Article_Top_970x250

Akademik SANU-a: Srbi i njihov jezik posebno ugroženi u BiH

"novozemaljski takozvani bosanski jezik"

Akademik SANU-a: Srbi i njihov jezik posebno ugroženi u BiH

pro 12, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Akademik Slobodan Remetić tvdi danas da su Srbi i njihov jezik posebno ugroženi na prostoru BiH gdje se na sve načine i sve agresivnije protežira i pokušava u međunarodne projekte uvesti "novozemaljski takozvani bosanski jezik".

"Nigdje se kao na prostoru BiH ne juriša takvom žestinom na ukupnu srpsku jezičku i književnu baštinu. Prisvajaju se djela srpskih pisaca, otimaju se srednjovekovni spomenici. Na sve načine i sve agresivnije protežira se i pokušava u međunarodne projekte uvesti novozemaljski takozvani bosanski jezik, iza čijeg naziva stoje prozirni razlozi", rekao je Remetić.

On je, obraćajući se u ime Akademije nauke i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ na svečanom skupu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti /SANU/ povodom proslave 20 godina od formiranja Odbora za standardizaciju srpskog jezika, naglasio da jezik i pismo dijele sudbinu naroda koji se njima služi.

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac rekao je da se srpski jezik u posljednjih 25 godina suočava sa okruženjem "svojevrsnih identitetskih jezika nastalih u procesu osamostaljivanja pojedinih naroda i država".

Pupovac, koji je i član Odbora za standardizaciju srpskog jezika u Hrvatskoj, naglasio je da je snaga srpskog jezika, prema onome što se i u Hrvatskoj vidi, njegova otvorenost i komunikativnost.

Dnevnik.ba