drago kada bi porazgovarali sa mnom i dopustili sebi da se zaljube u plivanje i vodene sportove baš kao što sam se zaljubio i ja. Sport nas naposljetku sve čini boljima i to je smisao sporta. Da budeš bolji čovjek.“ – zrelo poentira naš mladi sugovornik dok mu trener već maše rukom.

Malo igre, a onda idemo dalje, jer već u devetom mjesecu na natjecanju u Sarajevu prvi je test Kristianove fizičke spreme.

Dnevnik.ba

Tagovi: