Article_Top_970x250

Broj oboljelih od COVID-19 u Africi premašio milijun

pandemija

Broj oboljelih od COVID-19 u Africi premašio milijun

kol 07, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Broj oboljelih od COVID-19 na afričkom kontinentu nadmašio je milijun, pokazale su u petak brojke iz Centra za kontrolu bolesti (CDC), dok je Južna Afrika najteže pogođena.

Potvrđeno je 1.007.336 slučajeva zaraze, uz 22.066 preminulih, pokazuju podaci, ali broj zaraženih na afričkom kontinentu predstavlja tek mali postotak globalnih cifri, prenosi Fena.

- Kurs pandemije u Africi mnogo je manji od predviđenog - izjavila je novinarima regionalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Afriku Matshidiso Moeti, u ovom tjednu.

WHO je upozorio u maju da bi koronavirus mogao izazvati čak 10 milijuna zaraza u Africi u roku od šest mjeseci.

Afričke zemlje hvaljene su zbog ranog uvođenja restriktivnih mjera, ali brojni eksperti strahuju da bi broj zaraženih mogao biti mnogo viši zbog nedovoljnih testiranja.

Južna Afrika, koja je peta najteže pogođena zemlja pandemijom u svijetu, ima više od pola milijuna zaraženih i više od 9.000 preminulih, ali su ministar zdravstva i WHO naglasili u ovom tjednu kako izgleda da je broj zaraženih u opadanju.

- Počeli smo uočavati pad dnevnih brojki zaraženih u Južnoj Africi, ali moramo to promatrati dulji vremenski period prije nego što kažemo: „Da, to je trend“ – kazala je Moeti, prenosi dpa.

Dnevnik.ba

Tagovi: