Article_Top_970x250

BiH ispala iz igre, njeni državljani neće moći u EU od 1. srpnja!

koronavirus u svijetu

BiH ispala iz igre, njeni državljani neće moći u EU od 1. srpnja!

lip 27, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Arhiva

Bosna i Hercegovina je ispala iz igre budući da je od početka bila na granici ispunjavanja ključnog kriterijuma da njihovim državljanima bude od 1. srpnja omogućen ulazak u Europsku uniju, javlja Radio Slobodna Evropa.

Glavni kriterij da Europska unija otvori granice prema takozvanim trećim zemljama jeste opadajuća stopa zaraženih koronavirusom.

Radio Slobodna Evropa imala je uvid u listu zemalja koja je izrađena kasno u petak, 26. lipnja, nakon šestosatnog sastanka, petog po redu, na razini veleposlanika zemlja članica EU u cilju pronalska zajedničkog stava oko vanjskih granica EU.

Na osvježenoj listi je sada manje od 20 država za čije državljane bi Europska unija mogla otvoriti granice od 1. srpnja, među kojima su, iz regije, samo Srbija i Crna Gora.

Bosna i Hercegovina je bila na prethodnoj listi, ali je ispala iz igre budući da je ionako bila na granici ispunjavanja ključnog kriterija.

Ostale zemlje Zapadnog Balkana, poput Albanije, Sjeverne Makedonije i Kosova nisu bile ni predmet rasprave, što je najbolji pokazatelj o situaciji s pandemijom COVID-19 u ovim zemljama.

Zemlje EU imaju rok do subote u 18 sati da se usaglase s listom i u tom slučaju bi se usvojile preporuke takozvanom pisanom procedurom.

U smjernicama Europske komisije o otvaranju vanjskih granica stoji da bi za pozitivnu odluku epidemiološka situacija trebalo da bude uporediva ili bolja od prosjeka u EU. Stopa zaraze, prema ovim smjernicama, trebala bi biti maksimalno 16 novih slučajeva na 100 hiljada stanovnika, u posljednjih 14 dana.

Dnevnik.ba