Article_Top_970x250

Arapović otkrio kada bi se život mogao vratiti u normalu, epidemiološka situacija u HNŽ povoljna!

239 testiranih, nula pozitivnih

Arapović otkrio kada bi se život mogao vratiti u normalu, epidemiološka situacija u HNŽ povoljna!

svibnja 06, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Prof. dr. Jurica Arapović iz covid bolnice SKB Mostar i primarijus Nermin Avdić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a obratili su se javnosti na redovitoj tiskovnoj konferenciji Stožera HNŽ-a.

-Sedam bolesnika nalazi se trenutno u covid bolnici, dva su na respiratoru, tri potpomognuti kisik, ostali su stabilno, jučer dva otpuštena. U zadnja 24 sata 239 testiranja, nula pozitivnih – kazao je Arpović.

Govorio je i o statističkim podacima koji su, kako kaže, vrlo dobri.

-Ukupno, 388 covid bolesnika od više od pet tisuća testiranih, 17 umrlih na području ove tri županije (HNŽ, ZHŽ i HBŽ), smrtnost 4,4 posto. Prosječna dob preminulih je 73 godine. Starija populacija u pitanju, najmlađi preminuli je imao 53 godine, najstarija osoba 98 – kaže Arapović, prenosi Bild.ba.

Prosječna doba svih oboljelih je, ističe, 63 godine.

-Od 388 bolesnika njih 63 je bilo liječeno u covid bolnici, 90 posto njih je imalo teške i srednje teške kliničke slike. Prosječna dob svih bolesnika je 63 godine, najstariji 89, najmlađi 20. Muškaraca je bilo 51, a žena 49 posto. Raduje me činjenica da je 53 posto od ukupno oboljelih izlječeno, a taj broj će se vremenom povećavati. Bilježimo stagnaciju broja stanovnika u posljednjih 15 dana, a to možemo shvatiti kao dobar rad naših zdravstvenih djelatnika – kazao je Arapović.

Normalizacija stanja može se očekivati do kraja mjeseca, javlja BHRT.

-Kada je u pitanju pojava epidemijskog repa u naredna dva do tri tjedna, moramo biti oprezni, do kraja mjeseca mogli bismo normalizirati stanje na razini kakva je bila prije pandemije, molimo građane da nose maske i rukavice i održavaju socijalnu distancu, to će nas čekati u narednih nekoliko mjeseci – rekao je Arapović.

Detaljnije brojke iz analize po HNŽ-u iznio je Nermin Avdić.

-Što se tiče analize koju sam pripremio, ona se odnosi na sljedeće, uzet ćemo jednu usporedbu na 100 tisuća stanovnika, to je jedna medicinska incidenca koja nam može pomoći u usporedbi s drugima. Jablanica i Konjic imaju 124 i 123 na sto tisuća stanovnika. Virus iz Konjica se prelio u Jablanicu i oni su skoro identični. Kad je u pitanju Mostar, on ima 93, a Čitluk 512, Čitluk je bio klaster. U Stocu imamo jedan ili nijedan na sto tisuća, kao i u Rami i Neumu – rekao je dodavši da moramo regiju osloboditi virusa kako bi se mogli opustiti, ali, kako dodaje, život mora teći dalje pa se mjere moraju popustiti.

Dnevnik.ba