Article_Top_970x250

15-godišnjak ubio nepoznatu staricu, policiji poručio: Zaslužila je, šta ona ima skričat

horor u splitu

15-godišnjak ubio nepoznatu staricu, policiji poručio: Zaslužila je, šta ona ima skričat

ruj 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Cropix

Petnaestogodišnjem ubojici iz Splita, koji je u nedjelju nasmrt premlatio 89-godišnju staricu, određen je istražni zatvor. 

Odluku o istražnom zatvoru donio je istražni sudac Županijskog suda u Splitu nakon što ga je ispitao. 

Pred istražnim sucem je djelovao puno smirenije, suvislije nego 24 sata ranije, kada je krvavih ruku i odjeće banuo u sjedište Policijske uprave u Splitu, stotinjak metara od mjesta zločina, javlja Dalmacija danas. Sinoć je ostavljao dojam da razumije što mu se stavlja na teret, no njegovo zdravstveno stanje, kao i pitanje je li konzumirao zabranjene supstance, tek će se utvrditi u nastavku postupka.

U nedjelju popodne oko 18 sati je kucao na vrata više stanova, bez uspjeha, da bi na trećem katu, ništa ne sluteći, Helena M. (89) otvorila vrata stana. Čim mu je otvorila vrata, nesretnu je staricu gurnuo, a odmah potom je izudarao rukama po glavi i tijelu, a kako bi je spriječio da dozove pomoć, usmrtio ju je udarcima nogom u glavu, dok je već ozlijeđena žena ležala, piše Dalmacija danas.

Čini se da nije koristio nikakvo oruđe ni druge predmete, barem prema do sada pronađenim dokazima. U cijelom strašnom zločinu možda i najbizarniji je potpuni nedostatak motiva. Staricu nije poznavao niti je imao razloga za osvetu, a iz stana nije odnio nikakve vrijednosti ni novac, koji je bio odložen u hodniku – plaća mlađeg sina s kojim je 89-godišnjakinja živjela, a koji je, na nesreću, u nedjelju popodne bio u smjeni redeći kao zaštitar.

Slobodna Dalmacija je objavila još kako je 15-godišnji ubojica istražiteljima rekao da je nesretnu staricu ubio jer je ona, nakon što ju je on s vrata gurnuo u stan, počela vikati i zapomagati. Navodno je istražiteljima kazao kako ju je baš zato ubio i da je to zaslužila jer "šta ona ima skričati". 

U pripremnom postupku prema mladiću Tužiteljstvo je zatražilo istražni zatvor po tri točke, no istražni sudac za mladež koji je u ovom slučaju nadležan odredio je istražni zatvor po dvije osnove: opasnost od ponavljanja djela te osobito teške okolnosti djela.

Maloljetnik je kazneno prijavljen zbog teškog ubojstva, a taj kvalificirani oblik ubojstva također mora biti po (barem) jednom od šest zakonski propisanih slučajeva. U ovom slučaju je u pitanju ubojstvo “posebno ranjive osobe zbog njezine dobi, teže tjelesne ili duševne smetnje ili trudnoće”, ali i jer je počinjeno na “okrutan ili podmukao način”.

Punoljetne osobe bi u slučaju ovakvog zločina u RH bile suočene sa zatvorskom kaznom do 50 godina, dok je za maloljetnike, a konkretno je riječ o mlađem maloljetniku (osobi staroj između 14 i 16 godina), moguće odrediti odgojne mjere. Najteža je boravak u odgojnoj ustanovi za maloljetnike, ali ne dulje od tri godine.

Dnevnik.ba