Article_Top_970x250

18 uhićenih u akciji "Pero", inspektori SIPA-e pretresli Hadžipašićev skupocjeni Mercedes

afera "diplome"

18 uhićenih u akciji "Pero", inspektori SIPA-e pretresli Hadžipašićev skupocjeni Mercedes

stu 13, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Klix.ba

Službenici SIPA-e od jutros su uhitili najmanje 18 osoba u okviru akcije "Pero" koja se provodi u nekoliko bh. gradova.

Jedan od uhićeni je bivši izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Admir Hadžipašić, kojemu su policajci pretresli skupocjeno vozilo marke Mercedes, javlja Klix.ba.

Hadžipašić, nekadašnji generalni tajnik A-SDA, je vlasnik Centra za obrazovanje odraslih VITA plus Cazin, a upravo je današnja opsežna akcija SIPA-e, u suradnji s Tužiteljstvom USŽ, bila usmjerena na nelegalno izdavanje tisuća diploma i certifikata.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su od 2014. godine do danas na području FBiH i RS-a pronalazili osobe i nezakonito im pribavljali različite certifikate i diplome, od osnovne škole do visokoškolskih ustanova. Tim putem je više tisuća osoba steklo nelegalne diplome, dok su osumnjičeni stekli višemilijunsku korist.

SIPA nastavlja rad na ovom predmetu te radi na uhićenju ostalih osumnjičenih. Pretresi su do sada izvršeni u Bihaću, Cazinu, Sarajevu, Zenici, Visokom, Tuzli i Istočnom Sarajevu.

Zanimljivo je da je ustanova čiji je vlasnik Admir Hadžipašić osnovana 22. siječnja 2014. godine. Upravo od te godine Tužiteljstvo USŽ je dokumentiralo niz kaznenih djela zbog kojih je danas akcija provedena.

U posljednjih pet mjeseci istražitelji SIPA-e su dokumentirali nekoliko stotina nelegalno izdanih diploma.

Istraga je obuhvatila 58 fizičkih i pravnih osoba.

Dnevnik.ba