Article_Top_970x250

Arapović: Broj izliječenih veći nego broj novooboljelih

IZVJEŠĆE KRIZNOG STOŽERA HNŽ-A

Arapović: Broj izliječenih veći nego broj novooboljelih

tra 24, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

U protekla 24 sata nije bilo pozitivnih laboratorijskih uzoraka na koronavirus u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ).  

- Svaki dan broj izliječenih je značajno veći nego broj novoobljelih, što nas rasterećuje u daljnjem praćenju pandemije covid-19 - rekao je specijalist infektolog SKB Mostar, prof. dr. sc. Jurica Arapović u petak na redovitoj video konferenciji za novinare Kriznoga stožera civilne zaštite HNŽ-a.

S jučerašnjim danom u covid-bolnici Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar trenutno je 18 bolesnika, od čega je petoro na respiratoru i teškog su kliničkog stanja, a isto toliko i na potpornoj terapiji kisikom.

Prema informacijama Stožera, iz izolatorija u Rodoču kod Mostara, gdje se trenutačno nalazi sedam bolesnika u oporavku, otpuštena je jedna soba.

U presjeku četrdesetak dana borbe protiv koronavirusa, u "covid-bolnci" SKB-a, u kojoj gravitiraju građani tri županije, evidentiran je 351 covid-pozitivni labaratorijski uzorak, od 3.547 testiranih.

Ukupno je zabilježeno 17 smrtnih slučajeva, što u tom dijelu Hercegovine čini smrtnost od 4,8 posto.

Po riječima dr. Arapovića, prosječna životna dob preminulih od covida-19 je 73 godine. Najmlađa preminula osoba imala je 53 godine, dok je najstarija bila dobi od 98 godina.

- Kada je riječ o bolesti, većina je liječena zbog respiratornih tegoba s teškim ili srednje teškim upalama pluća - pojasnio je Arapović.

Po njegovim podacima, a što se pokazalo i u ovom području Hercegovine, rizične skupine od koronavirusa, a napose sa smrtnim ishodima, jesu osobe starije životne dobi i osobe koje imaju kronične bolesti, prije svega plućne, srčane, dijabetes te maligni bolesnici i gojazne osobe.

Napomenuo je kako treba imati na umu da bi model ponašanja građana, kao što su ograničeno kretanje, pranje ruku, higijena respiratornog trakta, distanciranje i nošenje maski u zatvorenom prostoru, trebao ostati isti.

- Teško da će pandemija biti zaustavljena kroz određeno vrijeme - rekao je  Arapović, podsjetivši da nas čeka sezonska gripa koja u sinergiji s koronavirusom može imati posljedice po građanstvo.

Pozvao je istodobno ugrožene skupine stanovništva da se sljedeći tjedan cijepe protiv gripe.

Glasnogovornik Vlade i Stožera civilne zaštite HNŽ-a Pero Ćiro Pavlović izvjestio je kako je Koordinacijsko tijelo Vlade HNŽ-a održalo jutros sastanak sa Županijskim stožerom civilne zaštite te zatražilo od županijskih tijela uprave i organizacije da dostave planove i programe za ublažavanje mjera u njihovoj nadležnosti, a sve s ciljem normalizacije života i gospodarskog poslovanja u Županiji.

U planovima, kako je naveo, moraju voditi računa da se ne ugrozi dostignuta razina u borbi zaustavljana širenja koronavirusom. 

Dnevnik.ba