Article_Top_970x250

BOŠNJAČKI POLITIČARI PREDLAŽU TRGOVINU: Bosanski jezik u RS-u za ravnopravnost Srba u FBiH

TRGOVANJE PRAVIMA

BOŠNJAČKI POLITIČARI PREDLAŽU TRGOVINU: Bosanski jezik u RS-u za ravnopravnost Srba u FBiH

ožu 05, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Mahmutbegović je podsjetila da je 2015. godine pokrenula inicijativu za izmjene ustava Posavske, Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije, a u vezi s ocjenom ustavnosti po pitanjima - Srba kao konstitutivnog naroda, bosanskog i srpskog jezika, te ćirilićnog pisma.

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melik Mahmutbegović upozorila je danas kako svim narodima treba omogućiti da govore vlastitim jezikom, te ravnopravno korištenje pisama latinice, odnosno ćirilice, kao i da u tom pogledu uživaju sva ustavom garantirana prava koja se moraju osigurati svakom građaninu Bosne i Hercegovine.

"Postoji pokušaj da se poistovjeti situacija u RS i FBiH kada je u pitanju nepoštivanje prava na korištenje jezika i na konstitutivnost. Ako tražimo da se u RS poštuje bosanski jezik, moramo Srbima omogućiti da budu konstitutivni u FBiH", kazala je Mahmutbegović, prenosi Fena.

Govoreći na pres-konferenciji o temi "Ocjena ustavnosti kantonalnih ustava i njihova usklađenost s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine“, Mahmutbegović je podsjetila da je 2015. godine pokrenula inicijativu za izmjene ustava Posavske, Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije, a u vezi s ocjenom ustavnosti po pitanjima - Srba kao konstitutivnog naroda, bosanskog i srpskog jezika, te ćirilićnog pisma.

Precizirala je da je pokrenula pitanje ocjene ustavnosti u vezi s nepriznavanjem konstitutivnosti srpskog naroda u spomenutim županijama, odnosno srpskog jezika i upotrebe ćiriličnog pisma, zalažući se za balansiran pristup, uz napomenu da se, ukoliko se inzistira na poštivanju bosanskog jezika u RS, mora omogućiti pravo i Srbima da budu konstitutivan narod u županijama, koji kao službene jezike 'prepoznaju' isključivo hrvatski i "bošnjački", te latinicu kao službeno pismo.

Mahmutbegović je detaljno elaborirala sve ono što je dosad učinjeno na tom planu, a tiče se osiguranja individualnih i kolektivnih prava po raznim osnovama u FBiH i RS, odgovarajući na taj način na istupe pojedinih izaslanika i zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH (PSBiH) u pogledu pokretanja inicijative za ocjenu ustavnosti određenih županijskih ustava, a radi što cjelovitijeg informiranja javnosti u vezi sa spomenutim pitanjima.

Podsjetila je na kronologiju i dinamiku aktivnosti koje je u širem kontekstu poduzela Stranka demokratske akcije (SDA) putem izabranih zvaničnika, počevši od zahtjeva za ocjenu ustavnosti naziva županija iz 1998. godine koju je podnio bivši federalni premijer Edhem Bičakčić, odnosno inicijative tadašnjeg predsjednika Alije Izetbegovića, koja se odnosila na konstitutivnost triju bh. naroda, pa do apelacije u vezi s bosanskim jezikom u RS, koju je 2016. godine podnio zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Safet Softić.

Potpredsjednica FBiH upozorila je, također, da postoji pokušaj da se poistovjeti situacija u RS i FBiH kada se radi o (ne)poštivanju osnovnih prava na korištenje vlastitog jezika, odnosno prava koja proistječu iz statusa konstitutivnosti, a s obzirom na to da su u BiH u upotrebi bosanski, hrvatski i srpski jezik, odnosno latinica i ćirilica kao službeni jezici i pisma.

Po njenim riječima, a budući da je nakon spomenute inicijative i koraka na njenom oživotvorenu izostala odgovarajuća reakcija županijskih zakonodavnih organa (skupština), u rujnu 2017. godine podnijeta je apelacija Ustavnom sudu FBiH za ocjenu ustavnosti odredaba ustava HNŽ-a, HBŽ, Posavske i Zapadnohercegovačke županije, a koju je kao ovlašteni apelant podnio federalni premijer Fadil Novalić.

Radi se o zahtjevu za ocjenu ustavnosti kojim se problematiziraju pitanja - nepriznavanja ustavnopravne konstitutivnosti srpskog naroda i ravnopravnosti srpskog jezika, kao i nepriznavanja ravnopravnosti ćirilice, te nepriznavanja naziva bosanskog jezika, odnosno neizvršavanja ustavnopravne pozitivne obaveze normiranja bosanskog jezika kao jezika bošnjačkog naroda i drugih građana koji se identificiraju s tim jezikom.   

Mahmutbegović je izrazila očekivanje da će Ustavni sud FBiH donijeti odgovarajuće mjere kojima će naložiti spomenutim županijama da vlastite ustave usuglase s Ustavom FBiH.

Istovremeno, potpredsjednica napominje da Ustavni sud FBiH nije popunjen, te da je sa svoje pozicije poduzela određene korake i mjere kako bi se dvije upražnjene pozicije u tom sudu popunile s dvoje nedostajućih sudaca, navodeći da su aktivnosti na tom planu u tijeku.

 

Duraković: Srbi su konstitutivni narod u Federaciji

Lider Pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković podržao je inicijativu potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović za zaštitu konstitutivnosti srpskog naroda u Federaciji, te je naglasio da Bošnjaci moraju pokazati spremnost da zaštite ravnopravnost svih građana i građanki na cijelom području države Bosne i Hercegovine.

- Prije svega, Srbi su konstitutivni narod u Federaciji, te se štiti ime srpskog jezika i ćirilica. Međutim, moramo se izboriti da se Srbima-povratnicima osigura konstitutivnost u HNŽ, HBŽ, ZHŽ i SBŽ, te jednaki mehanizmi zaštite koje imaju Bošnjaci i Hrvati u ovim županijama - kazao je Duraković.

Tražimo jedinstven sporazum koji će podržati entitetske vlade i skupštine o ustavnim promjenama koje će zaštititi punu konstitutivnost Srba u Federaciji, te garantirati zaštitu naziva bosanskog jezika u RS-u - zaključio je Duraković, priopćeno je iz Pokreta "Odgovor", prenosi Fena.

Dnevnik.ba