Article_Top_970x250

Bevanda zatražio hitnu uspostavu karantene na aerodromu u Sarajevu

za one koji dolaze

Bevanda zatražio hitnu uspostavu karantene na aerodromu u Sarajevu

tra 09, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora, tražio je da se na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu uspostavi karantena za državljane Bosne i Hercegovine koji se vraćaju avionom iz inozemstva.

Vjekoslav Bevanda istaknuo je da nijednom odlukom Vijeća ministara BiH nije predviđena obaveza karantena za putnike koji se iskrcavaju na aerodromu u Sarajevu, što smatra nedopustivim.

- Sugeriram da se bez odgađanja propiše obavezna karantena osoba koje dolaze u BiH u zračnoj luci Sarajevo putem uspostavljanja mobilnih trijažnih šatora za boravak građana. Na ovaj način osigurat će se jednak pristup građanima koji u zemlju ulaze cestovnim i zračnim prometom - naveo je Bevanda u pismu koje je upućeno predsjedavajućem Zoranu Tegeltiji i Fahrudinu Radončiću, ministru sigurnosti BiH.

Između ostalog, on je pohvalio izmjenu ranije loše prakse (nakon organizacije leta na relaciji Sarajevo - Stockholm - Sarajevo). Bevanda je kazao da su za iduće letove iz Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske i Švedske donesene odluke Vijeća ministara BiH kojim je odobren prijevoz putnika.

Podsjetimo da je Vijeće ministara BiH jučer donijelo Odluku o privremenom otvaranju međunarodnog graničnog prijelaza u zračnom prometu za promet putnika - Međunarodni aerodrom Sarajevo, radi povratka državljana BiH iz Londona.

Repatrijacija će biti izvršena danas međunarodnim avionskim letom London - Sarajevo - Podgorica - Sarajevo - London, prenosi Avaz.

Dnevnik.ba