Article_Top_970x250

Bivši pripadnik HVO-a uhićen zbog sumnje u ratne zločine

željko marić nindža

Bivši pripadnik HVO-a uhićen zbog sumnje u ratne zločine

stu 15, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija (Duško Jaramaz/PIXSELL)

Bivši pripadnik Vojne policije HVO-a uhićen je pod istragom zbog ratnog zločina počinjenog nad zarobljenim civilima i pripadnicima ARBiH, na području Vareša 1993. godine, priopćilo je Tužiteljstvo BiH.

Željko Marić (1969.) zvani "Nindža" pod istragom je i tereti se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između HVO-a i Armije RBiH na području općine Vareš u mjesecu oktobru 1993. godine, kao pripadnik VII. bojne Vojne policije HVO Vitez, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika za vrijeme rata.

Tereti ga se da je namjerno nanosio snažnu fizičku i psihičku bol ratnim zarobljenicima i civilima bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u zgradi Vojne policije HVO Vareš. Osumnjičeni se tereti za krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Nakon ispitivanja, postupajući tužitelj će donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Dnevnik.ba