Article_Top_970x250

BiH jedna je od rijetkih zemalja s jedinstvenom stopom PDV-a

"najefikasnije rješenje"

BiH jedna je od rijetkih zemalja s jedinstvenom stopom PDV-a

pro 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Shutterstock

Već godinama se govori o potrebi različitog oporezivanja hrane i luksuzne robe, ali do sada po tom pitanju ništa nije urađeno. U Upravi za neizravno oporezivanje BiH kažu da u preporukama međunarodne zajednice stoji da je jedinstvena stopa dobro rješenje i taj princip, kako smatraju, ne bi trebalo mijenjati.

Uvođenje različitih stopa za oporezivanje hrane i luksuzne robe u BiH će, čini se, još pričekati. Ni nacrt novog zakona koji je već dulje vrijeme u pripremi to ne propisuje. Republika Srpska je prije nekoliko godina imala prijedlog za diferenciranu stopu, ali to nije prošlo.

O diferenciranoj stopi govorili smo 2012. i 2013. godine. Republika Srpska je predlagala izmjenu i dopunu Zakona o PDV-u, gdje smo uzeli set proizvoda koji bi bili oporezovani deferenciranom stopom. Nismo dobili podršku iz FBiH - rekao je predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegletija, piše RTRS.

Ministrica financija Republike Srpske Zora Vidović ističe da je BiH jedina zemlja na svijetu koja ima istu stopu PDV-a na sve proizvode.

- Od dječje hrane do osnovnih životnih namirnica, pa do luksuza - navela je ona.

U Upravi za neizravno oporezivanje o ovom pitanju godinama imaju isti stav. Podsjećaju da sve zavisi od dogovora Upravnog odbora ove institucije u kojemu sjede ministri financija Republike Srpske, Federacije BiH i BiH. Kada bi to bilo uvedeno, Upravi, ali i ostalim nadležnim institucijama bi trebalo određeno vrijeme da to tehnički bude omogućeno.

- Potrebno je najmanje šest mjeseci da bi spremno dočekali diferenciranu stopu PDV-a. Mišljenja smo da bi bilo najbolje da ostane jedna jedinstvena stopa, ali činjenica je da je UNO samo izvršni organ - izjavio je glasnogovornik UNO Ratko Kovačević. 

Ipak, navode i stav međunarodnih institucija, koji preporučuju da u BiH ostane jedinstvena stopa PDV-a od 17 posto.

- Oni daju preporuku svim zemljama u svijetu da se ide u pravcu uvođenja jedne jedinstvene stope koja neće biti visoka, a to je upravo ono što BiH ima sad - dodaje Kovačević.

- Kažu da je to najefikasniji PDV na svijetu. Naravno da je najefikasniji zato što BiH nije efikasna da kontrolira raznorazne stope - naglasila je ministrica financija Srpske Zora Vidović.

Najveću stopu PDV-a u Europi ima Švedska, 25 posto, ali osim ove ima još dvije niže stope za određene proizvode. Hrvatska i Srbija također imaju diferencirano oporezivanje.

Dnevnik.ba

Tagovi: