Article_Top_970x250

BH. DIPLOMATA O TURSKOM NAPADU NA KURDE: To pomalo liči na etničko čišćenje

Slobodan Šoja

BH. DIPLOMATA O TURSKOM NAPADU NA KURDE: To pomalo liči na etničko čišćenje

lis 14, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Na kraju istakao je kako ni Bosna i Hercegovina, a ni pojedinci političari ne kritiziraju Tursku zbog napada na Kurde, te da je to vjerojatno politika proizašla iz dobrih odnosa sa Turskom: "To je politika države Bosne i Hercegovine. Apsurdno je i tužno da se na tako jednom tragičnom događaju objedinilo naše Predsjedništvo."

Slobodan Šoja, bh. diplomata i bivši veleposlanik BiH u Francuskoj analizirao je za N1 turski napad na Kurde u Siriji. Objasnio je što je krajnji cilj napada, te naglasio da je vjerojatno u tijeku etničko čišćenje. Posebno poraznim naveo je to što Bosna i Hercegovina ćuti o tome.

"Sirija je jedna pozornica, tužna pozornica koja odvajkada postoji. Ona je neka vrsta predigre za ono što treba da se desi Iranu. Treba je promatrati kao mali Iran. Sirija je zemlja takve civilizacije da joj se trebamo pokloniti, zato je tragično da u 21. vijeku vidimo da su stvari dovedene do apsurda."

Šoja je objasnio zbog čega je u tijeku Turska akcija na sirijskom tlu:

"Turska je odlučila da napravi akciju koja je legitimna jer ona želi da sačuva svoje granice, to je nekih 32 kilometra, da napravi zonu sigurnosti, da to bude tampon zona koja će omogućiti Turskoj da nema problema sa Kurdima. Ali, postavlja se pitanje zašto na takav način i zašto da se dogodi tragedija na toj teritoriji?"

Kazao je da povlačenje Amerike nije izdaja Kurda, nego da je to Donald Trump uradio zbog predstojeće predizborne kampanje za predsjednika Sjedinjenih država:

"Trump je napravio jedan potez koji uopće nije naivan. Sve je to u stvari u svrhu njegove kampanje za predsjedničke izbore sljedeće godine. Ukopati se u Siriji bilo bi za njega opasno. Želio je da nema intervencija vani, da se posveti unutrarnjoj politici i dobije drugi mandat. On je nespretno govorio zašto se povukao."

Vjeruje da su konflikti dogovoreni, ali da neće biti velikog sukoba između Sirije i Turske jer bi to bila "planetarna katastrofa".

"Kurdi kontroliraju trećinu Sirije, to je velika zona upravo prema Turskoj. Sirijske trupe su dobile kao suglasnost Kurda da sirijska vojska može ići dokle god hoće i kretati se po Siriji. S druge strane imate Tursku koja navire i sad su se Kurdi ponovo našli u situaciji da će biti prve žrtve. Dešava se spoj dvije armije koji je napravljen vrlo vješto da bi se ovo završilo vrlo brzo", kazao je Šoja.

Pobjednici u ovoj borbi su Rusija i Turska. Rusija jer prodaje oružje i jednima i drugima, te na taj način i kontrolira ovu krizu, istakao je.

"Pobjednik je također i Turska. Ima 3.600.000 izbjeglica. Cilj je da se arapske izbjeglice postave u zonu Rožava (gdje se nalaze Kurdi u Siriji, uz Tursku granicu). To pomalo liči na etničko čišćenje. Legitiman je jer Turska razmišlja samo o sebi, zato su Kurdi uvijek žrtve. Sa političke strane to je ispravno, sa moralne katastrofalno", riječi su diplomate Slobodana Šoje.

Objasnio je da je Europa (Francuska i Njemačka posebno) zabrinuta zbog mogućeg novog vala izbjeglica, odnosno džihadista koji se nalaze u kampovima u kurdskom području:

"Zabrinuti su jer je jedan dio džihadista zatvoren u tom dijelu Sirije i oni će sutra možda doći ili u svoje zemlje ili bilo gdje u Europu. Trumpu je to lako, neće do Amerike doći. Europa je zabrinuta. Ono što je za nas problematično - granica Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji nikada nije bila zatvorenija i biće još zatvorenija u budućnosti."

"Te izbjeglice, džihadisti koji su pobjegli mislim da se većinom radi o obiteljma. Sve te zatvorenike drže Kurdi. U slučaju da ih jako napadnu, naravno da će bježati na sve strane. Imamo 12.000 opasnih džihadista i toliko njihove obitelji. Samo njih deseti dio da dođe, to je već katastrofa planetarna", objasnio je Šoja.

Na kraju istakao je kako ni Bosna i Hercegovina, a ni pojedinci političari ne kritiziraju Tursku zbog napada na Kurde, te da je to vjerojatno politika proizašla iz dobrih odnosa sa Turskom:

"To je politika države Bosne i Hercegovine. Apsurdno je i tužno da se na tako jednom tragičnom događaju objedinilo naše Predsjedništvo."

Dnevnik.ba

Tagovi: