Article_Top_970x250

Britanija tek ulazi u najsmrtonosniju fazu epidemije

koronavirus u svijetu

Britanija tek ulazi u najsmrtonosniju fazu epidemije

tra 08, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Britanski premijer Boris Johnson je "klinički stabilan" u jedinici intenzivne njege i reagira na tretman protiv komplikacija koja prate covid-19, javlja danas Reuters i dodaje da se nižu pitanja kako će se zbog njegove odsutnosti donositi odluke o krizi s koronavirusom.

Johnson, koji je bio pozitivan na covid-19 prije dva tjedna, u nedjelju je primljen u bolnicu St. Thomas, a u ponedjeljak je premješten na njezin odjel intenzivnog liječenja jer mu se naglo pogoršalo stanje.

Pedesetpetogodišnji britanski lider primio je kisik, no nije stavljen na respirator, prenosi Hina.

Johnsonov privremeni zamjenik, ministar vanjskih poslova Dominic Raab, rekao je da je premijer borac te da će Johnson ubrzo ponovno biti za kormilom vlade.

Johnson ne radi, ali kontaktira s dužnosnicima

Downing Street je objavio da Johnson ne radi, ali da, ako se pokaže potreba, može kontaktirati s dužnosnicima.

"Premijer je i dalje klinički stabilno i reagira na medicinski tretman. Dobrog je raspoloženja", kazao je Johnsonov glasnogovornik.

I dok se Johnson bori protiv koronavirusa u bolnici, Ujedinjeno Kraljevstvo ulazi u najsmrtonosniju fazu, prema riječima znanstvenika, i postavlja se pitanje kada ukinuti mjere izolacije.

Ukupno je u Britaniji umrlo 6159 osoba, a testirano je samo 213.181 osoba

U međuvremenu vladini ministri raspravljaju o tome koliko dugo si peta ekonomija svijeta može priuštiti paralizu svog gospodarstva i kakve će biti dugoročne posljedice.

Ukupno je u Britaniji umrlo 6159 osoba, a testirano je samo 213.181 od oko 68 milijuna Britanaca.

Johnson je prenio na Raaba neke ovlasti, a svaku veliku odluku, kao što je primjerice ukidanje mjera izolacije, treba odobriti cijela vlada.

Britanski ministar financija Rishi Sunak, 39-godišnji bivši zaposlenik banke Goldman Sachs, mijenjat će Raaba bude li on privremeno onesposobljen. 

Britanski ustav, glomazni zbornik ponekad vrlo starih i kontradiktornih presedana, ne nudi jasan "plan B" u slučaju da premijer bude onesposobljen voditi zemlju. U načelu, na premijeru je da donosi odluke, uključujući i odluku o produljenju ili ukidanju mjera izolacije, a ako se pokaže onesposobljen, odluku o tome donosi kabinet.

Londonski gradonačelnik Sadiq Khan smatra da njegova zemlja nije u poziciji da sada ukida mjere izolacije

Londonski gradonačelnik Sadiq Khan smatra da njegova zemlja nije u poziciji da sada ukida mjere izolacije jer se vrhunac očekuje za više od tjedan dana.

"Nismo ni blizu ukidanja izolacije", rekao je Khan.

Raab je kazao da ministri imaju "vrlo jasne smjernice i vrlo jasne naputke" od premijera Johnsona, ali nije potpuno jasno što bi se dogodilo kada bi se trebale donijeti ključne odluke koje odudaraju od dogovorene strategije.

Prema riječima bivšeg ministra vanjskih poslova Malcolma Rifkinda, premijer ima glavnu riječ i može prevagnuti kao "primus inter pares" - "prvi među jednakima".

Dnevnik.ba