Article_Top_970x250

Bošnjačka “Inicijativa” uz pomoć SIP-a želi ovladati Stocem?

sip u funkciji bošnjačke politike?

Bošnjačka “Inicijativa” uz pomoć SIP-a želi ovladati Stocem?

ruj 21, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Inicijativa za Stolac koja okuplja bošnjačke političke stranke u toj općini traži od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da produži rok za pristizanje glasova putem pošte.

-Prema Pravilniku o provođenju izbora koji je vrijedio na posljednjim izborima 2018. godine rok za pristizanje glasova putem pošte bio je 2 dana od dana održavanja izbora. Kad uzmemo u obzir činjenicu da je zakonski rok za objavljivanje potvrđenih izbornih rezultata 30 dana od dana održavanja izbora, jasno se vidi sav besmisao ovakve odredbe, stoji u priopćenju Inicijative.

Iz ove Inicijative ističu da je besmisleno da ovakva odredba ostane na snazi u vrijeme pandemije koronavirusa kada sve međunarodne pošiljke idu znatno sporije nego ranije.

“Više tisuća glasača nastanjenih u Americi prijavilo se za glasanje putem pošte. Za veliku većinu njih još nije potvrđena prijava, tj. još nije završen proces obrade podataka i verifikacija prijave. Uz ovakav tempo obrade prijava u SIP-u za glasanje putem pošte, u uvjetima pandemije i uz ovako kratke rokove ne postoji ni teoretska šansa da glasači iz prekooceanskih zemalja mogu na vrijeme dobiti materijale i na vrijeme ih poslati da bi u SIP BiH stigli do 17.11.2020. godine, tj. dva dana nakon izbora”, navode oni.

Uzimajući u obzir naprijed navedeno Inicijativa za Stolac traži od SIP-a BiH da produži rok za pristizanje pošte na 25 dana od dana održavanja izbora.

Nakon što Inicijativi za Stolac predvođenoj Salmirom Kaplanom, Ahmetom Ljubovićem i Damirom Mahmutćehajićem upotrebom fizičkog nasilja nije uspela srušiti izborni proces u Stocu postavlja se pitanje sprema li bošnjačka koalicija novi pokušaj ovladavanja ovom općinom u HNŽ-u.

Posebno je zanimljivo Inicijativa od SIP-a traži produljenje roka za pristizanje glasova poštom (prešućujući činjenicu da je SIP “Pravlnikom o provođenju izbora u BiH” iz 6. svibnja ove godine već definirano da će “povratna koverta koja je SIP-u poslana najkasnije na dan održavanja izbora biti prihvaćena ukoliko stigne u SIP najkasnije pet dana od dana održavanja izbora”) očito računajući na političku podobnost tog tijela zaduženog za provođenje izbornog procesa koje je, suprotno predviđenim natječajnim procedurama, izabrano od strane SDA i njenih partnera te pričuvnih koalicijskih partnera u vidu srpske oporbe u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Treba pričekati odluku o ovome zahtjevu bošnjačke Inicijative za Stolac, a ukoliko odgovor SIP-a bude afirmativan po podnositelja to onda može značiti jedino i isključivo da se SIP stavlja u funkciju probošnjačkih političkih ciljeva.

U tome su slučaju Lokalni izbori u studenom samo generalna proba za Opće izbore 2022. te za “pokušaj spuštanja Komšića na niše razine”, odnosno pokušaj da SDA s partnerima ovlada Klubom Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH, a time i Klubom Hrvata u Domu naroda parlamenta FBiH, prenosi HMS.

Dnevnik.ba