Article_Top_970x250

Bandić optužio Hrvatske vode za krađu 450 mil. kuna, najavio ustavnu tužbu

zagrebački gradonačelnik

Bandić optužio Hrvatske vode za krađu 450 mil. kuna, najavio ustavnu tužbu

srp 28, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: Z1

Upitan o tome je li odvodnu infrastrukturu u Zagrebu potrebno unaprijediti, s obzirom na nedavne poplave, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je da su Hrvatske vode prošle godine od građana Zagreba "ukrali komunalne naknade 450 milijuna kuna", a da je u komunalno poduzeće Vodoopskrbu i odvodnju vraćeno 45 milijuna kuna. 

"Jedini pravni lijek je ustavna ocjena zakonitosti zakona koji guli kožu Zagrepčanima. Najmanje polovicu tih sredstava bi trebalo vratiti u grad, pa bismo onda imali sredstva i lakše obavili domaću zadaću", kazao je Bandić najavivši podizanje ustavne tužbe.

Pročelnik Gradskog ureda za planiranje i prostorno uređenje Ivica Rovis kazao da postojeći prijedlog zakona o obnovi Zagreba nakon potresa, koji je danas na dnevnom redu Hrvatskog sabora, predlaže da obnovu financira država u iznosu od 60 posto, jedinice lokalne samouprave 20 posto, a građani, odnosni vlasnici, preostalih 20 posto.

"To se odnosi isključivo na konstruktivnu obnovu, odnosno na poboljšanje mehaničke otpornosti i stabilnosti", kazao je Rovis dodavši da su područja Gornjeg i Donjeg grada izdvojeni kroz program cjelovite obnove gdje će se pristupiti cjelovitoj obnovi.

Kazao je da zakon predviđa i izradu dva programa, program mjera i cjelovite obnove, koji će služiti za pristupanje fondovima Europske unije. 

"Iz tih sredstava će se financirati sama obnova, osniva se i Fond za obnovu. Ovih 20 posto će zasigurno biti umanjeno u jednom dijelu s europskim sredstvima iz programa, tako da se olakša financiranje državi, gradovima i privatnim osobama" kazao je Rovis.

Istaknuo je da je cilj što prije osposobiti stambene objekte, da zakon izričito navodi da će Grad Zagreb obnavljati svoje objekte, a država one u svome vlasništvu. 

Dnevnik.ba